Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
22.10.2024 08:43:57
Deli članek:

Mama, tam ga obožujejo: vsa država Pogačarju z vsemi častmi - čaka ga nekaj izjemnega

Tadeja Pogačarja ob koncu zgodovinske sezone čaka prav posebej slavnosten teden.

Te dni je veliko prahu dvignil zapis, ki je nekoliko obudil nekaj tednov stare besede, ki jih je Marjeta Pogačar, mama slovenskega kolesarskega super šampiona, v času svetovnega prvenstva namenila nizozemskemu portalu - in jih je ta seveda objavil v precej ozko razumljeni nizozemščini. Ko je vse skupaj dobilo angleški in slovenski prevod, je mnogo bolj odmevalo - najbolj seveda tisti del, v katerem je gospa govorila, da se ji je sin še pred letom dni pritoževal, da ga Slovenci ne maramo. In da je na eni od dirk slišal navijanje v slovenščini za ... Jonasa Vingegaarda. Sploh tisti stavek 'Mami, ne marajo me,' se je dotaknil vseh, kaj šele samih staršev.  

Vse skupaj si lahko preberete na tej povezavi in je res vredno branja ter še enkrat posebnega razmisleka. 

Kakorkoli, verjamemo, da so se v letu dni in ob vseh uspehih, s katerimi je Pogačar v tem obdobju pisal zgodovino, stvar vsaj nekoliko spremenile. Da so čisto vsi spoznali, da ni treba popolnoma nič vzeti Primožu Rogliču, če želijo njegovemu izjemnemu rojaku dati vse, kar mu pripada zaradi njegove edinstvenosti. Da so stvari drugačne, je v pogovoru za Nedelo namigoval tudi Pogačar in morda bomo v tem pogledu na sončni strani Alp končno pustili za seboj enega največjih nesmislov v zgodovini našega športa.

No, seveda pa obstajajo okolja, kjer je Pogačar tako priljubljeno božanstvo, kot bi moral že nekaj let biti v svoji domovini. Eno takih okolij je Italija, enako pa velja za Združene arabske emirate, ultra bogato Meko športnih vlaganj, kjer seveda domuje Pogačarjeva ekipa in od koder Tadej prejema najvišjo plačo v svetu kolesarstva. Tako visoko, da mu je pogosto nerodno - kot pravi sam - in želi denar deliti z vsemi tistimi, ki ga iz tega ali onega razloga potrebujejo bolj kot on.

In ravno Emirati na čelu z Dubajem se pripravljajo na počastitev in zabavo brez primere. Pogačar bo z najbližjimi ta teden tam preživel več dni, pri čemer ga čaka natrpan urnik dogodkov na najvišji državni ravni in z vsemi častmi. Najprej se obeta zabava brez primere, na kateri bodo proslavili zgodovinski trojček Giro - Tour - svetovno prvenstvo in za katero napovedujejo izjemna presenečenja po celotnem mestu - pustimo se presenetiti. V četrtek pa sledi dogodek, ki bo skušal vključiti kar največ lokalnega prebivalstva. 

Zadevo so v približnem prevodu iz angleščine poimenovali 'Pelji se z nami', cilj pa je organizirati veliko kolesarsko karavano za lokalno skupnost, pri čemer so vsi ljudje povabljeni, naj se skupaj z najboljšim kolesarjem vseh časov zapeljejo po emiratskih ulicah. "Vozite se s celotno našo ekipo in nam pomagajte tudi na tak način proslaviti zgodovinsko sezono," pozivajo lokalno prebivalstvo, vse mogoče tuje poslovneže in delavce in seveda tudi navdušene turiste. 

Preden bosta z ljubljeno Urško odletela na več kot zaslužen dopust na rajske Sejšele, pa Tadeja za konec emiratskih dni čaka še posebna vloga ob začetku svetovnega prvenstva v Ešportih, hitro rastoči in izjemno priljubljeni športni panogi, ki ga gostijo Emirati in ki ga organizira podjetje MyWhoosh, eden od glavnih sponzorjev moštva Emirates.