Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
30.12.2015 20:23:21
Deli članek:

Novoletne želje Tineta Urnauta: Se vidimo v Tokiu!

Facebook

Iztekajoče se leto je bilo za Tineta Urnauta prav posebno in uspešno, koroški sprejemalec pa je prepričan, da je to šele začetek vsega lepega v življenju in tako v klubski kot reprezentančni karieri. Z njim smo se pogovarjali po še enem od številnih mejnikov v letu 2015.

Ob koncu leta se radi spominjamo preteklih dogodkov, ki so zaznamovali zadnjih 12 mesecev, 53 tednov ali 365 dni in teh je bilo v slovenski odbojki v letu 2015 res veliko. Vse se je začelo z imenovanjem Andree Gianija kot selektorja slovenske moške reprezentance, nadaljevalo s prvimi treningi v zelo pozitivnem vzdušju, prvimi napredki v igri, zmago v evropski ligi, sedmim mestom mladincev na svetovnem prvenstvu, prvim nastopom ženske članske izbrane vrste na evropskem prvenstvu, vrhunec pa je odbojkarsko dogajanje doseglo 18. oktobra z nastopom v velikem finalu evropskega prvenstva in s končno srebrno kolajno. Leto je kapetan Tine Urnaut končal z uspešnim zagovorom diplome na fakulteti za šport. Z zagovorom za čisto desetko.

"Triindvajsetega decembra sem ves dan potoval iz Trentina in šele pozno zvečer prispel domov na Koroško, naslednji dan sem zelo zgodaj vstal in se ob šestih zjutraj odpravil v Ljubljano, kjer sem imel ob devetih zagovor, božični večer sem preživel z družino, za božič sem se končno malo spočil, nato pa sem že naslednji dan moral nazaj v Italijo na trening," nam je razkril Urnaut, ki je združil praktično s koristnim, njegova diplomska naloga, za katero je dobil najvišjo oceno deset, je nosila naslov Psihološki dejavniki uspeha v odbojkarski ekipi.


ŽELEL SEM BITI KOT OČE
"Za primer sem seveda vzel našo reprezentanco, letos pred evropsko ligo sem naredil anketo, ki so jo morali izpolniti soigralci in tudi strokovno vodstvo. Moram priznati, da so bili rezultati zanimivi, v anketi so bila med drugim vprašanja o tem, kje vidijo potencial te reprezentance," je postregel z nekaj podrobnostmi. Ob profesionalnih karierah športniki mnogokrat zanemarjajo svoje študijske obveznosti, Urnaut pa se je že pred nekaj časa obvezal, da bo kljub vsemu dokončal šolanje, čeprav bi poleti velikokrat raje lovil ribe ali več dni preživel na morju. "Mnoge izpite in praktični del sem težko opravljal, saj nisem bil prisoten na predavanjih in vajah, vso sezono sem bil namreč v tujini. Vse to sem moral nadoknaditi in se naučiti sam," je o najtežjem delu guljenja študijskih klopi spregovoril Urnaut in nadaljeval: "Že ko sem bil majhen, ko sem obiskoval še osnovno šolo, sem se odločil, da želim najprej na gimnazijo, nato pa opraviti tudi fakulteto za šport tako kot moj oče. Moja želja je bila, da postanem vrhunski odbojkar, čeprav si takrat nisem predstavljal, kako bo vse skupaj potekalo. Z veliko pomočjo fakultete mi je uspelo dokončati tudi študij," se je med prijetnim klepetom smejalo novopečenemu diplomantu.

O GIANIJU
"Pogovarjal sem se z njim, tudi on je zelo motiviran pred nadaljevanjem reprezentančnih obveznosti s to ekipo. Res se je fantastično vključil v ekipo, tudi Slovenija mu je zelo všeč. Mislim, da ni nobenih skrbi, da ne bi nadaljevanja zgodbe pisali z njim."


O TRENTINU

"Zaradi poškodbe, imel sem počeno rebro, ekipi nisem mogel takoj pomagati na igrišču, zdaj pa je vse to za mano. Na zadnjih tekmah sem lahko že pomagal, dosegli smo pomembno zmago v pokalu, kjer sem bil tudi MVP tekme. Celotna ekipa mi je zelo všeč, bila mi je že pred prihodom, zdaj pa mi je še bolj, ker je mlada in z velikim potencialom. Na vsaki tekmi, na vsakem treningu se borimo do zadnje točke, že nekajkrat v tej sezoni nam je uspel velik preobrat kot na primer na tekmi z Verono in Macerato."


PRAVA NAGRADA ZA VES TRUD
Ob tej priložnosti seveda nismo mogli mimo odbojkarskih tem, mimo njegovega pogleda na za slovensko odbojko izjemno zanimivo in predvsem izjemno uspešno leto 2015, ki so ga slovenski odbojkarji kronali s prejeto nagrado za najboljšo športno ekipo leta. "To nam je enkrat že uspelo doseči z ACH Volleyjem, reprezentanca pa ni bila nikoli blizu tega uspeha. Že odkar sem prvič zaigral v reprezentanci, sem verjel v potencial, ki ga ima ta ekipa, in to je res lepa nagrada za naš trud, vesel sem, da nam je ne glede na vse, kar se je dogajalo v preteklosti, uspelo doseči tako velik rezultat, kot sta zmaga v evropski ligi in srebro na evropskem prvenstvu. To leto mi bo nedvomno ostalo v zelo lepem spominu."

Tudi prihodnje pa prinaša kar nekaj izzivov, v športnem pogledu bo eden od vrhuncev prav gotovo igranje v svetovni ligi, v kateri je cilj napredovanje v višji rang tekmovanja. "Naša zgodba se nadaljuje, cilji so vse večji in skladno s tem tudi naš motiv. Veseli nas, da bomo lahko svetovno ligo igrali tudi pred domačimi navijači, na zaključnem turnirju bomo iskali mesto v drugi skupini." Z nekoliko grenkim priokusom bo v naslednjih dneh spremljal kvalifikacije za Rio, ki jih je slovenska reprezentanca za las zgrešila, a tako kot vedno v življenju in karieri si je Urnaut zastavil že naslednji velik cilj, za katerega si že zdaj prizadeva. "Naš cilj so naslednje olimpijske igre v Tokiu, za katere bomo začeli delati v trenutku, ko se končajo te v Riu." Tudi s Tinetom Urnautom v vlogi kapetana? "Vsekakor. Moja velika želja, moj velik motiv je nastop na olimpijskih igrah. Želim igrati v Tokiu, če bomo nadaljevali po taki poti, kot smo si jo začrtali, sem prepričan, da nam nastop ne uide."