Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.10.2024 16:30:49
Deli članek:

Tudi Pogačar in Roglič med nominiranci za Zlato kolo, prvi favorit pa je znan

Profimedia

Znani so kandidati za kolesarske oskarje.

Velo d'or je neke vrste kolesarska različica zlate žoge ali pa kolesarska različica filmskih oskarjev, kakor vam je ljubše. V vsakem primeru je ena najprestižnejših nagrad v svetu kolesarstva. Na podlagi glasov mednarodne žirije novinarjev ga podeljuje francoski Velo Magazine, v ponedeljek pa so predstavili nominirance za nagrade. Med deseterico kandidatov za glavno nagrado pa sta vnovič tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Poleg Roga in Poga so med deseterico še Danec Jonas Vingegaard, Belgijec Remco Evenepoel, Eritrejec Biniam Girmay, Švicar Marc Hirschi, Nizozemec Mathieu van der Poel, Avstralec Ben O'Connor, Američan Matteo Jorgenson in Belgijec Tim Merlier. Marsikdo kdo na seznamu pogreša Jasperja Philipsena, ki je letos dobil spomenik Milano-Sanremo, osvojil drugo mesto na Pariz-Roubaix in tri etape na Dirki po Franciji.

Zlato kolo je v predhodnih štirih letih po zaslugi Rogliča in Pogačarja dvakrat romalo v Slovenijo, tudi tokrat pa je Slovenec med glavnimi favoriti. Pravzaprav bi bila krivica, da ne rečemo travestija, če Zlato kolo ne bi drugič po letu 2021 romalo na Klanec pri Komendi.

Tadej Pogačar je nominiran tudi za nagrado Eddyja Merckxa, ki jo prejme kolesar najboljši na klasikah. Poleg Pogačarja konkurirajo še Marc Hirschi, Mads Pedersen, Jasper Philipsen in Mathieu van der Poel, ki bo kot zmagovalec Flandrije in Roubaixa največji tekmec novopečenemu svetovnemu prvaku.

Naj spomnimo, lani je Zlato žogo prejel Jonas Vingegaard, drugi je bil Mathieu van der Poel, tretji pa še drugo leto zapored Pogačar.

Nagrade bodo podelili 6. decembra v Parizu.