Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
fm
fm
13.09.2024 14:18:39
Deli članek:

Šokantno razkritje slovenskega odbojkarja: Rekli so mi, da bom invalid, če ne neham …

profimedia

Dolgoletni bloker slovenske odbojkarske reprezentance Alen Pajenk je spregovoril za podkast "Amor por el Voleibol" (Ljubezen do odbojke).

V njem je 38-letni veteran spregovoril o marsičem zanimivem. Med drugim tudi o zanimivih začetkih svoje odbojkarske kariere, ki dolgo ni bila v prvem planu pri članu Olympiacosa. "To je zabavna zgodba, saj sem z odbojko začel povsem za zabavo. Takrat sem oboževal atletiko zaradi mame, ki je bila v Jugoslaviji zelo dobra. To me je privabilo v ta šport. Začel sem trenirati atletiko in odbojko skupaj, na eni točki pa sem se moral odločiti za resen trening enega od športov. Seveda sem izbral atletiko, treniral sem predvsem skok v višino, a po enem letu resnega treninga – mislim, da sem bil star sedemnajst – sem moral z atletiko prenehati, saj so mi zdravniki rekli, da imam velike težave z vezmi in da bom pristal v invalidskem vozičku, če bom nadaljeval," se je v smehu na težke začetke svoje športne poti spomnil Pajenk. 

Posledično se je preusmeril in izbral odbojko: "Izgledalo je zelo resno, seveda si nisem želel biti invalid, a vseeno sem se želel ukvarjati s športom. Doktorja sem takoj vprašal, če lahko treniram odbojko, ki sem jo tudi imel rad. Odvrnil je, da bo odbojka v redu, saj skoki v njej niso tako zahtevni za moje telo. Od tam se nisem ustavil in že po enem letu v mlajših selekcijah sem pristal med člani." Ostalo je zgodovina, Pajenk je v zadnjih dveh desetletjih postal eden najbolj legendarnih slovenskih odbojkarjev, z reprezentanco je osvojil že štiri kolajne z evropskih prvenstev ter je letos sodeloval tudi ob prvem nastopu odbojkarjev na olimpijskih igrah. 

Vem, da bom star 40, a nočem končati

Čeprav je 38-letnik že zelo izkušen in je v tistih letih, ko bi večina športnikov že končala svojo pot, ali pa o koncu vsaj resno razmišljala, pa Pajenk želi vztrajati: "Nisem več tako mlad, star sem 38. (smeh) Počutim se mlajšega od svoje dejanske starosti, zaradi česar sem vesel, saj ljubim ta šport in nočem še končati kariere. Sicer občasno res razmišljam o tem, kaj bom počel, ko preneham z aktivnim igranjem odbojke, a to še niso resne misli. Odbojko želim igrati na visokem nivoju čim dlje in čim več kot lahko. Čez dve leti bom stal 40. Zavedam se, da redkokdo pri tej starosti še lahko igra odbojko na tem nivoju. Trenutno nimam fizičnih težav in če bo tako ostalo, si želim odbojko igrati še štiri, pet, morda celo šest let, kdo bi vedel." V zaključku pogovora za omenjeni podkast, ki ga vodi nekdanji čilenski odbojkar Alfredo Cabero, pa je Pajenk namignil tudi na to, da bi ga lahko še videli v dresu slovenske reprezentance. 

Razkril je, da bi po karieri rad treniral mlade odbojkarje, toda se v tej vlogi vidi v ne tako zelo bližnji prihodnosti. Dejal je namreč tudi, da še naprej sanja tudi o še enem nastopu na olimpijskih igrah, pa čeprav bo leta 2026, ko jih bo gostil Los Angeles, star 42 let.