Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/bk
STA/bk
29.08.2014 20:25:49
Deli članek:

Na rockmastru kar osem Slovencev

Nikola Miljković

Čas ob koncu avgusta in začetku septembra je rezerviran za v svetu športnega plezanja najbolj cenjeno tekmovanje, rockmaster, ki ga tradicionalno pripravljajo v Arcu, mestecu ob severni obali Gardskega jezera.

Nastop na tem elitnem mitingu najboljših športnih plezalcev na svetu si je priborilo oziroma prislužilo kar osem Slovencev.


Že dolgo je znano, da na tekmovanje v Arcu, športni plezalci se bodo za zmago in lepe denarne nagrade merili v dveh prvinah tega športa težavnosti in balvanih, ne more nastopiti vsak. Nastop je možen le s posebnim povabilom tamkajšnjih organizatorjev, na podlagi izstopajočih dosežkov v tekmovalnem plezanju. Da pa tekmovanje ne bi bilo preveč zaprtega tipa, so se snovalci odločili, da bodo tik pred rockmastrom pripravili tudi odprte kvalifikacije, kjer si lahko nastop priborijo tudi drugi športni plezalci.

Elitno tekmo sta si v težavnosti v današnjih kvalifikacijah priborila Maja Vidmar s petim mestom in Urban Primožič, ki si je še s tremi delil prvo mesto, v balvanih pa Gregor Vezonik s tretjim mestom, Julija Kruder prav tako s tretjim mestom in Katja Kadič s prvim. Od Slovencev so si v težavnosti neposredno nastop priborili Mina Markovič in Domen Škofic, v balvanih pa svetovni podprvak iz Münchna Jernej Kruder.

V kvalifikacijah so tekmovali še Jera Lenardič, Jure Raztresen, Martin Bergant in Milan Preskar, a so ostali brez nastopa v elitni konkurenci.

Tekmovanje rockmaster, to sicer ne šteje za točke svetovnega pokala, bo v soboto in nedeljo.