Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
08.06.2016 20:17:05
Deli članek:

Trebanjke namesto Mariborčank

psno
Kegljavke Trebnjega so tekme v prvi ligi začele z zmago.

Že ob zaključku zadnje ligaške sezone 2015/16 smo pisali o težavah, ki jih imajo v mariborskem Konstruktorju. Ženska ekipa se je odločila izstopiti iz lige.

Pri klubu so se odločili dati še večjo podporo moški ekipi. Tako je kratko potegnila ženska ekipa Konstruktorja, ki je sicer odlično odigrala zadnje prvenstvo in na koncu osvojila sedmo mesto. Zdaj je uradno prišla pošta iz Maribora, da se igralke Konstruktorja umikajo iz tekmovanja v 1. A ligi. Na KZS so sporočili, da izpraznjeno mesto v 1. A ligi pripada drugouvrščeni ekipi v 1. B ligi, to pa je bilo Trebnje. V tem najboljšem ženskem klubu na Dolenjskem so to novico sprejeli z veseljem. Izvršni odbor kluba na čelu z glavnim in odgovornim človekom v klubu Nikom Golešem je že poslal na zvezo svoj pristanek za igranje med elito. 


Trebanjke so bile vse do zadnjega kroga v igri za napredovanje med elito. Toda v odločilnem trenutku so pokleknile pred Adrio iz Ankarana, ki se je tako vrnila med elito. Dva meseca po zaključku sezone, pa se je nasmehnila sreča tudi za Dolenjke. Dolenjska je tako po treh letih, ko so Trebanjke izpadle iz 1. A lige, ponovno dobila elitnega ligaša.

V Trebnjem so se sedaj takoj zelo aktivno začeli pripravljati na novo sezono. V novi sezoni bo nosilec ekipe mlada reprezentantka Nika Radelj, ki se je izkazala z osmim mestom na SP med posameznicami, lani pa je bila druga najboljša mladinka na svetu. Poleg nje bodo seveda igrale še nekoliko starejše igralke, ki so skrbele, da so Trebanjke v zadnjem desetletju bile zelo blizu najboljših ženskih kolektivov. Veliko zadovoljstva pa povzroča tudi vrnitev po materinstvu Jasmine Mišič. Želijo si, da bi uspel tudi povratek še ene mamice, Dušanke Šenica. V Trebnjem pa niti ne izključujejo, da bi se morda uspeli v tem prestopnem roku, ki poteka v teh dneh, tudi okrepiti.

Zanimiva je tudi izjava Nika Goleša, človeka, brez katerega verjetno ne bi bilo več kegljanja v Trebnjem, potem ko so že zelo dolgo brez svojega kegljišča: "V klubu bomo storili vse, da si bomo v naslednji sezoni priborili tudi obstanek v družbi najboljših. Obenem vsi močno upamo, da bodo tako uspehi Radljeve kot tudi ta uvrstitev v 1. A ligo pripomogli, da bi morda končno vendarle prišli do prepotrebnega objekta tudi pri nas v Trebnjem in se nam ne bi bilo vseskozi voziti na treninge v Novo Mesto in v Ljubljano. Obenem bi lahko še bolj zavzeto delali tudi z najmlajšimi, ki imajo lahko ravno v Niki Radelj odličnega vzornika."
               
TABORSKA JAMA IN LOKOMOTIVA NOVA TRETJELIGAŠA
Pred kratkim so se končale kvalifikacije za popolnitev obeh tretjih lig, vzhodne in zahodne skupine. Na obeh straneh je poizkušalo uspeh najti po pet ekip. Na vzhodu so svoje nastope opravili na kegljiščih v Slovenski Bistrici in v Slovenskih Konjicah. Prvi dan je pripadel favorizirani ekipi Brežic, ki si je nabrala le štiri keglje prednosti pred Lokomotivo iz Maribora. V igri za napredovanje pa so ostali Šoštanjčani in Radeljčani, medtem ko si je Nafta že nabrala prevelik zaostanek. Drugi dan so bili Lokosi prepričljivo boljši od konkurence in so se tako pripeljali na tretji peron na vzhodu in se po štirih letih vrnili med državne ligaše.

Na zahodu pa so kvalifikacije imeli v Postojni in v Cerknici. Tudi tu se je borilo za zmago pet ekip. Prvi dan je odlično uspel ekipi Taborske Jame iz Grosupljega. Pred Gorico so si Grosupeljčani nabrali lepih 39 kegljev prednosti, v igri pa sta ostala še Portorož in Železniki, medtem ko je Vodnjak iz Novega Mesta že zapravil svoje priložnosti. Drugi dan je v Cerknici na kegljišču Bresta najboljše šlo Portorožu. Toda njihov zaostanek za Taborsko Jamo je bil vseeno prevelik oziroma so za njimi Grosupeljčani zaostali samo devetnajst kegljev. To je bilo več kot dovolj, da so se po nekaj sezonah lahko veselili ponovne uvrstitve v državno ligo. Tam so takrat igrali pod imenom Trgoup Velike Lašče.

Rezultati kvalifikacij
Vzhod 
1. LOKOMOTIVA 6342
2. Brežice 6292
3. Radlje ob Dravi 6266
4. Šoštanj 6214
5. Nafta Lendava 6089

Zahod 
1. Taborska jama Ljubljana 6582 (3326 + 3256)
2. Portorož 6522 (3247 + 3275)
3. Gorica 6498 (3287 + 3211)
4. Železniki 6406 (3250 + 3156)
5. Vodnjak Novo mesto 6370 (3162 + 3208)

psno
Lokomotiva se veseli vrnitve v tretjo ligo.