Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
27.05.2016 21:33:26
Deli članek:

Strelčeva zelo blizu druge medalje

Stane Kadunc
Brigita Strelec v akciji

Brigita Strelec se je po zmagi nad Romunko Samsonovo prebila med osmerico, za malenkost pa ji je ušel polfinale po pravi drami z domačinko Ravnić-Gašparinijevo.

Peti dan na SP v Novigradu je bil dopoldne namenjen tekmam osmine finala v ženski in moški konkurenci. Takoj za tem, brez odmora, pa so se nadaljevale tekme četrtfinala, v katerem so zmagovalcem že pripadle medalje. O barvah se bodo seveda »pogovorili« na tekmah polfinala in potem finala.


Slovenski reprezentanci je kot edini up ostala le Brigita Strelec. Veliko slovenskih navijačev se je zbralo v prijetni rokometni dvorani v Novigradu, katero pozna tudi slovenska rokometna reprezentanca, ki je eno od prijateljskih tekem s Hrvati odigrala v njej.

Navijači so Brigiti želeli z bodrenjem pomagati v dvoboju z odlično Romunko Christino Alexandro Samson. Slednja se je izkazala z odličnim rezultatom v prejšnjem krogu. Toda to ni zmotilo Brigite, ki se je odločno pognala v borbo z Romunko. Toda njena otvoritev v polno ni bila najboljša. Ko je končno ujela stezo, pa zaostanka za Romunko ni bilo mogoče zmanjšati, saj Samsonova ni grešila. Na igro v čiščenje je prišla z zaostankom 14 kegljev. Toda članica Triglava je ta del odlično opravila, in tako dobila niz za štiri keglje (153:149). Podobna slika je bila tudi v drugem nizu, s tem da sta obe podrli nekaj manj, toda razlika je bila enaka (-14). Tudi tu je malce nadoknadila (145:157). Ko sta obračali steze, je ob 1:1 Christina Alexandra vendarle imela dobropis osmih kegljev. Potem se je končno Strelčeva ujela tudi v igri na polno in tako prevzela vse vajeti v svoje roke. Počasi je začela nabirati razliko in na začetku čiščenja, ko je podrla devetko, že lahko dvignila roke in proslavila svojo zmago, saj si je nabrala lepo prednost. Zmagala je s 3:1 in v kegljih 597:575.

Ob zadnjih metih Strelčeve nas je zaskrbelo, ko je Brigita začela rahlo šepati. Po zaključku nastopa je dejala: "Vedela sem, da me čaka težavna nasprotnica. Imela sem težave v igri na polno. Potem ko je steklo, pa ni bilo več problemov."

Pri dekletih kakšnih večjih presenečenj v osmini finala nismo videli. Z dobrima rezultatoma, 654 podrtih kegljev, sta se izkazali Srbkinja Andjelkovićeva in Hrvatica Maričićeva. V prvi seriji moških tekem, pa se je ponovno izkazal Srb Kovačić, ki se je včeraj moral kar močno potruditi, da je ugnal našega Lepeja. Tokrat pa je končal pri 711 podrtih kegljih in premagal zadnjega Nemca v konkurenci, Dirnbergerja. Velesila v kegljanju je tokrat doživela velikansko razočaranje, saj v moški konkurenci nimajo tako nobenega svojega predstavnika.

Po koncu osmine finala so bile že na vrsti četrtfinalne tekme V prvi rundi so igrala dekleta in v drugi rundi fantje. Brigita Strelec se je na stezi pomerila z eno najboljših in tudi najizkušenejših Hrvatic, Natašo Ravnić-Gasparini. Istočasno se je vnel izredno hrupen dvoboj navijačev, domačih in Slovencev, ki so se zbrali v velikem številu. Oboji so bili zelo glasni, toda na trenutke so bili naši glasnejši. Samo navijanje je bilo tokrat z obeh strani zelo fair in tudi zelo spoštljivo. Brigita je začela podobno kot v prejšnjem dvoboju. Zelo neučinkovita je bila na polno, toda v čiščenju je bila boljša in dobila niz. Tudi drugi niz je bil podoben, a v zaključku je Ptujčanka imela smolo in ni prišla na polno, medtem ko je Hrvatici uspela devetka v predzadnjem metu in je niz dobila le za kegelj. Izvrstno borbo pa smo videli v tretjem nizu, ko je tudi Strelčeva bila odlična na polno (101 kegelj). Žal je zadnja dva meta izvedla malce slabše in Hrvatica je šla na polno s štirimi keglji prednosti. Potem pa ste obe zelo izenačeno čistili in niz je za tri keglje dobila Ravnić – Gasparinijeva. Ta je povedla z 2:1 in imela en kegelj prednosti.

Potem se je začela prava drama v zadnjem nizu. Strelčeva je počasi prevzemala pobudo in si celo nabrala manjšo prednost. Toda trenutek nezbranosti v zadnjih treh metih jo je zelo verjetno na koncu stal zmage (le podrtih 13 kegljev, Hrvatica pa 25). Tekmica je tako startala z dvema kegljema prednosti na čiščenje (+en kegelj po treh nizih). Začela se je velika vojna za vsak kegelj, saj si nobena ni mogla priigrati vsaj manjše prednosti. Toda v 28. metu je Hrvatica prebila keglje in ni mogla več priti do igre na polno. Malenkost boljše, toda zelo slabo pa je odprla tudi Brigita, toda vseeno ob popolnem zadetku imela možnost, da pride na polno v zadnjem metu. Toda ta krogla ji je malce prenizko ušla in Hrvati so lahko ponoreli na tribuni zaradi zmage svoje ljubimke. Dodatno pa so bili lahko veseli, da je uspela zmagati tudi Maričićeva. Ob njiju bosta v današnjem polfinalu igrali še Nemka Beisserjeva in presenetljivo Čehinja Cvejnova.

Po koncu dvobojev je trener Gobec dejal: "Kaj moremo, odigrala je odlično, toda na polno ni imela preveč sreče. Proti koncu ji je zaradi utrujenosti krogla začela tudi uhajati prenizko. Morda je tu razlog za poraz, toda vseeno sem na njo zelo ponosen. Morda pa bo vseeno osvojila medaljo v kombinaciji. Možnosti so čedalje večje."

Malo kasneje je Brigita malce žalostno dejala: »Škoda, toda nimam si kaj očitati. Odigrala sem pošteno in borbeno. Malce sem imela smole in seveda ponovno slab učinek v igri na polno. Tam sem tudi izgubila dvoboj. Vseeno pa sem s svojimi nastopi tukaj zelo zadovoljna.Seveda tudi z medaljo, ki sem jo osvojila in mi bo veliko pomenila. Če je ne bi bilo, bi si ta poraz morda gnala k srcu.«

Zanimivo pa je, da niti slučajno ni omenila rahle poškodbe noge med nastopom, in se nanjo tudi ni hotela izgovarjati. Vseeno smo v zadnjem nizu videli, da je imela težave pri korakih pred metom. Morda je ravno tudi razlog, da  so ji krogle uhajale malce prenizko in ni bilo tistih pravih udarcev.


Kljub porazu in posledičnem dejstvu, da danes v polfinalu nimamo svojih igralcev, pa seveda čakamo na zaključek prvenstva in s tem tudi na kombinacijo. Tam je trenutno Brigita druga za Timarjevo iz Madžarske. Za njo je Hrvatica Maričić, malce jo ogroža le še Nemka Beisserjeva. Verjetno pa je nobena ne more prehiteti, saj bi morali v polfinalu podirati preko 660 kegljev, kar je verjetno nemogoča misija. Tako ima rahlo poškodovana Brigita že zelo blizu rok še drugo medaljo na tem prvenstvu.

Polfinali se bodo začeli ob deseti uri, nato bodo na vrsti že finali. Ob treh popoldne bodo še razglasitve najboljših. Močno verjamemo, da bomo ponovno na odru videli nasmejano Brigito Strelec.

Stane Kadunc
Poražena Romunka Christina Samson in Brigita Strelec