Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
25.05.2016 21:47:57
Deli članek:

Sprintersko srebro za Brigito

Stane Kadunc
Brigita Strelec s kolajno

Včeraj je na SP svoj dan dočakala naša najbolj izkušena reprezentantka Brigita Strelec, ki je v sprintu izgubila šele v finalu.

Uvodni del tekmovanja v sprintu so začele ženske. Od Slovenk je najprej na stezo prišla Eva Sajko, ki je igrala z Bosanko Tatjano Zlojutro. Mariborčanka je dobila prvi niz, drugega pa izgubila. V dodatnih metih je Eva imela na koncu nekaj smole in Bosanka se je z 22:21 uvrstila naprej. Nato je zelo slabo odigrala tudi Anja Kozmus in Avstrijka Pumplerjeva je zanesljivo dobila njun dvoboj.

Končno je sonce na našo vrsto posijalo ob nastopu Brigite Strelec, ki je imela težek dvoboj z Nemko Imbsovo. Prvi niz je naša dobila, v drugem pa se je Nemka vrnila v igro. V prvih dodatnih metih je bilo 20:20, v drugih pa je Brigita zmagala z 18:14 in se uvrstila med šestnajsteico. Tam je po dodatnih metih ugnala Hrvatico Liovićevo, v polfinalu pa je bila uspešnejša od Evine krvnice Zlojutrove in se prebila v finale. Šele tu jo je zaustavila zelo razpoložena Poljakinja Beata Wlodarczyk, ki je v četrtfinalu popravila celo svetovni rekord, ki zdaj v tej disciplini znaša 238 kegljev. Za Brigito, ki je že vrsto članica reprezentance, je to prva posamična kolajna.

Po finalu je močno utrujena dejala: "Seveda sem te kolajne zelo vesela. Obenem sem po celodnevnem maratonu tudi pošteno utrujena, občutek pa je seveda prekrasen. Skozi ves dan sem bila zelo razpoložena in tudi igra mi je več ali manj dobro tekla. To je eden srečnejših dni v mojem življenju."              


Pri moških je briljantno začel Primož Pintarič, ki je bil proti Hazvi iz Češke na pragu svetovnega rekorda. Skupno je v nizih podrl kar 249 kegljev. Rekord, ki je v lasti Srba Igorja Kovačića, je večji le za en kegelj. V drugem krogu je Primož naletel na odličnega Srba Vilmoša Zavarka, ki mu je po razburljivem boju moral priznati premoč. Uroš Stoklas se je v prvem nizu mučil z Romunom Mihalcioujem, potem pa se je razigral in ga ugnal v podaljških. V drugem krogu je Trboveljčan v zelo zanimivem obračunu premagal še domačina Marinovića, ki se je v ponedeljek vpisal v klub "700", in se prebil med osem najboljših. Prvi niz se je končal s 107:99 in drugi s 124:111. V boju za uvrstitev v polfinale se je pomeril s Čehom Pavlom Jirouskom. Ob tem je imel nekaj smole v zadnjih metih obeh nizov in oba minimalno izgubil, prvega s 98:99 in drugega s 104:106. Čeh si je priboril bron. Naslov je šel v roke Srbu Zavarku.


V mešanih dvojicah so se vse tri slovenske dvojice poslovile že po torkovem prvem dvoboju. Nada Savič in Matej Lepej sta po dodatnih metih izgubila proti Romunoma, Irena Mejač in Uroš Stoklas pa z Avstrijcema. Anja Ulaga in Primož Pintarič sta gladko izgubila oba niza proti Madžaroma. V finalu je slavil par iz Romunije v sestavi Luminita Viorica Dugaru in Nicolaj Lupu, srebro pa je pripadlo Madžaroma Aniti Safrany in Laszlu Karsaiju.


Z doseženim v predtekmovanju sta bila naša trenerja le delno zadovoljna, pa čeprav imamo v drugem krogu kar šest od 11 igralcev, kolikor smo jih pripeljali na Hrvaško. Trener Lado Gobec je bil več kot zadovoljen s predstavo Sajkove, nekje v mejah pričakovanj sta bili Kozmusova in Strelčeva, manj od pričakovanj sta pokazali Anja Ulaga in Irena Mejač. Ko smo pri Tržičanki, moramo dodati, da smo bili tako navijači kot tudi sedma sila zelo razočarani nad njenim vedenjem na stezi. Tudi to ena od stvari, ki jih bo morala igralka Ljubelja popraviti. Gobec pa je bil najbolj razočaran nad igro Nade Savič. Trenerja moških Blaho sta z odlično igro razveselila Stoklas in Pintarič, čeprav sta imela še svoje pomanjkljivosti in napake, medtem ko je mlajši del ekipe s samo igro razočaral. Na veliko srečo je v naslednji krog vendarle prišel Matej Lepej, ki bo moral odpreti današnji drugi krog proti najboljšemu iz prvega kroga, Srbu Igorju Kovačiću. Današnji spored pa bo zaključila Eva Sajko, ki je druga nosilka. Tudi ona se bo pomerila z znanko iz Srbije, Zorico Barač.

***strelec*** Brigita Strelec med nastopom

DANAŠNJI SLOVENSKI NASTOPI
Ženske
Kastner (Nem) - Strelec (10.10)
Maričić (Hrv) - Kozmus (14.50)
Barač (Srb) ­- Sajko (17.10)

Moški
Kovačić (Srb) - Lepej (9.00)
Mušanić (Hrv) - Stoklas (16.00)
Stane Kadunc
Brigita Strelec na zmagovalnem odru