Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
20.10.2024 11:30:20
Deli članek:

Zmaga na Kitajskem: Ni Rogliča, ni Pogačarja, a na vrhu je vseeno Slovenec

Profimedia

Slovenski kolesar Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) je zmagovalec zadnje etape dirke svetovne serije po Guangxiju.

Štiriindvajsetletnik je bil najboljši v sprintu večje skupine na krožni trasi v Nanningu (134,3 km). Skupni zmagovalec dirke je postal Belgijec Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny).

Kolesarji so morali v zadnji etapi dirke po Guangxiju premagati pet krogov v okolici Nanninga z enim zahtevnim klancem (1,3 km/12 %). Govekar se je na koncu znašel v skupini okoli 50 kolesarjev, ki se je kljub številnim napadom v zadnjem krogu pomerila v sprintu.

Govekar je sprint začel dobro postavljen tudi s pomočjo moštvenega kolega Avstralca Roberta Stannarda, ki je zasedel tretje mesto. Za Govekarjem je ciljno črto kot drugi prečkal Nizozemec Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost).

Za Govekarja je to četrta zmaga v poklicnem kolesarstvu in tretja letos. Slavil je v drugi etapi februarske dirke po Antalyi, dobil pa je tudi zadnjo etapo dirke po Britaniji prejšnji mesec.

Na dirki po Guangxiju sicer ni posegel visoko v skupnem seštevku, potem ko je v razgibani sobotni etapi zasedel 69. mesto. V sprintih pa je bil drugi dan preizkušnje peti, v četrti etapi pa deveti.

Skupni zmagovalec je postal Van Eetvelt, zmagovalec sobotne etape. V seštevku je imel pet sekund naskoka pred Britancem Oscarjem Onleyjem (DSM-firmenich PostNL) ter 15 pred Francozom Alexom Baudinom (Decathlon AG2R La Mondiale).