Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.07.2016 13:08:02
Deli članek:

Olimpijske igre le s skromnim marketinškim potencialom

google

Poletne olimpijske igre so nedvomno največji športni dogodek na svetu, a marketinško veliko manj privlačne od denimo evropskih in svetovnih nogometnih prvenstev, trdi Sascha Reithel z univerze v Berlinu.

Na nogometna prvenstva, tudi na najmočnejša nacionalna, se marketinško pripravi cela vrsta različnih gospodarskih subjektov, na drugi strani pa olimpijske igre po mnenju Reithla nudijo le zelo omejene možnosti marketinga, ki ne segajo dosti dlje od klasičnega marketinga. Razlike v številu gledalcev med olimpijskimi igrami in nogometnim svetovnim prvenstvom skorajda ni, je pa marketinška privlačnost nogometa veliko večja.

Kot pravi nemški strokovnjak za marketing, nogomet združuje skupine ljudi, ki želijo nazdravljati s pivom in se veseliti ob dobrotah z žara, olimpijske igre pa so drugačen produkt, kjer se ljudje le redko zberejo skupaj, da bi navijali. To je že zdavnaj spoznala industrija pijač, prigrizkov, ali pa proizvajalci moderne elektronike, ki projekt nogometnih prvenstev postavljajo na prvo mesto. Nogometni navijači so običajno tudi čustveno zelo navezani na uspeh svoje ekipe, prav čustveno noto in fokus nogometnih navijačev pa zna industrija izkoristiti tudi v marketinške namene.

Nogomet ima s svojo celoletno prisotnostjo tudi to prednost, da so nogometni zvezdniki v javnosti vsakodnevno izredno prepoznavni in priljubljeni in vsaj v Evropi močno prekašajo zvezdnike iz drugih športov. "Veliko lažje je blagovno znamko tržiti z nogometašem ali pa nogometnim klubom, kot pa s kakšnim olimpijcem, ki je v ospredju pozornosti le na vsaka štiri leta," za agencijo dpa ocenjuje Reithel.

To potrjujejo denimo tudi pri proizvajalcu športne opreme Adidas, kjer zadevo enostavno zmerijo s številom prodanih dresov, ki gredo v promet na področju nogometa. A pri Adidasu dodajajo, da imajo dolgoročni vpliv na promet podjetja tudi olimpijske igre, saj spodbujajo ljudi, da se tudi sami ukvarjajo s športom in po tej plati je prisoten tudi posredni učinek, ki ga imajo igre na promocijo športa.

V uvodu so za proizvajalce športne opreme igre predvsem strošek, saj opremljajo nacionalne reprezentance, številne športnike celo sponzorirajo. A olimpijske igre so za industrijo tudi priložnost za predstavitev najnovejših modnih trendov in zato tudi neke vrste 17-dnevna modna revija, ki jo pred malimi zasloni spremlja milijardno občinstvo.

Olimpijske igre po drugi strani pa na drugi strani ponujajo koncentriran kratkotrajen marketinški produkt, ki ga seveda ne gre podcenjevati. "To se vsekakor obrestuje, saj drugačna marketinška akcija v tako kratkem obdobju ne more zagotoviti toliko pozornosti," še pravi Nemec. To velja tako za globalne sponzorje Moka, kot tudi za sponzorje posameznih nacionalnih olimpijskih komitejev. Slednji so lahko z marketingom uspešni predvsem na nacionalnem trgu, kjer imajo ekskluzivno pravico uporabe olimpijskih simbolov.