Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
03.09.2015 14:22:22
Deli članek:

Dejan Vinčić: Ne, zdaj res nimamo več izgovora

CEV

Lani je bil eden od tistih, ki ga na ključnih tekmah evropske lige ni bilo. Letos je v tem tekmovanju osvojil nagrado za najboljšega posameznika, a se s tem dosežkom ne želi preveč hvaliti. Ne želi napovedati rezultata na evropskem prvenstvu, a hkrati poudarja, da je to reprezentanca za velike stvari.

To je sicer fraza, ki je nismo slišali le iz ust Dejana Vinčića, temveč slehernega igralca, trenerja in strokovnega vodstva, a končno ta reprezentanca začenja kazati podobo, ki se veliko bolj sklada s temi besedami kot pred letom ali dvema. Za slovensko reprezentanco je uspešno poletje v evropski ligi, v kateri so si priigrali nastopanje v svetovni ligi, imeli pa so tudi dva tedna počitka, da si napolnijo baterije in se podajo novim izzivom naproti. "Mislim, da je bilo teh štirinajst dni dovolj, da smo si odpočili, zdaj pa smo že zavihali rokave in začeli na novo," je po dopoldanskem treningu in kosilu povedal izkušeni organizator igre, ki se je še enkrat in še zadnjič ozrl po uspehu, ki ga je slovenska reprezentanca vendarle dosegla. "Vsekakor se zavedamo, kaj nam je uspelo. Ne nazadnje smo ta rezultat pričakovali že vsa ta leta, odkar smo skupaj. Imamo kakovost in letos smo dobili tisto, kar nam je v prejšnjih sezonah manjkalo. Trenerja na vrhunski ravni, tudi odbojkarska zveza je dihala z nami, vsi smo vedeli, za kaj smo delali in trenirali," je povedal Vinčić. V preteklost se ne želi preveč ozirati, ne želi na dolgo in široko razpredati o tem, kaj je šlo narobe ob koncu lanskega poletja, ko se je pod vodstvom Luke Slabeta odrekel nastopanju za reprezentanco. In to pred ključnima in usodnima tekmama z Grčijo.

Mislim, da ta reprezentanca spada v sam evropski vrh. Ne bi rad napovedoval kolajne, pomembno je predvsem, da vsako tekmo odigramo, kot da bi bila finale evropskega prvenstva, vsaka tekma mora biti poglavje zase.

Giani je obrnil povsem čist list, ni ga zanimalo, zakaj Vinčić ni igral, v njem je videl organizatorja igre z dovolj kakovosti in potrebne balkanske drznosti. Tudi ta mu je na koncu prinesla posamično nagrado, a Velenjčan ostaja skromen: "Seveda sem bil vesel nagrade, vendar vedno poudarjam, da je to zasluga celotne ekipe. Če nagrado dobi organizator igre, potem to pomeni, da so mi soigralci olajšali delo." Je to nekakšen dokaz vsem tistim, ki so mogoče dvomili vanj, tako v Sloveniji kot tudi na Poljskem, kjer so se mu pri Belchatowu (pre)hitro odrekli? "Sam nisem nikoli dvomil v svojo kakovost in zato tudi nimam težav z nikomer, ki morda res ni verjel."


V pogovoru smo se dotaknili tudi zapletov, ki so nastali pri slovenskem (ne)nastopu v svetovni ligi. "Čeprav sem bil na dopustu, sem spremljal celotno dogajanje, bili smo v navezi tudi z odbojkarsko zvezo. Verjel sem, da je to le napaka, ki jo bodo odpravili, ko je prišel tisti petek potrditve, nam je vsem odleglo. Nikoli namreč ne veš, kaj vse se lahko zgodi." A še preden bodo reprezentanti svoje misli usmerili v nastopanje v svetovni ligi, jih čaka še nekaj izzivov. V prvi vrsti nastop na evropskem prvenstvu, kjer imajo neporavnane račune. A ne s tekmeci, temveč sami s sabo. Tista Danska jih namreč še vedno preganja in visi nad njimi, tam so namreč od velikih junakov postali še večji bedaki. "Mislim, da ta reprezentanca spada v sam evropski vrh. Ne bi rad napovedoval kolajne, pomembno je predvsem, da vsako tekmo odigramo, kot da bi bila finale evropskega prvenstva, vsaka tekma mora biti poglavje zase."


Izkušeni organizator igre se zaveda, da je celotna generacija zdaj ostala brez izgovorov za slabe rezultate. Imajo vse, kar so si sploh lahko želeli. Izjemno trenersko ime, pogoje za trening, ki jih imajo največje evropske reprezentance, zdaj pa bodo prišle še močne tekme. "Turnir, ki ga bomo odigrali z Nemčijo, Francijo in Srbijo, bo res dobra preizkušnja, da vidimo, kje smo v evropskem merilu, saj gre za velesile. Roko na srce, v evropski ligi nismo imeli močnih tekmecev. Kar zadeva Brazilijo, pa je to spektakel, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Vemo, da do takrat še ne bomo optimalno pripravljeni, vendar se že vsi neizmerno veselimo."