Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.11.2016 21:10:20
Deli članek:

Izidi in poročila moške in ženske odbojkarske lige

Drago Wernig - TAKA

Panvita je v šestem krogu 1. DOL za moške premagala Salonit iz Anhovega, medtem ko so v ženski prvi ligi Nova KBM Branik premagala Korošice iz Mislinje.

1. DOL MOŠKI

Calcit Volleyball - Fužinar SijMetal 3:0 (21, 22, 21)

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v tekmi šestega kroga 1. DOL za moške doma premagali Fužinar SijMetal s 3:0 (21, 22, 21).

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Tovornik (Maribor) in Dugar (Kanal).
Calcit Volleyball: Štalekar, Hribar, Golob, Novljan 5, Ratek 10, Okroglič 5, Vidmar 14, Brulec 3, Lakner 10, Kotnik 2, Videčnik, Konjedic.
Fužinar SijMetal: Stravnik, M. Jež, Lednik, Šavc, Ranc, Tomaž 12, J. Jež 12, Milosavljević 8, Valentan 5, Rakić 8, Libnik.

Kamniški odbojkarji, ki so v prejšnjem krogu nesrečno izgubili na derbiju z ACH Volleyjem, so proti zadnjeuvrščeni ekipi prvenstvene lestvice prišli do pričakovane zmage. Ravenčani so se v vseh treh nizih dobro upirali domači ekipi, ki je tudi tokrat igrala brez poškodovanega kapetana Andreja Štembergarja Zupana, ki so se, vsaj začasno, na prvem mestu izenačili z aktualnimi državnimi prvaki.

Domači trener Gašper Ribič se je odločil, da bo tokrat odpočil svoj prvi blokerski par Sašo Štalekar in Matic Videčnik, priložnost sta dobila Žan Novljan in Jure Lakner, ki sta jo dobro izkoristila, zato pa so domačini v prvem nizu naredili preveč lastnih napak. Ravenčani so z blokom Mateja Tomaža povedli z 9:6, do preobrata pa je prišlo na servis Timoteja Ratka, prav po njegovi uspešni akciji v napadu pa je bilo 19:16 za domačo ekipo. V končnici niza so Kamničani prišli do šestih zaključnih žog, Domen Kotnik je izkoristil tretjo.

Ravenčani so dobro začeli tudi drugi niz, v katerem so z asom Tomaža še enkrat pobegnili za tri točke (11:8), toda z blokom Laknerja so kamniški odbojkarji izid na 12. točki izenačili, po napaki Jureta Ježa pa so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Takšna je bila razlika tudi ob koncu niza, ki ga je zaključil Jure Okroglič, letošnja okrepitev Calcit Volleyballa.

V tretjem nizu so Kamničani ob prvem tehničnem odmoru vodili s štirimi točkami prednosti, po uspešnem napadu Ratka pa je bilo že 21:14. Vse je kazalo na njihovo gladko zmago, vendar so se gostje vrnili v igro in skorajda poskrbeli za napeto končnico. S točko Nenada Rakića so se Kamničanom približali na 21:22, vendar je Okroglič domačinom prinesel servis, Lakner je nato dosegel as, tekma pa se je končala z napako Tomaža.

"Na koncu je najbolj pomembna zmaga, s samo igro pa nisem najbolj zadovoljen, saj je bilo v njej preveč nihanj. Morda tudi zato, ker so priložnost dobili nekateri igralci, ki do zdaj niso ravno veliko igrali in je bilo nekaj težav z uigranostjo. Želel bi si, da bi takšne tekme dobili bolj gladko," je po zmagi svoje ekipe dejal Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa.

Panvita Pomgrad - Salonit Anhovo 3:1 (18, 25, -23, 15)

Odbojkarji Panvite Pomgrada so v tekmi 6. kroga 1. DOL za moške doma premagali Salonit Anhovo s 3:1 (18, 25, -23, 15)

Športna dvorana OŠ I v Murski Soboti, gledalcev 150, sodnika: Seifried in Miklošičeva (oba Maribor).
Panvita Pomgrad: Banič 7, Šmitran 1, Detela 16, Rojnik 2, Đorđević 14, Flisar 10, Bogožalec 21, Drvarič, Kasnik 2, Ratkai, Gašparin, Pečnik.
Salonit Anhovo: Česnik 3, Jereb 1, Karnel, Pirih 3, Mijatović 9, Čabarkapa 23, Kovačič, Gadnik 5, Tomić 13, Jerončič 1, Šarič.

Obračun dveh ranjenih levov, ki v prvenstvo nista vstopila po pričakovanjih in sta zaenkrat v spodnjem delu prvenstvene razpredelnice, so dobili Sobočani in s tem zabeležili prvo zmago na domačem igrišču. Čeprav je tudi tokrat kazalo, da bi se tekma lahko zavlekla, se to vendarle ni zgodilo, v četrtem nizu so namreč domači stopili na plini ter tokrat preprečili kakšen preobrat, ki so ga gledalci v Murski Soboti letos že videli.

Domači so tekmo začeli odločno, po servisih Jerneja Detele, ki je nanizal tri točke zapored neposredno iz servisa, so povedli s 4:1. Ob prvem tehničnem odmoru so vodili z 8:3, nato pa je domače navijače zaskrbelo, gleženj si je namreč poškodoval bloker Dalibor Šmitran. Namesto njega je vstopil Jaka Banič, a prisilna menjava na igro gostiteljev ni vplivala. Varovanci Dejana Fujsa so sestavili blok, z raznovrstnim napadom pa prišli do gladke zmage v prvem nizu.

A so gostje v nadaljevanju vseeno strnili vrste. Trener Salonita Gregor Jerončič je veliko poskušal z menjavami, tako na mestu organizatorja igre (Irenej Karnel/Matija Jereb) kot na korektorskem mestu (Saša Gadnik/Grega Pirih), kar se mu je obrestovalo. Gostje so namreč v drugem nizu praktično vseskozi vodili, nazadnje pri izidu 17:21, nato pa se je ustavilo. Murskosoboški blok je namreč poskrbel za izenačenje in sploh šele tretje vodstvo Panvite v drugem nizu (23:22). Kljub temu pa so do dveh zaključnih žog najprej prišli Kanalci, niso ju izkoristili, na drugi strani so Prekmurci že prvo, z blokom Dejanu Čabarkapi je to uspelo Baniču.

Po razburljivi končnici drugega niza je že kazalo, da je Salonit dotolčen, toda Kanalcem, se je uspelo zbrati. Tekmece so ves čas tretjega niza lovili, po drugem tehničnem odmoru pa tudi prehiteli, pri njihovem vodstvu 23:19 je bilo videti, da napete končnice ne bo. Toda po dveh uspešnih napadih domačega korektorja Aljoše Bogožalca so se Sobočani gostom približali na vsega točko razlike (23:24). Za znižanje izida na 2:1 v nizih pa je nato poskrbel gostujoči sprejemalec, Dalibor Tomić, ki je z napadom izkoristili drugo zaključno žogo.

V zadnjem, četrtem nizu pa je nato igralo samo še eno moštvo. Salonit je imel že takoj na začetku tekme težave s sprejemom servisa, razigrani Sobočani pa so igrali zbrano ter učinkovito in prednost je rasla iz točke v točko. Jerončič kljub menjavam ni našel odgovora na domačo predstavo, Sobočani so Salonitu v zadnjem nizu, ki ga je z odličnim servisom zaključil Banič, prepustili vsega 15 točk.

"Salonit je zavidanja vreden tekmec, čeprav smo trenutno oboji v neki rezultatski krizi in smo oboji potrebovali točke. Mi smo se s to zmago počasi približali prvi šesterici in modri skupini, v kateri si želimo igrati. Na trenutku smo odigrali v redu, a po določenih neumnih napakah smo spet namesto zmage s 3:0 igrali predolgo. Na koncu smo vseeno odreagirali razumno. Čaka pa nas še veliko dela. Poškodba Šmitrana ne bi smela biti hujša, zvin gležnja bo hitro saniran, vsaj upam, da bo tako. Pri nas se namreč pozna odsotnost vsakega igralca. Je pa Banič tokrat odigral zelo solidno, na tak način napreduje iz tekme v tekmo ter se počasi uveljavlja v prvoligaški druščini. Odbojke namreč ne trenira prav dolgo," je bil po dolgem času spet boljše volje Fujs.

To pa zagotovo ne velja za gostujočega trenerja Gregorja Jerončiča: "Mi imamo že nekaj časa težave z organizacije igre, kar nam je prineslo že kar lepo serijo porazov, ki ji še kar ni videti konca. Tudi težave, ki jih imamo tako na sprejemu servisa kot v napadu, bo potrebno rešiti, sicer ne vidim rešitve iz te luknje. Preprosto v tem trenutku nimamo igralca, ki bi prevzel odgovornost. Manjka nam širina igre, na krilih pravega napada tudi tokrat ni bilo, še posebej po našem slabšem sprejemu. Domačini pa so bili dejansko borbeni, ne zgolj navidezno, in to je v ključnih trenutkih odločilo tekmo. Sobočani so tokrat pač tri točke dobili na naš račun, kar pa meni seveda nikakor ni všeč."

Izidi, 6. krog:
Danes:
Calcit Volleyball - Fužinar SijMetal   3:0 (21, 22, 21)
Panvita Pomgrad - Salonit Anhovo       3:1 (18, 25, -23, 15)

Petek, 4. 11.:
Hoče - SIP Šempeter                    3:1 (-27, 18, 28, 22)

Nedelja, 6. 11.:
18.00 Maribor - Triglav Kranj

Torek, 8. novembra:
18.00 ACH Volley - Krka

Lestvica:
 1. ACH Volley         5   4   1  14:5  12
 2. Calcit Volleyball  5   4   1  14:5  12
 3. Krka               5   4   1  14:8  11
 4. Hoče               6   4   2  13:14  9
 5. Triglav            5   3   2   9:8   9
 6. Maribor            5   3   2  12:11  8
 7. Panvita Pomgrad    6   2   4  10:15  7
 8. Salonit Anhovo     5   2   3   9:10  6
 9. Sip Šempeter       6   1   5   8:16  4
10. SijMetal Fužinar   6   1   5   5:16  3

1. DOL ŽENSKE

Zgornja Gorenjska: Volleyball Ljubljana 0:3 (-21, -16, -12) 

Odbojkarice Volleyball Ljubljane so v tekmi 5. kroga 1. DOL za ženske v Zabreznici premagale Zgornjo Gorenjsko s 3:0 (21, 16, 12).

Dvorana Pod Stolom, gledalcev 100, sodnika: Tomec (Novo mesto), Mohorčič (Mokronog).
Zgornja Gorenjska: Čuk, Avsenik, Tučen, Lužovec, Košak, Pogačar, Burja, Rotar, Marzidovšek, Langus, Zorman, Humerca.
Volleyball Ljubljana: Maček, Mijoč, Ferlinc, Dolenc, Pavič, Crnjac, Mihalinec, Janežič, Vrhovnik, Arnež, Flego.

Po štirih krogih sta imeli obe ekipi podoben izkupiček, dve zmagi in dva poraza, na lestvici jih je delila le ena točka, tako da je imela tekma naziv 'derbi sredine lestvice', na koncu pa so bile uspešnejše Ljubljančanke, ki so slavile s 3:0, izenačen obračun pa je potekal le v prvem nizu.

Gorenjke in Ljubljančanke so stare znanke, tudi pred začetkom letošnjega prvenstva sta ekipi odigrali tri pripravljalne tekme, dvakrat so slavile odbojkarice Volleyballa, enkrat je zmaga pripadla Zgornji Gorenjske. Takšen predsezonski razplet je napovedoval izenačen in negotov obračun, v katerem večkrat odločajo malenkosti. Gostiteljice so začele odlično, prva točka je sicer pripadla gostjam, a so domače ob odličnih začetnih udarcih Taje Tučen prišle do treh točk prednosti, vendar je hitro sledil povratek gostij, nato pa se je začelo obdobje izenačene igre, lepih točk, a tudi napak na obeh straneh. Zgornja Gorenjska je bila sicer večji del uvodnega niza v rahli prednosti, a jim je v skleni fazi padla koncentracija, tehtnica se je prevesila na stran gostij, ki so znale ohraniti mirno kri za zmago v uvodnem nizu.

Drugega so domače odprle izvrstno, na semaforju je bilo hitro 4:0 v njihovo korist, potem pa je je domača lokomotiva povsem upehala. Ljubljančanke so začele odlično servirati, sprejem na domači strani je bil razglašen, napake so se vrstile ena za drugo, kar so varovanke Gregorja Rozmana znale unovčiti in prednost je narasla velikih '+7'. Po polminutnem odmoru domačega trenerja Iztoka Kšele so se njegove varovanke prebudile, predvsem pa zbrale, nanizale nekaj odličnih točk, prednost je začela kopneti, domače so se približale na 14:16. Bržčas so Gorenje v tem lovu porabile veliko energije, kajti baterije so se vnovič izpraznile, na parketu je bilo le še eno moštvo, Volleyball Ljubljana, ki je znal kaznovati sleherno napako gostiteljic in niz se je končal z veliki devetimi točkami naskoka, gostje pa so imele v žepu že tudi prvo točko.

So Gorenjke še sposobne zasukati rezultat v svoj prid po dveh izgubljenih nizih, so se spraševali domači navijači, ki so že kmalu na začetku zadnjega niza dobili odgovor, da ne. Več kot očitno je bilo, da je domačim povsem padla zbranost, saj so grešile vse bolj in bolj, medtem ko so gostje igrale enostavno, akcije so zaključevale s precejšnjo lahkoto, saj jim Gorenjke niso več nudile pravega odpora. Prednost je le naraščala, gostiteljicam je očitno neizkoriščena prednost v prvem nizu povsem odrezala krila, tako da si bile v tretjem zelo razglašene in brez pravih možnosti. To je bila vnovič učna ura za mlado Gorenjsko ekipo, ki v povprečju šteje manj kot sedemnajst let in je plačala davek neizkušenosti.

GEN-I Volley - Luka Koper 3:0 (17, 16, 19)

Odbojkarice GEN-I Volleyja so v tekmi 5. kroga 1. DOL za ženske doma premagale Luko Koper s 3:0 (17, 16, 19).

Mestna dvorana v Novi Gorici, gledalcev 100, sodnika: Zajec (Ljubljana), Perčič (Kamnik).
GEN-I Volley: Prado de Olivera, Pethö 9, Bavdaž 12, Zbičajnik 4, P. Marušič, Bavdaž 8, Kolbl 4, Đikić 8, Velikonja, Š. Marušič 3, Simčič.
Luka Koper: Dakin 8, Šantelj 2, Kušar, Radešić, Lucas 8, Ražman, Požar, Radulj 2, Dodič 4, Nedoh 3, Kocet 1, Jovič 2, Kaker 4.

Igralke Luke Koper nadaljujejo svojo agonijo. V petih tekmah so zabeležile že peti poraz, tudi v primorskem derbiju, ki ima bogato zgodovino negotovih obračunov in presenečenj, pa jim ni uspelo osvojiti niti prvega niza v prvenstvu. Koprčankam spet nista dosti pomagali zadnji okrepitvi, Kanadčanka Victoria Dakin je ob slabem napadu kot edina v ekipi sicer dobro držala sprejem, a kaj če so bili servisi usmerjeni na drugo novinko Leo Šantelj, Saro Kušar in Nejo Nedoh, ki pa tega pritiska niso zdržale.

Predvsem jim je sive lase z začetnimi udarci povzročala Teja Bavdaž, ki je bila najboljša posameznica tekme, dosegla je 12 točk, od tega štiri ase, to pa je dopolnila tudi z dobro igro v bloku, v katerem so Koprčanke na čelu s Tino Kaker odpovedale.

Gostje so bile enakovreden tekmec le na začetkih nizov. V prvem so še vodile s 6:5, domače pa so do prve občutnejše prednosti 12:8 prišle po treh zaporednih točkah, za katere so poskrbeli predvsem servisi Bavdaževe. Koprčanke so se nato še približale na dve točki, toda Bavdaževa je igrala predobro, da bi storile še kaj več. Podoben potek je imel drugi niz, ekipa z Obale se je še nekako držala do izida 14:17, nato pa so servisi Bavdaževe spet poskrbeli, da je razlika narasla.

Začetek tretjega niza je napovedoval, da bi se tekma vendarle lahko zavlekla in postregla z negotovostjo, ki je značilnost derbijev. Koprčanke so vodile s 14:7, nato pa se je spet prikazala Bavdaževa, po njenih začetnih udarcih so domače dosegle šest zaporednih točk. Ko pa je nekaj odličnih servisov uspelo še Špeli Marušič, je sprejem tekmic povsem razpadel, po izidu 17:17, so osvojile le še dve točki, asa pa dobile še od Anite Pethö in Sare Đukić. Skupno so neposredno s servisi Novogoričanke dosegle 11 točk.

Mislinja - Nova KBM Branik 0:3 (-11, -21, -15)

Odbojkarice Nove KBM Branika so v tekmi 5. kroga 1. DOL za ženske v Slovenj Gradcu premagale Mislinjo s 3:0 (11, 21, 15).

Dvorana Gimnazije Slovenj Gradec, gledalcev 100, sodnika: Atanasov, Klinar (Radovljica).
Mislinja: Oder, Kramer, Pogorevc 5, Lužnik, Manojlović 7, Ne. Kotnik 4, Lekše 10, Smonkar, N. Kotnik 8, Žugelj, Hasić 5, Proševa 2.
Nova KBM Branik: Mlakar 18, Blagne 13, Košenina 1, Kaučič 4, Trlep, Najdić 1, Milosavljević, Planinšec, Sobočan 8, Jerala, Pintar 11.

V Slovenj Gradcu, kjer Mislinja igra domače, presenečenja ni bilo. Senzacija bi že bila, če bi nove članice osvojile niz, od tega so bile tudi precej oddaljene, čeprav so se predvsem v drugem nizu dobro upirale. A Mariborčanke, ki so nastopile brez poškodovane Saše Planinšec - na prejšnji tekmi se je poškodovala gleženj, so bile boljše v vseh elementih igre, tudi v omenjenem drugem nizu pa so kljub manjšim težavam ves čas nadzorovale položaj.

Da se gostje na Koroškem ne mislijo dolgo časa zadrževati, je pokazal že začetek, že ob prvem tehničnem odmoru so vodile z 8:3. Nato je prednost samo še rasla, niz se je končal z izidom 25:11. Drugi niz so domačinke odprle odlično, saj so po dveh zaporednih asih Tali Lekše povedle z 2:0. To je predramilo branikovke, ki so izničile prednost in na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti (8:7). Gledalci so pričakovali, da se bodo gostje spet hitro odlepile, a borbene Korošice tega niso dopustile, še pred končnico so zaostajale le z 18:19. A izkušnje so bile le na strani gostij, ki so končnico vendarle odigrale zanesljivo in brez posebne drame povišale na 2:0.

Tudi v tretjem nizu so na začetku Mislinjčanke povedle, po asu Lejle Hasić je bilo 3:1, toda Štajerke so spet hitro prevzele nadzor na igrišču, do zmage pa so se praktično sprehodile.

Izidi, 5. krog:
Danes
Zgornja Gorenjska - Volleyball Ljubljana 0:3 (-21, -16, -12)
Kema Puconci - Sp. Savinjska-Aliansa     3:0 (21, 22, 18)
GEN-I Volley - Luka Koper                3:0 (17, 16, 19)
Mislinja - Nova KBM Branik               0:3 (-11, -21, -15)

Sreda, 9. 11.:
18.00 Calcit Volleyball - Formula Formis


 1. Nova KBM Branik            4   4   0  12:1  12
 2. Kema Puconci               5   4   1  12:7  10
 3. Calcit Voleyball           3   3   0   9:0   9
 4. Spodnja Savinjska-Aliansa  5   3   2   9:7   9
 5. Volleyball Ljubljana       5   3   2   9:8   8
 6. Formula Formis             4   2   2   9:7   7
 7. GEN-I Volley               5   2   3  10:9   7
 8. Zgornja Gorenjska          5   2   3   6:10  6
 9. Mislinja                   5   0   5   3:15  1
10. Luka Koper                 5   0   5   0:15  0



Odbojkarice Keme Puconcev so v tekmi 5. kroga 1. DOL za ženske doma premagale Spodnja Savinjska-Alianso s 3:0 (21, 22, 19).

Športna dvorana OŠ Puconci, gledalcev 150, sodnika: Gril (Limbuš) in Valentar (Prevalje).
Kema Puconci: Belec, A. Pintarič, Vinkovič 4, Franko, Škraban 15, Zdovc 9, Donša, Kovač, Kadiš 7, K. Pintarič 6, Ajnihar 7, Kocet, Mikl 1.
Sp.Savinjska-Aliansa: Rifelj, Pikl, Forštnarič 5, Pene 10, Sopčič, Žnidar 9, Podgornik, Ovčar, Lenart 2, Udrih 2, Napotnik 8, Pavlič 3, Jakob, Mazej.

Derbi sosedov na lestvici so v Puconcih pred tradicionalno glasnimi domačimi gledalci po dobri uri igre z maksimalnih 3:0 dobile domačinke. Pucončanke so namreč izkoristile neigranje prve organizatorke igre pri Aliansi, Urše Hren, ki je manjkala zaradi nesreče, in si tako priigrale še četrto zmago v sezoni, s katero so se vsaj začasno prebile na drugo mesto prvenstvene razpredelnice.

Že uvodni niz je napovedal odlično domači predstavo, po treh zaporednih odličnih servisih domače sprejemalke Ive Škraban so Pucončanke v prvem nizu povedle kar s 17:7. Najvišja prednost Keme v prvem nizu je tako znašala deset točk (19:9), šele servisi Mojce Pene so povzročili nekoliko več negotovosti, saj so Šempetranke z njimi dosegle šest zaporednih točk. A dlje kot do 23:20 ni šlo, sledila je menjava in Pucončanke so prav po zaslugi Škrabanove zaključili uvodni niz.

Drugi niz so sicer gostje začele bolj podjetno, povedle z 8:5, nato pa je znova stopila na sceno Škrabanova, po njenih začetnih udarcih ter delnem izidu 5:0 so Pucončanke povedle z 10:8. Od tu naprej pa so razigrane odbojkarice Keme nadzorovale položaj, po bloku Done Vinkovič tudi dobile drugi niz.

Zadnji, tretji niz pa je bil nato izenačen vse do 12. točke, ko sta se tekmeca izmenjavala v vodstvo, nato pa so Pucončanke ušle na 19:14. Po številnih lastnih napakah Aliansi na koncu ni pomagal niti odlični začetni udarec Anastasije Žnidar, ki je na koncu z zapravljenim servisom tudi zaključila tekmo.

"Te zmage smo si res zelo želeli. Računali smo na težko tekmo, dekleta so tokrat dale res vse od sebe za to zmago. Trenerji skušamo pač vedno izkoristiti šibke točke nasprotnika. Poškodovana podajalka pri gostjah namreč goji hitrejšo igro, to tekmo pa je tokrat odločil naš servis. Tu smo odigrali res dobro, posledično tudi gostujočega napada ni bilo. Nas zdaj čaka še ena težka tekma v Ljubljani, nato prihaja favorizirani Calcit, tako da bo naš razpored v nadaljevanju zahteven. Sicer naš cilj še vedno ostaja priti med prvih šest oziroma do modre skupine," je po tekmi dejal domači trener Bojan Novak.

"Mi smo v Puconce prišli brez svoje prve organizatorke igre, brez nje smo povsem druga ekipa. Urša Hren je imela nesrečo in ima pretres možganov tako, da niti ne vemo, kdaj bomo lahko spet računali nanjo. Proti Kemi smo računali predvsem na naš servis, da bi na ta način vzpostavili ravnotežje, a se je naša igra povsem razpadla, pokazali smo našo najslabšo igro v letošnji sezoni. Kema me ni presenetila, vem, da so dovolj kakovostne, igrajo lepo in čisto odbojko, so pa očitno Pucončanke presenetile moje igralke. Naš cilj zdaj je, da čim prej sestavimo igro z našo novo podajalko oziroma nadomestimo Hrenovo, vse drugo pa bomo nato videli," pa je povedal gostujoči trener Beno Božič.