Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 19.03.2020 11:18:00

KORONA ALI VIŠJA SILA JE 'KURBA'! Administrativna odločitev o prvakih ali kako se tega ne dela

FB OK Nova KBM Branik
Drži. Znašli smo se v zelo nenavadnem položaju, kakršnega do zdaj še ni bilo. Šport na severni polobli je zastal in vprašanje je, kdaj se bo vse skupaj premaknilo oziroma nadaljevalo. Odbojkarska zveza Slovenije je razglasila najboljše za sezono 2019/20, vendar se bo zagotovo znašla v hudem pravnem primežu.

V Sloveniji se je eno državno prvenstvo za sezono 2019/20 v ekipnih športih končalo že pred odbojkarskim. Hokejsko namreč. Hokejska zveza Slovenije se je odločila, da sezono 2019/20 izniči oziroma anulira, kot da se ne bi nikoli začela. Morda pa bi se hokejska zveza lahko odločila tudi, da prvak postane klub iz Ljubljane, SŽ Olimpija, ker je bila pač boljša (najboljša) po rednem delu alpske lige, v kateri so tekmovale tudi Jesenice (SŽ Olimpija in Jesenice bi se morala pomeriti v finalu DP). A se ni. Pametno – si namreč predstavljate, kakšen halo bi nastal v tem primeru? Jeseničani bi izstopili iz slovenske zveze ... Šala? Niti ne. Državnega prvaka v vseh športih je treba dobiti na igriščih, ne pa za zeleno mizo in po odločitvi športnih funkcionarjev.
Razen seveda, če v tekmovalnih pravilnikih ni zapisano drugače. Morda ima kakšna slovenska, evropska, svetovna športna zveza ali liga zapisano, da se v primeru odigranih 75 odstotkov tekem in odpovedi lige zaradi višje sile na podlagi trenutne razvrstitve na lestvici lahko določi prvaka.
Ima nekaj takega v tekmovalnem pravilniku zapisano tudi Odbojkarska zveza Slovenije?

Tako preprosto ne gre
Brskali smo po aktih slovenske odbojkarske zveze, ki jih ima zgledno objavljene na spletni strani (v nasprotju z mnogimi drugimi zvezami), vendar tovrstnega določila nismo našli ne v statutu ne v tekmovalnem pravilniku.
Slovenska zveza je tako moškega kot ženskega državnega prvaka razglasila precej hitro, glede na to, da se ne mudi tako zelo. V sporočilu za javnost so na OZS zapisali, da so se tako odločile tudi mnoge druge evropske zveze, vendar to ne drži. Edini, ki so sledili slovenskemu zgledu, so bili Hrvati, ki so, prav tako glede na položaj na lestvici, razglasili tako moške kot ženske prvake (na Hrvaškem bo zaradi tega še zelo vroče). Nekaj evropskih zvez je dokončno odpovedalo ligo za sezono 2019/20, niso pa razglasili prvakov, saj naj bi to storili po posvetovanju s klubi do konca marca. Nemci so, tako kot slovenska hokejska zveza, prvenstvo anulirali.

Prava pot bi bila ...
Prav nenavadno je, da se je slovenska zveza odločila tako na vrat na nos. Ali so mislili, da bodo Mariborčanke tiho? Je bila moška ekipa Calcita Volleyja tiho, ker so njihove kolegice dobile naslov? Vsekakor ima športno pravo svoje zakonitosti in pravila. Tudi če v državi vlada izredno stanje, epidemija, to še ne pomeni, da mora namesto prava zavladati kaos; še vedno živimo v srcu Evrope, kjer bi morale pravne norme nekaj veljati.
Odbojkarska zveza bi morala najprej pustiti, da svoje pove tekmovalno-registracijska komisija (Franci Kramar, Miloš Grilanc, Aleš Andlovič, Ana Oblak, Sebastjan Mavrič), za njo pravno-statutarna komisija (Aljoša Jemec, Tomaž Kušar, Andreja Vezjak), sledil bi pogovor z vsemi klubi in na koncu bi moralo predsedstvo sprejeti odločitev. Tako se dela v civiliziranem svetu in tako bi morala ravnati tudi odbojkarska zveza. Kaj bi jih stalo, da bi sprožili vse ustrezne postopke in z odločitvijo počakali do konca marca? Seveda ima predsedstvo vso pravico (in menimo, da je ravnalo prav), da prvenstva konča, toda da se sami odločijo tudi o tem, kdo je prvak? Ta je vendarle malce prehuda.
Razen če ni bilo kakšnih pritiskov?

Se bodo Mariborčanke pritožile?
Zelo verjetno je, da se bo klub Nova KBM Branik, ki je tako izgubil možnost, da se bori za naslov državnih prvakinj, na odločitev zveze pritožil. Rok za pritožbo je osem dni in verjetno bo v ponedeljek na zvezo priromalo priporočeno pismo ... Se bo pritožil tudi kamniški Calcit pri moških in morda še kateri  klub?
Zakaj menimo, da se bodo Mariborčanke pritožile? Zaradi njihovega odziva na družbenem omrežju (v okvirju)! Na njem so se namreč odzvale tudi nekatere mariborske igralke, ki pa so nato doživele nekaj zelo neokusnih napadov v slogu »Kaj pa zdaj pi*dite, če ste druge, saj je država v karanteni ...« ali pa »Kako lahko zdaj razmišljate o boju za naslov, če pa je cela država v osamitvi ...« . Pa smo izbrali samo najbolj kulturne negativne odzive.
Po vsem tem se res ne moremo čuditi, zakaj v Mariboru mislijo, da jih namerno postavljajo ob rob, da slovensko zvezo vodi 'ljubljansko-kamniški' lobi in da hoče nekdo uničiti mariborsko odbojko.
V tem primeru si je vodstvo slovenske zveze, ki je v preteklem letu z evropskim prvenstvom, vseslovensko evforijo, res opravilo dobro delo, krivo samo. Prenagljene poteze nikoli niso dobre, še posebej ne, če niso dorečene in usklajene z vsemi, ki se jih mejne odločitve dotikajo.
Imamo občutek, da slovenskega odbojkarskega prvenstva kljub odločitvi še ni konec.

ODLOČITEV IN POJASNILO ODBOJKARSKE ZVEZE SLOVENIJE


Druga prvenstva
Belgija - odločitev 31. marca: ali bodo sploh podeljeni naslovni državnih prvakov in prvakinj; morebitna reforma lige za naslednjo sezono; podelitev 'vstopnic' za evropske pokale po dogovoru z obema ligama
Nemčija: odločitev, da se sezona 2019/20 v nemški ligi konča (po dogovoru z vsemi klubi, tako moškimi kot ženskimi) in da za sezono 2019/20 ne razglasijo prvakov ne v moški ne v ženski ligi, da nihče ne izpade v drugo ligo; o napredovanju iz druge lige potekajo pogovori
Švica: odpoved prvenstva in pokala, o prvakih in potnikih v evropska tekmovanja bodo razpravljali v prihodnje z vsemi vpletenimi klubi
Finska: lige končane, odločitev o prvakih in prvakinjah ter o evropskih pokalih v teh dneh

Značke: nkbm, prvenstvo

Članki iz rubrike