Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.12.2015 10:09:04
Deli članek:

Leto 2016 bodo zaznamovali olimpijci in nogometaši

Leto 2016 bosta zaznamovala dva dogodka. Najboljši športniki sveta se bodo avgusta merili na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, 24 nogometnih reprezentanc pa se bo v Franciji borilo za evropski naslov. Za evropsko krono se bodo potegovale tudi moške rokometne reprezentance na Poljskem.

Kar zadeva dogajanje na snegu, bo leto 2016 malce bolj skopo, smučarske skakalce med 14. in 17. januarjem čaka svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, biatlonce pa v začetku marca tekmovanja za svetovne naslove v Oslu oziroma na Holmenkollnu.

Prav skakalci pa bodo tisti, ki bodo eni prvih v novem letu poželi pozornost s tradicionalno novoletno turnejo štirih skakalnic, v istem času bodo na novoletni seriji tekem tekmovali smučarski tekači. Dan po začetku SP v poletih bo svoj uvod doživelo tudi EP v rokometu, kjer bo igrala tudi slovenska reprezentanca.

Februarja bodo svoje veščine na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju kazali bodoči zvezdniki zimskih športov, ob koncu meseca pa se bodo na Madžarskem za kolajne na EP borili strelci. Zadnje večje zimsko tekmovanje bo SP v biatlonu.

Slovenija bo pozimi prav tako pustila svoj pečat z organizacijo kar nekaj tekem najvišje ravni. Med drugim bo Planica 16. in 17. januarja gostila svetovni pokal v smučarskih tekih, med 17. in 20. marcem pa tradicionalni zaključek sezone v smučarskih skokih.

Na Rogli bodo 23. in 24. januarja za točke svetovnega pokala tekmovali deskarji na snegu, alpske smučarke se bodo za zlato lisico potegovale 30. in 31. januarja v Mariboru, smučarske skakalke bodo spet tekmovale na Ljubnem, in sicer 13. in 14. februarja, 5. in 6. marec pa bo v Kranjski Gori rezerviran za svetovni pokal alpskih smučarjev.

ELITA BREZ SLOVENIJE
Eden večjih spomladanskih dogodkov bo svetovno prvenstvu elitne skupine v hokeju, a na njem ne bo Slovenije. To konec aprila najprej čaka SP divizije I v Katowicah, v začetku septembra pa bo nastopila še v kvalifikacijah za OI 2018 v Belorusiji. Aprila bodo pot v Rio iskali tudi rokometaši na kvalifikacijskem turnirju, Krško pa bo odprlo sezono serije Grand Prix v speedwayu.

Tudi sicer bodo Slovenci v ekipnih športih kar zasedeni. Evropski podprvaki odbojkarji bodo poleti igrali v svetovni ligi, ženska reprezentanca v evropski, nogometaši bodo jeseni začeli kvalifikacije za SP 2018, košarkarji pa za EP 2017.

VRHUNEC V RIU
Malce prej bodo v Rio de Janeiru olimpijske in paraolimpijske igre, kljub temu pa tudi tekmovalke in tekmovalce v individualnih športih čaka kar nekaj velikih tekmovanj, kot so EP v atletiki, slalomu na divjih vodah, plavanju, športni gimnastiki, SP v kolesarstvu in dvoranski atletiki ter številna druga.

Slovenija bo gostiteljica tudi junijskega evropskega pokala v judu v Podčetrtku, pa svetovnega pokala v kajakaškem spustu v Celju, svetovnega pokala v športni gimnastiki v Ljubljani, Solkan bo avgusta gostil EP za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, septembra pa bo Tacen gostil še finale svetovnega pokala v slalomu. Kranj bo novembra spet prizorišče finala svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, Pokljuka pa bo predvidoma decembra spet pozdravila biatlonski svetovni pokal.