Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
01.09.2014 20:22:37
Deli članek:

Velika favorita brez težav čez prvo oviro

Svetovno prvenstvo na Poljskem se je začelo s spektakularno tekmo in nekoliko presenetljivo zmago gostiteljev prvenstva nad Srbi in nadaljevalo z zmago Irana nad Italijo. Danes sta svoje delo brez težav opravili še Brazilija in Rusija.

Boljšega začetka zgodovinskega prvenstva za Poljsko si domači navijači ne bi mogli želeti! Že pozno popoldne ali zgodaj zvečer, kakor želite, so poskrbeli za izjemno otvoritev tega tekmovanja, ki bo trajalo vse do 21. septembra, na varšavskem stadionu. Ta se je za to priložnost prelevil v odbojkarsko dvorano, ki sprejme 62 tisoč navijačev. S tem so Poljaki podrli rekord gledanosti tekme na svetovnih prvenstvih in kakšno tekmo so lahko spremljali.

Glede na prikazano v zadnjih dveh leti so odbojkarski strokovnjaki Poljake le redko uvrščali v krog tistih, ki bi se lahko uvrščali na najvišja mesta, pričakovanja javnosti pa so bila razumljivo povsem nasprotna. Izjemna kulisa, poljska himna, ki jo je na ves glas pelo več kot 60 tisoč ljudi in dve svetovni velesili: to je bila nedvomno najlepša možna reklama za odbojko, zaostajala pa ni niti igra na parketu.

Čeprav je na Poljskem dolgo časa odmevala odločitev selektorja Stephana Antigaja, da za igranje na SP prikrajša Bartosza Kureka, ga saj nocoj niso kaj preveč pogrešali. Veliko bolj je veselilo okrevanje po poškodbi korektorja Mariusza Wlazlyja, ki je tokrat zasenčil srbskega zvezdnika na drugi strani mreže Aleksandra Atanasijevića. Poljaki se niso ustrašili pritiska, neverjetno vzdušje jim je dalo krila in v treh nizih so bronaste z zadnjega svetovnega in lanskega evropskega prvenstva spravili na kolena.


Za največje presenečenje 1. kroga so poskrbeli Iračani, ki so brez večjih težav odpravili ene od favoritov za kolajno na tem prvenstvu, Italijo. Ključ do uspeha je bila razorožitev enega najboljših odbojkarjev ta hip, Ivana Zajceva. "V tej tekmi smo igrali veliko bolj potrpežljivo in naučili smo se, da žog ne zaključujemo na silo, kot smo to počeli v preteklosti. Imeli smo dober sprejem in naš organizator igre je igral zelo hitro. Naš cilj je bil, da zaustavimo Zajceva in to nam je tudi uspelo," je bil prvega skalpa vesel Slobodan Kovač, poraz pa je športno priznal tudi njegov trenerski kolega na drugi strani, Mauro Berruto. Kot zadnji sta od velikih favoritov na parket stopili Rusija in Brazilija. Slednja je brez večjih težav odpravila Nemčijo, Rusi pa so bili boljši od Kanadčanov. Ti so se sicer dobro upirali, a aktualni olimpijski prvaki, ki na tem prvenstvu ne morejo računati na nekaj ključnih igralcev, so v končnicah nizov pokazali zobe. Mož, ki je tehtnico prevesil v svojo korist, je bil 218 centimetrov visoki Dimitrij Muserski»Na to tekmo smo se dolgo pripravljali tudi s psihološkega vidika, toda vsi igralci tokrat niso pokazali svojih sposobnosti. Dejstvo je, da je bil tokrat Muserski razred zase,« je po tekmi svoje misli strnil selektor Andrej Voronkov. 

V spodnjem posnetku si lahko ogledate poljsko himno v izvedbi 62 tisoč strastnih navijačev na otvoritveni tekmi. 



1. krog

Skupina A
Poljska – Srbija 3:0 (19, 18, 18)
Venezuela – Argentina 0:3 (-23, -17, -19)
Kamerun – Avstralija 0:3 (-22, -15, -18)

Skupina B
Brazilija - Nemčija 3:0 (21, 19, 17)
Finska - Kuba 3:2 (-18, -21, 25, 23, 12)
Koreja - Tunizija (ponedeljek, 20.15)

Skupina C
Rusija - Kanada 3:0 (21, 19, 21)
Mehika - Bolgarija 0:3 (-16, -17, -21)
Kitajska - Egipt (ponedeljek, 20.15)

Skupina D 
Italija – Iran 1:3 (-16, 23, -21, -22)
Belgija – ZDA 2:3 (-21, 17, -16, 21, -11)
Portoriko – Francija 0:3 (-23, -22, -24)
Galerija