Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.12.2015 08:53:25
Deli članek:

Debevec: V Györu bom dal vse od sebe

Profimedia

Renata Oražem in Rajmond Debevec sta bila osrednji osebnosti četrtkove razglasitve najboljših strelcev v Hiši kulinarike Jezeršek v Medvodah.

Za Rajmonda Debevca, nosilca treh olimpijskih odličij in številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter zmagovalca 32 tekem za svetovni pokal, je to že 32. lovorika najboljšega strelca v Sloveniji.

"V tej sezoni sem osvojil nekaj kolajn, predvsem vesel sem bil srebrne in bronaste na evropskem prvenstvu na domačih tleh v disciplini velikokalibrska puška leže in trojni položaj, a osrednjega cilja nisem dosegel. To je bila izpolnitev kvote za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, tako da je ostal grenak priokus," je dejal 52-letni Debevec, ki navzlic temu ni vrgel puške v koruzo in še vedno upa, da bo po Los Angelesu 1984, Seulu 1988, Barceloni 1992, Atlanti 1996, Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012 prihodnje leto nastopil na svojih devetih olimpijskih igrah.

Zavoljo tega se je odločil, da bo čez dva meseca stopil na strelsko črto na evropskem prvenstvu z zračno puško v madžarskem Györu. V zadnjih sezonah tej disciplini ni posvečal velike pozornosti, njegova paradna je bila malokalibrska puška, navzlic temu pa bo pri naših vzhodnih sosedih skušal poseči po zvezdah in si izboriti brazilski nastop, hkrati pa po številu strelskih olimpijskih nastopov ujeti Litovca Afanasijsa Kuzminsa.

"Želja je eno, realnost pa drugo. Moje možnosti z zračno puško so izjemno majhne, a v Györu bom dal vse od sebe," je še dodal Debevec, ki se zaveda, da je pred njim izjemno zahtevna naloga. V primeru, da se mu na Madžarskem ne bi izšlo, ima še eno možnost odpotovati v razvpito brazilsko mesto, a le pod pogojem, da mu Mednarodni olimpijski komite (Mok) in Mednarodna strelska zveza (ISSF) nastop omogočita s posebnim vabilom.

DVE KVOTI POD STREHO
Mok in ISSF sta v preteklosti tako imenovani "wild card" pošiljala tekmovalcem in tekmovalkam iz držav, ki niso izpolnile olimpijske norme, Slovenija pa ima že dve. Prvo je na lanskem svetovnem prvenstvu v španski Granadi po četrtem mestu z zračno pištolo osvojila v tej sezoni zelo povprečna Petra Dobravec, drugo pa na letošnjem evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem in v Apačah Boštjan Maček, ki je v trapu osvojil odličje bronastega leska ter si po Londonu, kjer je zasedel sedmo mesto, znova izboril olimpijski nastop.

Oražmova je enajstič osvojila laskavo lovoriko, v primerjavi z domačimi tekmicami pa je tehtnico na svojo stran nagnila na avgustovskem svetovnem prvenstvu v ruskem Ulan-Udeju, ko je v samostrelu na 30 metrov kleče osvojila odličje zlatega leska. Sibirski dosežek je največji v 30-letni karieri grosupeljske strelke, ki je letos nastopila tudi na evropskem prvenstvu na 300 metrov v Apačah ter z velikokalibrsko puško v trojnem položaju zasedla 11., v ležečem položaju pa 15. mesto.

"To je vsekakor lep občutek, ponosna sem, da sem znova prejela priznanje za najboljšo strelko v Sloveniji," je uvodoma dejala Oražmova in izpostavila naslov svetovne prvakinje iz Rusije. "Fantastično je, ko osvojiš naslov svetovne prvakinje, občutki so zares nepopisni."

Strelska zveza Slovenije (SZS) je na četrtkovi 35. razglasitvi najboljših posameznikov in društev okronala tudi najboljše v mlajših starostnih kategorijah. V mladinski konkurenci sta slavila Lia Lazar (Portorož) in Jože Čeper (Vremščica Vremski Britof), v kadetski Urška Hrašovec (I. Pohorski bataljon Ruše) in Maj Kadunc (Grosuplje), v pionirski pa Naja Prezelj (Lotrič Železniki) in Nik Matek (Dušan Poženel Rečica pri Laškem).