Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
05.08.2024 11:01:20
Deli članek:

Glavo gor, Slovenci! Odbojkarji po treh zmagah naleteli na previsoko oviro na olimpijskih igrah

Profimedia

Slovenski odbojkarji so se v četrtfinalu olimpijskih iger pomerili s Poljaki.

Slovenija - Poljska 1:3 (-20, 24, -19, -20)
* Arena Sud 1, gledalcev 9274, sodnika: Dziewirz (Kanada) in Cesare (Italija).
* Slovenija: T. Štern 9, Pajenk 5 (1 as), Kozamernik 9 (2 asa, 1 blok), Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 13, Urnaut 16 (2 asa, 1 blok), Čebulj, Možič 8 (2 bloka), Mujanović.
* Poljska: Kaczmarek, Kurek 19 (1 as), Leon Venero 20 (5 asov, 1 blok), Sliwka, Lomacz, Kochanowski 10 (1 as, 1 blok), Semeniuk, Zatorski, Janusz 2 (2 asa), Bieniek 7 (1 as, 1 blok), Fornal 9 (2 asa, 3 bloki), Huber.

Slovenski odbojkarji so na zgodovinskih prvih olimpijskih igrah odlično opravili skupinski del, kjer so na treh tekmah trikrat zmagali. Sprva so s 3:1 premagali Kanadčane in s 3:0 Srbe, za konec pa so po pravem trilerju s 3:2 strli tudi domačine Francoze.

Poljaki olimpijski prvaki iz Montreala 1976 in trikratni svetovni prvaki pa po drugi strani niso delovali tako prepričljivo kot ponavadi. Čeprav so za uvod s 3:0 odpravili Egipt, so proti Brazilcem potrebovali pet nizov, nato pa so z 1:3 izgubili proti Italijanom.

V zadnjih petih medsebojnih dvobojih so Slovenci dvakrat slavili, Poljaki pa trikrat, vključno na zadnjih dveh dvobojih na Wagnerjevem memorialu in zaključnem turnirju lige narodov. V rednem delu lige narodov so sicer na prvem turnirju Slovenci zmagali s 3:0.

Slovenci so po koncu predtekmovanja med osem najboljših napredovali kot tretja najboljša reprezentanca, kar jim je prineslo šestouvrščene Poljake. A danes se ta uvrstitev ni preveč poznala, Poljaki so prepričljivo dobili prvi in tretji niz ter zaključek zadnjega. Le drugi je bil izenačen, ki so ga Slovenci dobili po podaljšani igri.

Pri Sloveniji je največ točk, 16, zbral Klemen Čebulj, 13 jih je pristavil kapetan Tine Urnaut. Za Poljsko je Wilfredo Leon Venero dosegel 20 točk, kapetan Bartosz Kurek pa 19.

Slovenci tekme niso prepričljivo začeli (1:4). V začetku niso imeli rešitve za uganko poljskega bloka, pri 3:7 je romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu klical prvo minuto odmora. Ta je nekoliko pomagala, saj so prišli na -2 (8:10).

Tudi zatem Slovenci niso zmogli prebiti bloka, Poljaki so povedli za pet (17:12), kar je Cretuja prisililo v novo minuto odmora. Slovenci so po zaostanku šestih prišli do dveh točk minusa (19:21) in tudi poljski selektor Nikola Grbić je segel po odmoru. Po tem so bili Poljaki bolj zbrani in precej varno dobili prvi niz.

Drugega so Slovenci nekoliko bolje začeli, imeli točko, dve prednosti. A Poljaki so še naprej dobro blokirali in reševali napade Slovencev ter povedli s 6:5. Sledila je borba točko za točko v precej izenačenem nizu, po dolgem času so pri 17:15 Poljaki povedli z dvema točkama razlike, a so Cretujevi varovanci po treh zaporednih točkah povedli z 18:17.

Poljaki so v zaključku niza povedli 23:21, Slovenci pa po trojnem bloku izid poravnali. Ti so nato izsilili tudi podaljšano igro, nato pa po še dveh zaporednih točkah izkoristili prvo žogo za izenačenje na 1:1.

Tretji niz so Poljaki udarno začeli s 4:0, tudi v nadaljevanju pa Slovenci niso bili pravi, ob napakah in neuspešnih napadih pa so nepopustljivi Poljaki pobegnili že na +8 (12:4). Slovenci so se v nadaljevanju nekajkrat približali na pet točk zaostanka, kaj več kot to pa jim tekmeci, ki so vmes obnovili naskok osmih točk, niso dopustili. Le po zaslugi ob koncu razigrane menjave Roka Možiča so Slovenci ta niz, ki je prav tako romal v poljske roke, igrali nekoliko dlje.

Odločilni četrti niz je bil podobno izenačen kot drugi. Poljaki so še naprej uspešno servirali, sredi tega niza so prišli že do desetega asa, pa tudi štirih točk prednosti. As Urnauta je Slovence približal na dve točki, zatem so Poljake ujeli na 18. točki. Po tej pa so tekmeci z delnim izidom ušli na 22:18, kar je praktično odločilo dvoboj.

Profimedia