Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.06.2016 14:41:09
Deli članek:

Svetoven konec tedna v Ljubljani

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v pričakovanju svoje prve tekme v svetovni ligi. Njen nasprotnik v petek, ob 20. uri, bo reprezentanca Katarja, ki jo vodi italijanski strokovnjak Roberto Piazza. V uvodni tekmi ljubljanskega turnirja se bosta pomerili ekipi Venezuele in Tunizije.

Katarci so v Sloveniji že vse od 4. junija, ko so bili na pripravah v Mariboru, že v sredo pa so prišli v Ljubljano in v dvorani v Stožicah tudi prvič trenirali. Na svetovni lestvici so trenutno na 30. mestu, samo v enem letu so se povzpeli za 15 mest ali enega več kot Slovenija, ki je zdaj na 25. mestu. Vstopnico za igranje v svetovni ligi pa so si priborili kot četrtouvrščena reprezentanca azijskih iger, med drugim so premagali tudi Avstralijo.

"Katar ima na čelu reprezentance vrhunskega trenerja, v njihovi ekipi pa igra nekaj kakovostnih tujih odbojkarjev. Lahko jih ocenim kot dobro ekipo, ki igra dobro odbojko. To dokazuje dejstvo, da je Katar na lanskih azijskih igrah premagal favorizirano Avstralijo, ki se je še pred slabim mesecem na zaključnem kvalifikacijskem turnirju borila za nastop na olimpijskih igrah," katarske odbojkarje ceni slovenski selektor Andrea Giani.

Za katarsko reprezentanco sicer igra le en Katarec, drugi člani reprezentance so naturalizirani. Večinoma gre za Južnoameričane, Srbe in Irance. Piazza je ekipo sicer prevzel šele pred kratkim, a je že po uvodnih treningih spoznal, da ima v rokah velik potencial: "Čez noč se sicer ne da narediti čudežev, a s tem, kar sem do zdaj videl, sem dokaj zadovoljen. Prostora za napredek je veliko in prepričan sem, da lahko igro te ekipe dvignemo na precej višjo raven. Moj cilj je, da ustvarim moštvo, ki bo konkurenčno najboljšim svetovnim reprezentancam. Prvo priložnost, da napredujemo, bomo dobili že v letošnji svetovni ligi," je dejal Piazza.

"V svetovni ligi ni slabih reprezentanc, treba je spoštovati vse ekipe in tudi Katarcev ne gre odpisati. So namreč zelo dobra ekipa in to se je pokazalo že na ponedeljkovi pripravljalni tekmi v Hočah, ki jo je naša druga postava odigrala prav proti njim. Na njihovi klopi sedi izvrsten trener, ki je ekipo pripravil na podoben način igre, kot ga igramo sami. Morali bomo igrati na visoki ravni in predvsem zelo dobro izvajati začetne udarce," je pred petkovim obračunom dejal Gregor Ropret.

Pred tekmo med Slovenijo in Katarjem se bosta ob 16.30 pomerili reprezentanci Tunizije in Venezuele. Vstopnice so še na voljo, "srebrni" slovenski odbojkarji pa si želijo čim večjo podporo s tribun.

Spored tekem turnirja v Ljubljani
- petek, 17. junij:
16.30 Tunizija - Venezuela
20.00 Slovenija - Katar
- sobota, 18. junij:
16.30 Venezuela - Katar
20.00 Slovenija - Tunizija
- nedelja, 19. junij:
15.30 Katar - Tunizija
19.00 Slovenija - Venezuela