Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
18.07.2016 17:30:33
Deli članek:

Vzorce menjali tudi na atletskem SP

Reuters

V poročilu Wade, krovne protidopinške agencije, ki ga je o dopingu v Rusiji izdala danes v Torontu, so tudi podrobnosti o dogajanju na preteklih velikih tekmovanjih v tej državi.

Izpostavili so zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 in svetovno prvenstvo v atletiki 2013 v Moskvi. "Po koncu prvenstva v Moskvi je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, ker je bil v njih 'umazan' urin. Šele potem so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza Iaaf," je med drugim ugotovil preiskovalec Wade Richard McLaren. Wada je ugotovila, da je moskovski laboratorij na ta način ščitil ruske športnike, ki bi sicer padli na testih.

Obravnavala je tudi olimpijske igre v Sočiju. Po njenih ugotovitvah je bil najbolj presenetljiv popoln nadzor države nad vsem v dopinškem laboratoriju, kjer so preverjali vse vzorce ruskih športnikov in prikrivali pozitivne. Laboratorij v Moskvi je tako uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, v Sočiju pa so med igrami menjavali sporne vzorce urina.

Wadina preiskava je pokazala tudi, da je imelo precejšnjo vlogo pri tem delovanju tudi rusko ministrstvo za šport, pomagali pa so tudi v tamkajšnji varnostnih in tajni službi. Pri tem zaposleni v laboratorijih niso imeli izbire, kako delovati, saj je šlo za načrtno delovanje celotnega sistema.