Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.10.2016 13:27:15
Deli članek:

Odbojkarske državne prvakinje pred težko nalogo

Nikola Miljković

Odbojkarice Calcit Volleyballa bodo v torek, 1. novembra, ob 18. uri, v dvorani Tivoli v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakinj gostile italijansko ekipo Liu Jo Nordmeccanica iz Modene. Povratna tekma bo na sporedu že v soboto, 5. novembra, ob 20.30 uri v Modeni.

V letošnji sezoni bo liga prvakinj potekala v spremenjeni obliki. Mesto v njej ima rezervirano le 12 ekip, druge se za štiri mesta potegujejo v kvalifikacijah. Med njimi tudi slovenske državne prvakinje, ki jim je bil žreb vse prej kot naklonjen, kajti v drugem krogu se bodo morale pomeriti z ekipo iz Modene. Ta je nastala z združitvijo ekip Nordmeccanica iz Piacenze, ki je bila lani v italijanski ligi A1 druga, in Liu Jo Modene, za katero je igrala tudi nekdanja calcitovka Lana Ščuka, vodil pa jo je zdajšnji trener Calcit Volleyballa Alessandro Beltrami.

"Od lanske sezone sta iz ekipe Modene le še podajalka Francesca Ferretti in belgijska blokerka Laura Heyrman, večina drugih igralk prihaja iz Piacenze. Gre za odlično ekipo z izkušenimi igralkami, toda ker je sezona šele na začetku, je še težko govoriti o njenih prednostih. Ekipa je zelo dobro sestavljena, prav na vsakem igralnem mestu ima kakovostne igralke; dve odlični podajalki, njihove sprejemalke so zelo visoke in so s korektorko Jovano Brakočević Canzian zelo nevarne tudi v napadu. Velika odlika Modene je tudi igra v bloku, tako da je težko najti kakšno slabost. Dejstvo je, da bo Modena v vlogi favorita, za nas pa bo tekma velik izziv. Mi smo tisti, ki nimamo česa izgubiti, tako da s te strani na našo ekipo ne bo pritiska, temveč le želja, da skušamo igrati na podobno visoki ravni kot naše nasprotnice," je o nasprotnicah slovenskih državnih prvakinj dejal Beltrami.

"Naša trenutna pripravljenost še ni najvišji ravni, saj za kaj več preprosto ni bilo časa. Ocenjujem, da smo trenutno nekje med 60 in 70 odstotki svoje potencialne ravni, vendar je to glede na to, da nismo dolgo skupaj, tudi normalno," trenutno pripravljenost ocenjuje Beltrami, ki pot do morebitnega presenečenja vidi v dobrem servisu in bloku ter obrambi: "To je orožje, ki ga bomo morali uporabiti, predvsem pa ves čas vršiti pritisk na njihove igralke."

"Proti večini igralk Modene sem že nekajkrat igrala, zato jih dobro poznam. Gre za popolno ekipo, ki odlično igra blok v povezavi z obrambo, najbolje pa seveda poznam trenerja Micellija, ki je bil moj prvi trener, ko sem prišla v Italijo in prav njemu se lahko zahvalim za vse svoje uspehe v karieri. Prav on mi je dal osnovo za igranje na visoki ravni," z izbranimi besedami o trenerju Modene in njenih igralkah govori tudi izkušena kapetanka ekipe Tina Lipicer Samec.

"Ker v letošnji sezoni na drugi strani mreže še nismo imele težjih nasprotnic, še zlasti ne tako kakovostnih, kot je ekipa Modene, je težko ocenjevati našo trenutno formo. Zagotovo bi se nam bilo lažje spopasti s takšnim tekmecem, če bi imeli vsak teden tekme na tako visoki ravni. Skušale bomo izkoristiti svoj dober servis in jih z njim čim bolj odmakniti od mreže. Upam, da nam bo to uspelo, če pa bo to zadostovalo za ugoden izid, bomo videli. Povratna tekma bo že prihodnjo soboto, tako da ne bo ravno veliko časa za trening ali kakšne taktične spremembe. Želimo prikazati drugačno odbojko, kot smo jo v Sloveniji navajeni," obljublja Lipicer Samčeva, za zdaj edina slovenska odbojkarica, ki je ob Sergeji Lorber že zaigrala na zaključnem turnirju lige prvakinj.

V italijanski ekipi najbolje slovenske državne prvakinje zagotovo pozna prav trener Micelli, ki je bil lani na klopi poljskega Atom Trefl Sopota, s katerim so kalcitovke igrale v prvem delu lige prvakinj. Sicer ima Modena v svojih vrstah ima tudi pet tujih odbojkaric, Srbkinjo Jovano Brakočević Canzian, Belgijko Lauro Heyrman, Nizozemko Yvon Belien, Turkinjo Neriman Ozsoy in Američanko Molly Kreklow.

Zmagovalke dvoboja bodo v tretjem krogu, zadnjem pred vstopom v ligo prvakinj, igrale proti Cannesu, ki je v tem krogu prost, poražena ekipa bo tekmovanje nadaljevala v pokalu Cev. Tekmo v dvorani Tivoli bosta sodila Madžarka Monika Ujhazi in Španec Jose Luis Arrarte Mira.