Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
21.07.2014 09:33:31
Deli članek:

Fant, vreden milijon dolarjev

Američani so prvič po šestih letih spet osvojili naslov v prestižni svetovni ligi po tem, ko so s 3:1 ugnali favorizirane Brazilce. Za najboljšega igralca pa je bil proglašen mladenič, za katerega bežni poznavalci odbojke niso slišali še nikoli.

Daleč od oči odbojkarskih navdušencev se je rodila nova zvezda. Le tri mesece po tem, ko je končal študij na univerzi Brigham Young, ki jo je pred leti obiskoval tudi Luka Slabe, je Taylor Sander v roke prejel zmagovalni pokal svetovne lige, svoji ekipi s 24 točkami v finalu prinesel zmago in  nagrado milijon dolarjev, dvaindvajsetletnik pa je na koncu prejel še najbolj prestižno posamično priznanje.


Gasparinijev soigralec

Nič hudega, če za mladeniča še niste slišali, saj se je v zadnjih letih kalil le pod drobnogledom ameriških univerzitetnih profesorjev, njegov talent pa je prepoznal tudi selektor ameriške reprezentance John Speraw in ga pred svetovno ligo povabil v izbrano vrsto. Med izkušenimi reprezentančnimi kolegi, kot sta na primer David Lee in Matt Anderson je hitro našel svoje mesto in bil eden od ključnih igralcev, ki so ZDA popeljale tako daleč. Za nameček je v najtežjih trenutkih pokazal takšno mero samozavesti in borbenosti, kot jo premorejo le prekaljeni mački in nedvomno opozoril nase. Še kako si v teh dneh roke manejo pri Veroni, saj je mladenič nedolgo tega podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo in bo tako v naslednji sezoni soigralec Mitje Gasparinija v mestu Romea in Julije.


Vsi izidi zaključnega turnirja (Firence, Italija)
Skupina H
Italija - ZDA 3:0 (22, 21, 24), ZDA - Avstralija 3:1 (-22, 18, 23, 19), Avstralija - Italija 0:3 (-14, -22, -21)
Skupina I
Iran - Rusija 2:3 (18, -18, -21, 35, -8), Rusija - Brazilija 1:3 (-24, 22, -23, -22), Brazilija - Iran 1:3 (-21, -19, 23, -26)
Polfinale
Iran - ZDA 0:3 (-18, -22, -16), Italija -  Brazilija 0:3 (-11, -23, -20)
Tekma za 3. mesto
Iran - Italija 0:3 (-22, -18, -22)
Finale
ZDA - Brazilija 3:1 (29, -21, 20, 23)
Sander 24, Anderson 23, Lee 12; De Souza 16, Lucarelli 14

On je prihodnost

»Neverjetno, res neverjetno. Težko opišem, kako fantastično se počutim. Ekipa je izjemna, imamo veliko mladih igralcev. Taylor Sander je odigral vrhunsko tekmo in fantje, kot je on, so naša prihodnost,« se je mladeniču, ki je v svojem zadnjem letu podrl vse univerzitetne rekorde, poklonil tudi izkušeni David Lee, ki je odlično vodil ekipo mladeničev. Tako kot jo je ob igrišču tudi Speraw, ki je sestavil ravno pravšnjo mešanico izkušenih in mladih igralcev. Prvi organizator igre Micah Christenson prav tako nima nobenih izkušenj z igranjem odbojke na profesionalni ravni, še več, pred sabo ima še leto dni šolanja na univerzi v južni Kaliforniji.


Tudi na SP visoko

»Pred začetkom svetovnega prvenstva je to za nas nedvomno izjemno pomembna zmaga in možnost, da se tudi tam povzpnemo na zmagovalni oder. Svetovna liga je bila izjemna priložnost predvsem za mlade, da se učijo in izkusijo takšno tekmovanje. Najpomembnejše pa je bilo sodelovanje celotne ekipe, to je nekaj, na čemer lahko gradimo,« je še pristavil Speraw.