Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.10.2016 23:02:21
Deli članek:

Začetek prve ženske odbojkarske lige

Nikola Miljković

V prvem krogu so se zmag veselile ekipe Spodnja Savinjska Aliansa, Zgornja Gorenjska, Kema Puconci in Volleyball Ljubljana.

Zgornja Gorenjska: Mislinja 3:1 (19, 19, -18, 18)

Odbojkarice Zgornje Gorenjske so v tekmi 1. kroga 1. DOL za ženske premagale Mislinjo s 3:1 (19, 19, -18, 18).

Jesenice: Dvorana Pod Stolom, gledalcev: 70, sodnika: Adrović (Kamnik), Milojevič (Ljubljana).
Zgornja Gorenjska: Čuk, Avsenik, Tučen, Lužovec, Košak, Pogačar, Burja, Klinar, Marzidovšek, Langus, Zorman, Humerca.
Mislinja: Oder, Kramer, Pogorevc, Lužnik, Manojlovič, T. Kotnik, Lekše, Smonkar, N. Kotnik (C), Žugelj (L), Hasić, Proševa;

Uvodno otipavanje v prvem nizu je bilo precej izenačeno, do pete točke sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, nato pa so gostiteljice opravile še z uvodno tremo in začel se je pohod k osvojitvi uvodnega niza. Vse elemente in taktične zamisli trenerja Kšele so Gorenjke izpolnjevale v celoti, pri servisu so blestele praktično vse igralke, ki so stopile na parket, v oči pa sta padli predvsem seriji Zale Košak in Hane Marzidovšek, ki sta z odličnimi servisi omogočili štiri oz. pet zaporednih točk, svoje so dekleta dodala še v bloku, nekaj odličnih napadov je uspelo še Špeli Lužovec in Nini Čuk, kar je zadostovalo za uspeh v uvodnem nizu.

Na začetku drugega so domače nekoliko zaspale, razoroževala jih je predvsem kapetanka gostij Nina Kotnik, ki je odlično servirala, po prvem tehničnem odmoru in še dodatnem 'time outu' domačega stratega pa so se domače prebudile, krepko zavihale rokave in ob drugem tehničnem odmoru so bile že pri '+2'. Delni izid je bil kar 14: 6 v korist gostiteljic. Gostjam je zavoljo preobrata Zgornje Gorenjke nekoliko 'padel jermen', kar so domače s pridom izkoristile in na koncu slavile z lepimi šestimi točkami naskoka in si s tem že zagotovile prvo točko v novem prvenstvu.

Po dveh osvojenih nizih se je zdelo da bodo Gorenjke brez težav tekmo končale s polnim izkupičkom, a se gostje s tem niso strinjale. Zaigrale so precej boljše, stekel jim je servis, dobro so sprejemale in hkrati izkoriščale precejšnjo ležernost gostiteljic, ki so bile v tretjem nizu precej razglašene. V prednosti so bile ves čas varovanke Urbana Odra, pri drugem tehničnem odmoru so se domače sicer približale ne le dve točki zaostanka, a so sledile nove črne minute domačih, gostjam pa je uspevalo vse in zasluženo so zmanjšale zaostanek v nizih in nakazale, da so ne mislijo predati.

Ko so domače na začetku tretjega niza ekspresno povedle s 3: 0 je bilo jasno, da bo niz z njihove strani precej bolj drugačen kot tretji. Nekaj krepkih besed domačega stratega med odmorom je očitno zaleglo, Zgornje Gorenjska je strnila vrste in domači navijači so začutili, da jih dekleta potrebujejo in se tudi sami nekoliko pripomogli k dvigu igre. Mislinja pa tudi to pot ni podlegla pritisku, do uvodnega tehničnega odmora so se gostje pobrale, celo povedle za točko, a je vnovič sledil pohod Gorenjk. Odličen servis, dobro postavljena obramba, nekaj blokov in prednost je hitro narasla na '+5' ob drugem tehničnem odmoru, prednosti pa Gorenjke niso več izpustile iz rok in se na koncu zasluženo veselile uvodnih treh točk, ki so odlična popotnica za mlado ekipo Zgornje Gorenjske.

"Z uvodno zmago sem vsekakor zadovoljen, predvsem zavoljo dejstva, da bo Mislinja eden izmed kandidatov, katerega bi lahko prehiteli. Mislinja ima sicer dokaj visoko ekipo, a smo našli tudi njihove slabosti, ki smo jih s pridom izkoristili. Puncam moram zato čestitati za zmago, zadovoljen sem tudi zato, ker so se držale postavljenega taktičnega načrta," je dejal Iztok Kšela, trener domače ekipe.

"Čeprav imajo Gorenjke dokaj mlado ekipo, imajo v svojih vrstah nekaj igralk, ki imajo že nekaj prvoligaških izkušenj, kar je tudi prevesilo tehtnico v njihovo korist. Nas je zagotovo pokopal davek krstnega nastopa v prvi ligi. Tekma sicer ni bila na najvišji kakovostni ravni, sem pa precej nezadovoljen, ker so se moje varovanke nekoliko ustrašile tega uvodnega izziva," pa ni bil najbolj zadovoljen trener gostij Urban Oder.

Volleyball Ljubljana - Luka Koper 3:0 (10, 9, 19)

Odbojkarice Ljubljane Volleyballa so v tekmi 1. kroga 1. DOL za ženske doma premagale Luko Koper s 3:0 (10, 9, 19).

Ljubljana: Dvorana ŠD Krim Galjevica, gledalcev 35, sodnika: Kern (Radovljica), Pevc (Škofja Loka).
Volleyball: Maček, Mijoč, Čotar, Dolenc, Pavić, Crnjac, Mihalinec, Janežič, Vrhovnik, Arnež, Flego
Luka Koper: Gržinič, Poropat, Radešić, Lucas, Ražman, Požar, Dodič, Nedoh, Kocet, Jović, Kaker, Kušar, Jerkovič.

Odbojkarice Volleyballa Ljubljane, lani še ekipa Vitala, so brez kakršnih koli težav premagali Luko Koper. Ekipi, ki sta se lani borili za tretje mesto, sta letos v drugačni sestavi, Ljubljančanke, ki so lani dobile dvoboj za tretje mesto, so na papirju še boljše kot lani, Koprčanke pa so močno oslabljene. Tako je bilo za pričakovati, da Primorke ne bodo enakovreden tekmec, pričakovanja pa so se tudi uresničila.

Razmerje moči je pokazal že začetek, ko so gostiteljice po servisih Marine Crnjac povedle s 5:0, nato pa se je njihova premoč samo še nadaljevala, gostje so v prvem nizu osvojile le deset točk. Podobno razmerje moči je bilo tudi v drugem nizu, ko so se gostje držale do prvega niza in zaostanka 6:8, po izidu 12:8, pa so na servis nekdanje soigralke Petre Flego (v tej seriji je dosegla dva asa) dovolile tekmicam deset zaporednih točk, s tem je bilo jasno, da bo na semaforju kazalo 2:0.

Tudi tretji niz ni bil tako izenačen, kot mogoče kaže njegov izid. Ljubljančanke so spet hitro zanesljivo povedle, nato pa prednost brez kakršnih koli težav držale do konca.

"Zadovoljen sem z našo igro ter prvo letošnjo zmago, pohvalil bi celotno ekipo. Vesel sem, da je Natali Pavić, sicer korektorka, na blokerskem mestu uspešno zamenjala obolelo Nušo Ferlinc, ki je prišla v našo ekipo prav iz Luke Koper," je dejal domači trener Gregor Rozman.

Kema Puconci -GEN-I Volley 3:2 (-8, 15, -23, 12, 11).

Odbojkarice Keme Puconci so v tekmi 1. kroga 1. DOL za ženske doma premagale GEN-I Volley iz Nove Gorice s 3:2 (-8, 15, -23, 12, 11).

Puconci: Zelena dvorana OŠ Puconci, gledalcev 150, sodnika: Seifried in Mojca Tovornik (oba Maribor).
Kema Puconci: Belec, Adela, Pintarič, Vinkovič 5, Franko, Škraban 25, Zdovc 17, Kocet, Kovač, Oletič, Kadiš 10, Mikl), Pintarič 11, Ajnihar.
GEN-I Volley: Pethö 13, T. Bavdaž 6, Zbičajnik 5, Uršič, N. Bavdaž 4, Kolbl 9, Djukić 14, Velikonja Grbac 1, Marušič, Simčič, Beguš.

Prekmursko primorski derbi v Puconcih je zaradi negotovosti navdušil gledalce, domači ekipi s spremenjeno postavo pa je za razliko od minulih let prinesel prvo zmago na začetku novega državnega prvenstva. Do nje sicer niso prišle na lahek način, pomlajena goriška ekipa se je dobro upirala, toda na koncu je vendarle morala priznati premoč.

"Tekma je bila za nas izredno težka, predvsem iz psihičnega vidika. Zadnja leta nismo nikakor uspeli zmagati v prvem krogu. Letos imamo nekaj novih igralk in breme je bilo veliko, kar se je pokazalo v prvem nizu, ko nam ni ničesar uspevalo. Bili smo slabi v začetnih udarcih, v bloku, v sprejemu in tudi v napadu, a smo se nato v drugem nizu zbrali, ob bučni podpori naše zveste publike pa prišli do lepe zmage, pomembne za samozavest," je dejal domači trener Bojan Novak.

"Začeli smo fantastično, nato smo padli, tretji niz pa smo znova igrali odlično, z nekaj sreče smo ga tudi dobili. V nadaljevanju, po vodstvu z 2:1, smo popustili, v naši igri so bila prevelika nihanja. Dve igralki v šesterki sta mladi, zato so nihanja razumljiva, bolj me boli, da se nismo držali taktičnega dogovora. Ekipa je igrala v prispodobi od pekla do raja, dva niza smo igrali v raju, preostale pa v peklu. Kema ima super ekipo, njeni sprejemalki niso popuščali in to jo je pripeljalo do zmage," pa je menil gostujoči trener Alen Bektašević.

Izidi:
Spodnja Savinjska Aliansa - Formula Formis 3:1 (-23, 24, 13, 24)
Zgornja Gorenjska - Mislinja               3:1 (19, 19, -18, 18)
Kema Puconci - GEN-I Volley                3:2 (-8, 15, -23, 12, 11)
Volleyball Ljubljana - Luka Koper          3:0 (10, 9, 19)

Lestvica:
 1. Volleyball Ljubljana       1   1   0   3:0   3
 2. Zgornja Gorenjska          1   1   0   3:1   3
 3. Spodnja Savinjska Aliansa  1   1   0   3:1   3
 4. Kema Puconci               1   1   0   3:2   2
 5. GEN-I Volley               1   0   1   2:3   1
 6. Formula Formis             1   0   1   1:3   0
 7. Mislinja                   1   0   1   1:3   0
 8. Luka Koper                 1   0   1   0:3   0
  . Calcit Voleyball           0   0   0   0:0   0
  . Nova KBM Branik            0   0   0   0:0   0