Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 03.01.2020 09:47:53

Odbojkarje čaka lov na še zadnji neizpolnjen cilj

Martin Metelko
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v letu 2019 izpolnila dva od treh ciljev. Uvrstila se je v ligo narodov, osvojila kolajno na evropskem prvenstvu, na prvem kvalifikacijskem turnirju v Gdansku pa se ni uvrstila na olimpijske igre v Tokiu. A za to bo imela še eno možnost, že od nedelje, 5. januarja se bo za to potegovala v Berlinu.

V prestolnici Nemčije se bo za zadnjo evropsko olimpijsko vozovnico merilo najboljših osem evropskih ekip, ki so še brez nje. Te bodo najprej razdeljene v dve skupini, Slovenija bo igrala v skupini A, kjer bo še domača reprezentanca, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, Češka in Belgija, sicer prvi tekmec varovancev Alberta Giulianija, v skupini B pa bodo evropski prvak Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska.

Avgusta se je Slovenija na prvem turnirju merila s Poljsko, Francijo in Tunizijo, po porazih s Francijo in Poljsko je zasedla tretje mesto. Poljske v Berlinu ne bo, od močnejših reprezentanc ne bo niti Rusije in Italije, vse druge pa se bodo potegovale za eno mesto, ki še vodi v Tokio.

"Že prvi turnir smo ocenjevali kot težko nalogo, ta turnir ne bo nič lažji, možnosti pa nič večje ali manjše. V kratkem času bo treba premagati tri ali štiri vrhunske reprezentance, edina olajševalna okoliščina je lahko to, da imamo lahko vsaj na začetku možnost za en spodrsljaj, tega na Poljskem nismo imeli. Tako kot vedno bomo šli tekmo za tekmo, stopnjevali našo pripravljenost, če bomo prišli do take, kot smo njo imeli na evropskem prvenstvu, smo lahko optimisti. Po eni strani se vse ekipe želijo na olimpijske igre, mi smo ena od ekip, ki na to lahko po tihem računa, kašnega velikega pritiska pa nima nobena od reprezentanc, tako da se lahko zgodi marsikaj. Resno moramo vzeti tudi moštva, ki so na papirju slabša od nas," je dejal organizator slovenske igre Gregor Ropret, ki na evropskem prvenstvu zaradi vnetja slepiča ni igral polfinala proti Rusiji in finala s Srbijo.



"V skupini mislim, da z Belgijo, Nemčijo in Češko ne bi smeli imeti problemov, s prvima smo že nekajkrat igrali in večinoma zmagovali. Menim, da je uvrstitev v polfinale realnost, pravi turnir pa se bo začel v njem. Vsekakor bo zelo pomembno, kako bomo opravili s prvimi dvoboji. Če dobimo zalet, si bomo olajšali pot do konca in smo lahko nevarni vsem. Menim, da bo odločala dnevna forma in glava. Nobena izmed ekip ne bo prišla stoodstotno pripravljena, saj časa za kakovostne priprave ni bilo. Taktiziranja ne bo, ne bo tudi morebitnega izbiranja tekmecev v polfinalu," meni slovenski bloker Jan Kozamernik.

Da Slovenci še niso na ravni domačega evropskega prvenstva, so pokazale tudi pripravljalne tekme z Nizozemsko. V igri je bilo kar nekaj nihanj, a bilo je tudi nekaj dobrih stvari, predvsem je lahko selektor Giuliani zadovoljen, da so njegovi izbranci vsaj na zadnji in tudi edini tekmi v Mariboru dobili vse izenačene nize.

"Postopoma smo igrali bolje, še vedno smo daleč od najboljše forme, ampak verjamem, da je podobno tudi z drugimi ekipami. Zelo se trudimo, da bi osvežili naš način igre in verjamem, da bomo pripravljeni do prvega nastopa," je po tekmah z Nizozemsko povedal Giuliani, Klemen Čebulj pa meni, da so si prav z zadnjo zmago proti Nizozemski spet priborili samozavest, ki bo v Berlinu še kako pomembna.

Članki iz rubrike