Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.11.2016 13:55:55
Deli članek:

Športni plezalci lahko v Kranju na novo spišejo zgodovino slovenskega športa

www.alesfevzer.com
Janja Garnbret

Svetovni pokal v športnem plezanju se bo sklenil zadnji vikend v novembru s tradicionalnim finalom na umetni steni v športni dvorani Zlato polje v Kranju. Izjemno zgodbo je letos spisala 17-letna Korošica Janja Garnbret, ki bo v Kranju prevzela zasluženi pokal zmagovalke v seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Slovenske športne plezalke in plezalci v letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina s premiero na olimpijskih igrah v Tokio 2020, pišejo izjemno zgodbo. Gre za daleč najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance v športnem plezanju. Slovenci so ekipno na prvem mestu v pokalu narodov, torej v konkurenci vseh sodelujočih nacionalnih reprezentanc v svetovnem pokalu, Slovenca pa sta tudi na prvem mestu v seštevku težavnosti tako v ženski kot v moški konkurenci.

"Nočem ustvarjati dodatnega pritiska, ampak, če se bo letos vse odvilo po željah, potem bo to zgodovinski dogodek, ko bomo imeli oba skupna zmagovalca svetovnega pokala ter bomo zmagovalci še med državami. Pozivam vse navijače, da pridejo v Kranj in dajo svoj delček k temu športnemu uspehu naše reprezentance," je bil na novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije danes zelo optimističen Tomo Česen. Vodja svetovna pokala v Kranju je pred začetkom tekmovanja postregel tudi s podatki o udeležbi: na 21. finalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti pod okriljem Mednarodne zveze v športnem plezanju v Kranju (IFSC) se je prijavilo 121 tekmovalcev iz 23 držav, od tega je 53 žensk in 68 moških.

V ospredju slovenske ekipe je še ne polnoletna Garnbretova, za katero je pravzaprav izjemen izkupiček sedmih zmag. Ta se je začel na uvodni julijski tekmi svetovnega pokala v Chamonixu, nadaljeval pa na svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer je Korošica postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini športnega plezanja, za nameček pa je pobrala še zlati kolajni v težavnosti in balvanih tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu na Kitajskem v konkurenci kadetinj.

"Letošnja sezona je bila sanjska in visoko nad mojimi pričakovanji, a imam še veliko izzivov. Zmagati pred domačim občinstvom je vedno nekaj posebnega, čeprav te zmage še nimam, si jo pa res želim dodati. Vem, da bo pritisk malo večji zaradi pričakovanj drugih, želim si pokazati svojo najboljšo formo in zaključiti sezono na vrhuncu," je dejala Garnbretova, glavna junakinja slovenske ekipe, naslednja v vrsti vražjih Slovenk, po Martini Čufar, Maji Vidmar, Nataliji Gros in Mini Markovič.

Že pred finalnim dejanjem sezone je Garnbretova premočno osvojila skupni seštevek v težavnosti ter se pridružila Mini Markovič in Maji Vidmar, ki sta že vsaka osvojili skupni seštevek, Vidmarjeva enkrat, Markovičeva trikrat. Skupna zmaga se v Kranju kot prvemu Slovencu nasmiha Domnu Škoficu, čeprav se obeta dramatičen finalni boj. Radovljičan ima pred Avstrijcem Jakobom Schubertom 40 točk naskoka.

Škofic in Garnbretova, ki sta par tudi pod tekmovalnimi stenami, sta dvakrat letos celo skupaj stala na najvišji stopnički. "Seveda si želim dodati tudi domačo zmago, ampak za to bom moral sestaviti res vrhunski nastop, plezati brez napak. Zmaga v skupnem seštevku je bila pred začetkom sezone nad mojimi pričakovanji, zdaj pa sem v super položaju, da mi to dejansko uspe. Uspelo pa mi bo le, če bom to popolnoma odmislil in plezal na vse ali nič," napoveduje Škofic.

Na tekmi v Kranju bo nastopila tudi Markovičeva, s štirimi zmagami v Kranju najuspešnejša Slovenka, izenačena le s Francozinjo Liv Sansoz: "Vsem nam je skupna velika strast in ljubezen do tega športa in pa velika motivacija, da ko se odločimo, da bomo nekaj naredile, to tudi naredimo in sledimo svojim ciljem, sigurno pa je to, da je pred tabo že bil nekdo, ki mu je to uspelo, en dober vzgled, da se da, da se da ti priti na svetovni vrh in kaj je mogoče."

Na sklepni tekmi svetovnega pokala v Kranju bo Slovenijo zastopalo vsega skupaj 19 tekmovalcev: devet športnih plezalk in deset športnih plezalcev. Na seznamu, ki ga je v svoji prvi sezoni na čelu reprezentance določil selektor Gorazd Hren, so še Urban Primožič, ki bo po Kranju sklenil tekmovalno pot, Milan Preskar, Martin Bergant, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Jure Raztresen, Anže Peharc, Žan Sudar, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Veronika Meke, Tjaša Slemenšek, Rebeka Kamin, Katja Kadič in Kaja Škvarč Božič.

Tekmovanje v Kranju se bo začelo v soboto s kvalifikacijami in nadaljevalo z večernim polfinalom ob 20. uri. Finale bo na sporedu v nedeljo z začetkom dogajanja ob 16. uri. Organizatorji obljubljajo tudi pester ob-tekmovalni spored, vstopnice za sobotni polfinale in nedeljski finale so že naprodaj tudi prek Eventima. Zanimanja je, glede na uspehe, precejšnje, v Kranj je svoj prihod napovedalo tudi za vsaj dva avtobusa koroških navijačev Garnbretove.