Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.09.2016 17:59:46
Deli članek:

Šest Slovencev v polfinalu SP v Parizu

Arsen Perić

Glavni slovenski favoriti so bili uspešni v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v športnem plezanju v disciplinah težavnost in balvani v dvorani Bercy v Parizu. Od desetih Slovencev na startu se je v naslednji krog prebila šesterica, trije moški in tri ženske.

Slovenija bo največ predstavnikov v polfinalu imela v slovenski paradni disciplini težavnosti, kar pet. Za najboljša izida v kvalifikacijah sta poskrbeli najboljši slovenski tekmovalki.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti 17-letna Janja Garnbret, ki je v Pariz pripotovala s popotnico treh zmag v svetovnem pokalu, in lanska skupna zmagovalka ter aktualna podprvakinja v disciplini Mina Markovič sta se s prepričljivima kvalifikacijskima nastopoma, obe sta z osvojenima vrhovoma na prvem mestu, uvrstili v petkov polfinale. V polfinale težavnosti se je uvrstila tudi Rebeka Kamin s 23. izidom.

V moški konkurenci v težavnosti sta bila uspešna Domen Škofic in Urban Primožič, ki sta dosegla enako višino, padla sta nekaj gibov pod vrhom, kar je zadostovalo za delitev devetega mesta v kvalifikacijah. Prvo mesto si je razdelilo kar devet tekmovalcev, med njimi je bil tudi aktualni svetovni prvak Čeh Adam Ondra.

Garnbretova in Markovičeva sta prvo mesto v kvalifikacijah delili še z Južnokorejko Jain Kim, aktualno svetovno prvakinjo izpred dveh let s SP v Gijonu, Belgijko Anak Verhoeven ter Avstrijkama Jessico Pilz in Magdaleno Röck.

V polfinalu tekmovanja v balvanskem plezanju bo Slovenija imela enega predstavnika, in sicer v moški konkurenci. Celjan Jernej Kruder, aktualni svetovni podprvak v tej disciplini, je polfinale ujel za las, v kvalifikacijah je zasedel 19. mesto.

Slovenski predstavnici v ženski konkurenci v balvanih, Tjaša Slemenšek in Julija Kruder, sta prvenstvo končali v kvalifikacijah na 27. in 29. mestu. Tudi Gregor Vezonik je bil prekratek za polfinale na 45. mestu. V težavnosti je tik pod robom polfinala pristala Tjaša Kalan na 27. mestu, Martin Bergant pa je bil 37.

Hkrati s članskim svetovnim prvenstvom v športnem plezanju v Parizu poteka tudi tekmovanje športnih plezalcev invalidov, tako imenovanih paraplezalcev. V kvalifikacijah svetovnega prvenstva v športnem paraplezanju se je slovenski tekmovalec Gregor Selak s 3. mestom prepričljivo uvrstil v petkov finale.

V petek bosta tudi ženski polfinale v težavnosti, z Garnbretovo, Markovičevo in Kaminovo na startu, ter moški polfinale v balvanih s Krudrom na startu. V soboto pa bosta na sporedu polfinale v balvanih za ženske, brez slovenskih predstavnic na startu, in polfinale težavnosti v moški konkurenci, s Škoficem in Primožičem na startu. Končne odločitve bodo znane po sobotnih in nedeljskih večernih tekmah.