Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
29.02.2016 16:15:51
Deli članek:

V resnici ni mislil, kar je napisal

Oste Bakal

Medtem ko se je Bojan Tokić odločil, da o svojih dejanjih in kazni do odločitve disciplinske komisije ne bo več razlagal medijem, je svoje stališče brez zadržkov podal njegov oče Miroslav, sicer tudi član izvršnega in predsednik ligaškega odbora.

Na zadnji korespondenčni seji je Tokić starejši, ki je v Slovenijo skupaj z Bojanom prišel leta 1991 kot bosanski begunec, tako kot drugi člani IO glasoval, da se postopek glede dejanja njegovega sina, ki je prek elektronske pošte žalil predsednika zveze Marjana Hribarja, preda disciplinski komisiji zveze, ki naj odloči o kazni. Hkrati pa je glasoval tudi proti temu, da se Bojanu Tokiću zaradi tega prepreči nastop na ekipnem SP, ki se jutri začenja v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. Ker je proti glasoval le še en izmed 12 članov IO, Slovenija na SP brez daleč najboljšega igralca nastopa precej oslabljena.

Da je Bojan naredil napako, ne zanika niti njegov oče. "Res je, da takšnih stvari ne bi smel pisati, čeprav je po drugi strani tudi res, da je sekretarju zveze Danetu Šarlahu pisal kot prijatelju. Bojana vsi poznamo kot fanta, ki je ogromno pomagal mladim slovenskim igralcem. Jana Žibrata je celo pol leta gostil pri sebi v Düsseldorfu in mu pomagal na vse možne načine. Zaradi različnih stvari je bil nekoliko ogorčen in se je potožil Šarlahu kot prijatelju, a se žal ni zavedal, da bo ta to izkoristil za pridobitev točk, ne vem sicer, kje. Vem, da osebno ni imel nič proti Hribarju, razjezilo ga je le, ker je ta zavlačeval z nakazilom, ki mu je bilo obljubljeno. Strinjam se, da je pri tem uporabil neprave besede, za katere se je pozneje korektno opravičil izvršnemu odboru in tudi predsedniku."

BOJAN NE BI POHODIL MRAVLJE
Kot pravi starejši Tokić, je komunikacija med sinom Bojanom in predsednikom namiznoteniške zveze Marjanom Hribarjem doslej potekala na različne načine: "Tu ni bilo nikoli nič škodoželjnega. Bojan je res naredil napako, a tega, kar je napisal, v resnici ni mislil. Vsi, ki ga poznamo, vemo, da ne bi pohodil niti mravlje. Nekateri ljudje so to pač izkoristili. Tisto, kar nas nekatere pri vsej stvari izjemno moti, je, da ni dobil nobene možnosti, da pred izvršnim odborom pove tudi svojo plat zgodbe. Druga stvar je njegova izključitev iz reprezentance. Naredil je napako in zanjo naj tudi odgovarja. Takšne stvari se dogajajo in so tudi človeške. Nekorektno pa je, da človeka, ki je vsa zadnja leta ta šport v Sloveniji držal na površju, zdaj na takšen način vržejo iz reprezentance. Kazen, ki jo bo izrekla disciplinska komisija, bo zagotovo spoštoval."


Tokićev oče tudi privošči, da bi kdo izmed tistih, ki so v izvršnem odboru in imajo otroka, doživel, da ta dobi priložnost za dokazovanje v tujini: "Potem bo lahko videl, kakšni pritiski in zahteve so to ter kaj vse se dogaja. Povsem običajno je, da potem včasih znoriš, kar je človeško. Nato se opravičiš in nimaš kaj. Kot očeta me je zmotilo samo to, da ni dobil možnosti zagovora. Bojan je bil sicer povabljen na eno od sej izvršnega odbora, da pove svoj del zgodbe. Tega žal ni mogel, ker seja potem ni bila sklepčna. To je ena od redkih sej IO, ki ni bila sklepčna, ampak smo nato glasovali po elektronski pošti."

ZGOLJ ŠKODA ZA NAMIZNI TENIS
Miroslav Tokić zdaj upa, da se bo gonja, ki se je začela proti Bojanu, zdaj razumno ustavila. "S tem se našemu športu dela zgolj škoda. Ne gre le za negativen odziv v javnosti, ampak tudi za zmanjšane možnosti reprezentance na bližnjem SP. Res je, da včasih igralci, če prvega člana ekipe ni, dajo še več od sebe in potegnejo še boljši rezultat. No, dolgoročno pa potrebujejo ob sebi nekoga bolj izkušenega, ki bi jim bil na neki način mentor in jim pomagal, kot je Bojan to že počel. Po svetu pozna ogromno ljudi in igralcev, delal je z najbolj kakovostnimi trenerji, tako da bi bila njegova pomoč zvezi in reprezentanci ogromna. Res torej upam, da se bo ta gonja ustavila," je dejal in spomnil, da tudi nekdanjemu selektorju Sašu Lasanu ob njegovi odstavitvi niso dali možnosti, da na strokovnem svetu in izvršnem odboru pove svojo plat zgodbe, zdaj pa se je zgodba ponovila še pri Bojanu Tokiću. "Čisto po človeški plati je to tisto, kar nas najbolj moti," je še dodal.

MORDA CELO NA URGENCO
Miroslava Tokića smo spomnili še na besede predsednika zveze Hribarja, da naš najboljši igralec ni izpolnjeval pogodbenih določil, ko je na zadnjem EP v Jekaterinburgu tik pred prvenstvom odpovedal nastop in nato zgolj tri dni pozneje že zaigral za svoj klub. "Bojan ima doma kup zdravniških potrdil. Stvari, ki se mu v zadnjem času dogajajo, zelo negativno vplivajo na njegovo zdravje. V Saarbrücknu je decembra celo moral za dva dni na urgenco na opazovanje zaradi različnih težav, ki so vezane na ta primer. Sam res upam, da se bo to končalo na razumen način. Imam namreč občutek, da je nekaterim na namiznoteniški zvezi nekaj do tega, da bi ga malce motili v pripravah na OI v Riu. Slišal sem, da Hribar hoče o zadevi obvestiti tudi OKS. Bi ga torej zdaj morali obesiti?," se je za konec pogovora še vprašal Miroslav Tokić, ki je kot trener in funkcionar tudi veliko dal slovenskemu namiznemu tenisu.