Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ru
ru
24.09.2015 08:24:50
Deli članek:

Sanje mnogih: ne čim manj, pojesti čim več kalorij

Ko poslušate o kalorijah, gre ponavadi za vzdrževanje ali celo zmanjšanje telesne teže, pri čemer so nesrečnice človekove sovražnice. Ko gre za ragbi, je zadeva povsem drugačna.

Saj veste, oglaševalci kar tekmujejo v tem, katero živilo ohrani več okusa s čim manj kalorijami. Pijače, jogurti in tako naprej in tako naprej. Naš svet je v marsikaterem pogledu postal svet izogibanja kalorijam, pri čemer marsikdo sanja, da mu brez posledic ne bi bilo treba paziti na to, kaj in koliko poje.

No, zdaj pa si predstavljajte svet, v katerem je cilj pojesti in popiti čim več kalorij. Da, čim več. Dobrodošli v svetu ragbiju, kjer mora vsak igralec v času svetovnega prvenstva na dan zaužiti vsaj 6000 kalorij, kar je številka, ki si je navadni smrtniki ne znamo niti predstavljati. In kdor jo želi doseči, si mora resnično dati duška.

Tako recimo domača reprezentanca Anglije dan že na vse zgodaj začne s pečenim piščancem, jedmi iz jajc in slanine, dimljenim lososom in gobami. Cilj kosila je vnesti veliko kalorij brez obremenjevanja želodca, saj sledi bodisi trening bodisi tekma. Tako kuharji tekmujejo pri pripravi čim bolj kaloričnih polivk za testenine in rižot.

Večerja nato ponavadi prinese vse vrste kaloričnega mesa in kaloričnih rib, dan pa vključuje tudi obilne malice s sadjem, sladkarijami in obloženimi kruhki, ki si jih ekipa včasih privošči kar neposredno po treningu. Ragbi je pač eden najbolj napornih športov (po mnenju mnogih celo najbolj naporen), čas med svetovnim prvenstvom pa še toliko bolj.

In še nekaj posebnosti. Reprezentanca Walesa je pri razvijanju čim bolj kaloričnega zajtrka običajne klobase zamenjala s posebnimi, narejenimi iz bizonovega mesa. Japonska izbrana vrsta prisega na posebno vrsto izrazito kaloričnega sušija. Predstavniki Fidžija pa prisegajo na mastno kozje meso z domačega otoka;  najeli so celo lokalno hladilnico, v kateri skladiščijo velikanske količine.