Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
06.12.2015 23:58:57
Deli članek:

Konec za Konstruktor in Triglav

psno
Triglav je moral priznati premoč Zaprešiću.

Za nami so tekme prvega kroga v evroligi v obeh konkurencah. Madžarski in hrvaški predstavnik sta bila pretrd oreh za slovenski ekipi.

Naši aktualni prvaki so gostovali na Madžarskem v Porabju v mestecu Repcelak. Na tihem smo pričakovali, da bi Mariborčani lahko presenetili. Toda trener BojanPihlar se je zaradi bolezni in poškodb pred srečanjem ponovno našel v velikih težavah. Zato je moral v igro poslati popolnega debitanta Roberta Ribiča, poleg tega pa ni imel niti pametnih rezerv. Začetek prvega para Kirbiš-Sajko je bil sicer odličen. Legenda Franc Kribiš je sicer na koncu izgubil proti najboljšemu domačinu Rudolphu (686), ki je v prvem nizu dosegel neverjetnih 199 kegljev (110+89). Toda "Franca" je podrl odličnih 637 kegljev in bil daleč najboljši Mariborčan. Medtem je Luka Sajko osvojil točko proti Vorosu in zaostanek je bil le 19 kegljev.

Kasneje so Madžari pritisnili, vknjižili visoko zmago in se tako uvrstili v drugi krog tekmovanja. Res je, da tokrat ni bil na nivoju mladi reprezentant Jurančič, ki je podrl občutno manj kot na zadnjih tekmah, na koncu pa je pošteno zvilo tudi Pinteriča. Prijetno je presenetil Miha Dobnikar, ki je v razburljivi končnici uspel priti do točke in ublažil poraz Konstruktorja.

V Kranju smo videli zelo izenačeno in zanimivo tekmo. V prvem paru je Janže Lužan po treh nizih že prišel do zanesljive točke. Aleš Blaž se je v prvih dveh nizih kar malce prestrašil odličnega Makedonca Branka Maneva (ima pa hrvaško državljanstvo!), a se prebudil v tretjem nizu in Kranjčani so celo povedli za en kegelj. Toda Lužan in Blaž sta v zadnjem nizu močno popustila in izgubila z razliko kar 54 kegljev. To razliko so potem Hrvati uspešno držali v svojih rokah.

V drugem paru je Primož Gostinčar vseskozi imel pod kontrolo hrvaškega reprezentanta Branka Bogdanovića, pa tudi Grega Bajželj se je odlično držal proti Matiji Manceju. Toda v zadnjem nizu se je na polno igra Bajžlja popolnoma razpadla, čeprav mu je Hrvat vseskozi ponujal celo točko. Žal Gregor ni znal oziroma mogel vzeti ponujenega, ker nikakor ni mogel ujeti "luknje", ki bi mu prinesla večje število kegljev. Vseeno je že kazalo na celo točko, potem ko je v 27 metu zadnjega niza podrl devetko, toda Hrvat se je rešil z dvema zaporednima devetkama v predzadnjih dveh metih. Bajželj je potem imel smolo, saj sta mu po odličnem metu ostala nevezana keglja (kralj in kmet), tako da ni mogel priti več na polno in Hrvat je dobil pomembno točko, ki je Zaprešiću praktično že pomenila napredovanje.

Pričakovali smo, da bosta Davor Sobočan in Aleš Prosen zmogla napraviti pritisk na zadnja dva nasprotnika, toda tega ni bilo in konec je bilo tudi razmišljanja o zmagi na povratni tekmi. Prosen je v prvem nizu dobro odprl proti Damirju Fučkarju, toda v drugem se je izgubil v svojem ritmu. No, tudi Hrvat, ki je sicer makedonski reprezentant, ni bil nič boljši. Tako sta se trenerja odločila, da namesto njiju pošljeta v igro mladinca. Anže Bajželj je bil pri tem uspešnejši od vrstnika Hercega in prinesel Kranjčanom še tretjo točko. Žal pa je bil Sobočan daleč od svoje prave igre in Triglav je moral čestitati gostom za zmago.

Čeprav je bil izid dokaj realen, smo vsi prisotni imeli grenak priokus, saj so glede na vsa dogajanja na srečanju imeli igralci Triglava veliko priložnost za senzacijo in izločitev odlične ekipe. Toda primanjkljaj Blaža, Bajžlja in Sobočana je bil evidenten. Po tekmi je Brane Markič, trener Triglava, dejal: "Tekma je bila za naše igralce zelo težka. Škoda imeli smo svoje priložnosti, toda gostje so boljša ekipa. Fantom ne morem ničesar očitati. Rezultati so bili zaradi pomembnosti tekme realno manjši."

Zanimivi so bili tudi odzivi nekaterih gledalcev, ki so dodobra napolnili tribune na kranjskem kegljišču. Med številnimi odličnimi igralci in trenerji smo opazili tudi predsednika zveze in nekdanjega svetovnega prvaka Borisa Urbanca. Zanimiv je bil kratek komentar enega od nekdanjih igralcev Triglava, pa vendar še vedno aktivnega, ki je dejal: "Škoda. Škoda. Ti Hrvati so bili tako nažajfani... Res škoda, ker so se izmuznili..." 

Tudi komentar iz trenerskih vrst je bil zelo pomenljiv: "Čeprav so Hrvati na papirju veliko boljša ekipa, so tokrat zelo viseli. Ne vem, zakaj imajo pri Triglavu trenerje. Nekateri igralci še nimajo dovolj izkušenj. Zato je velika potreba, da se trener usede za njimi. Ne za brisanje krogel, ampak da jih umiri in jim da novega poleta... Ravno tu so Kranjčani danes izgubili tekmo, pa čeprav so dobro odigrali." 

V povedanem je kar velika resnica. Triglav je odigral dobro, res pa je, da vsaj nekaterim igralcem manjkajo izkušnje na takšnih tekmah, ko se je treba v težavah pravilno odzvati. Bo pa to dobra šola, da bodo Triglavani drugič v takih trenutkih močnejši, bolj zbrani in odločni.


REPCELAKI - KONSTRUKTOR 6:2 (18:6;3686:3422)
B. Rudolph - F. Kirbiš 3:1 (686:637), M. Voros - L. Sajko 2:2 (567:597), Z. Moricz - T. Jurančič 4:0 (602:545), S. Pete - R. Ribič 3:1 (601:545), L. Gosztola/T. Ritter - M. Dobnikar 2:2 (582:587), Z. Zapletan - R. Pinterič 4:0 (638:511).
TRIGLAV - ZAPREŠIČ 3:5 (13:11;3444:3509)
J. Lužan - D. Funda 2;5:1,5 (586:586), A. Blaž - B. Manev 1:3 (559:612), G. Bajželj - M. Mance 2:2 (589:592), P. Gostinčar - B. Bogdanović 3:1 (591:582), D. Sobočan - M. Fridl 1,5:2,5 (549:582), A. Prosen/A. Bajželj - D. Fučkar/L. Herceg 3:1 (570:555)