Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.12.2015 11:55:31
Deli članek:

Celjski šport praznuje 125 let

celjski grad

V veliki dvorani Narodnega doma v Celju so v četrtek obeležili 125 let organiziranega športa v mestu ob Savinji. Slovesnosti se je udeležil tudi legendarni telovadec Miro Cerar, kot tudi številni celjski športniki in udeleženci olimpijskih iger, ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

"Zelo dobro se spominjam tistih dni, ko smo sedeli doma pred črno-belimi televizorji, ko je gospod Miro Cerar prijel ročaje konja in s svojim mojstrstvom osvajal medalje, nas pa neizmerno razveseljeval," je nagovor na slovesnosti začel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Za prelomnico v organiziranosti športa v knežjem mestu štejejo ustanovitev društva Celjski Sokol v letu 1890, kljub temu, da je dokumentirana zgodovina športa v Celju mnogo starejša. Začenjajo jo navdušenci, ki so želeli v prvih športnih društvih (Celjsko strelsko društvo 1812, Turnarji 1862, Nordpolklub 1875 itd.) kakovostno izrabljati svoj prosti čas.

"Težko si je predstavljati duh tistega časa, brez da bi pogledali v zgodovino mesta. Takrat se je živelo dvojno življenje. Celje je imelo 5173 prebivalcev, od tega 3301 nemško govorečih in zgolj 1972 slovensko govorečih. Narodna zavest se je začela prebujati, ko se je v Celje preselil dr. Ivan Dečko, ki je bil tudi eden od soustanoviteljev sokolskega društva. V mestu danes deluje preko 60 različnih športnih društev in klubov, ki gojijo več kot 50 različnih športnih panog. V mestu smo zelo ponosni na uspehe vseh svojih športnikov. Vemo, da so najboljši promotorji in ambasadorji našega mesta. Hkrati vemo, da so vzor številnim mladim, pa tudi starejšim generacijam za njihovo rekreacijo. Še nikoli v zgodovini mesta se ni toliko predšolskih in šolskih otrok ukvarjalo s športom, Še nikoli v zgodovini mesta se ni toliko prebivalcev rekreiralo. Želim si, da bi nas šport navdihoval tudi v prihodnje. Šport ima neko čudežno moč, da nas poenoti," je med drugim dejal Šrot.

GABROVEC SE JE OPRAVIČIL
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec se je v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije opravičil, ker njihovi predstavniki do sedaj niso bili prisotni na podobnih jubilejih in na prireditvah športnik leta.

"Do leta 2018 bom to popravil. Slovenskemu športu, tudi v vašem okolju, bomo skušali zagotoviti pogoje, ki jih do sedaj ni bilo. Če ne bi bilo občin, ki v svojih proračunih športom namenijo bistveno več denarja kot država, slovenski šport danes ne bi bil to, kar je."