Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
02.10.2024 13:37:14
Deli članek:

Bi morali velikemu zvezdniku odvzeti kolajno s SP? V vrstah tekmeca ogorčeni (foto)

Profimedia

Bi moral veliki kolesarski zvezdnik res ostati brez kolajne?

Latvijska kolesarska zveza je na naslov Uci oziroma predsednika tekmovalne komisije SP v Zürichu nalovila odprto pismo. V njem se je obregnila ob ravnanje Mathieuja van der Poela, ki je tekom nedeljske dirke po nepotrebnem oziroma namenoma zapeljal na pločnik. Prekršek, ki se ga ponavadi sankcionira z diskvalifikacijo. Da je odprto pismo poslala prav latvijska zveza, ne čudi. Če bi bil namreč van der Poel res diskvalificiran, bi tretje mesto in s tem bronasto kolajno osvojil Latvijec Toms Skujinš, ki je v nedeljo ciljno črto sicer prečkal kot četrti.

V odprtem pismu so med drugim zapisali: »Radi bi opozorili na potencialno nevarno situacijo. Po družbenih omrežjih kroži posnetek zelo nevarne poteze Mathieua van der Poela med cestno dirko. Nizozemski kolesar je 58,4 kilometra pred ciljem zapeljal na pločnik. Glede na pravila, bi moral biti kolesar, ki zapelje na pločnik in s tem ogrozi gledalce ali druge kolesarje, nemudoma diskvalificiran. Ne gre zgolj zato, da je zapeljal na pločnik, kar se običajno kaznuje z 200 ali 1000 švicarskimi franki, van der Poel pa jo je odnesel brez kazni. Pravi problem je ogrožanje gledalcev. Prekršek, ki je bil ponavadi sankcioniran z diskvalifikacijo, kot smo lahko videli v primeru Marlen Reusser na letošnji Gent-Wevelgem in Luka Rowa na Dirki po Flandriji 2018.

Van der Poel bi se skoraj zaletel v gledalca, potem ko je po pločniku prehiteval tri kolesarje. Na pločnik je zapeljal brez očitnega razloga, saj se ni izogibal nevarnosti na cesti. Po dirki je predstavnik latvijske zveze poskušal predebatirati situacijo s komisarji Uci. Eden od komisarjev je dejal, da so si vsi komisarji ogledali situacijo in prišli do sklepa, da ni bilo nevarno in da kazen ni potrebna. Latvijski predstavnik je vztrajal, da pravila veljajo za vse, toda komisar je ugovarjal, da ne bi bilo dobro za šport, če bi ga kaznovali in so interpretirali pravila kot se jim je zdelo primerno. Latvijskega predstavnika so potem odslovili. Kot vse kaže so nekateri bolj enakopravni od drugih, sploh, ko je potrebno povleči nepriljubljene poteze.

vszi

Kot relativno majhna zveza smo zelo zaskrbljeni nad odločitvijo. Če bi se van der Poel zaletel v gledalca, ali bi bilo to dobro ali slabo za naš šport? Pozivamo Uci, da dosledno upošteva lastna pravila, da zagotovimo varnost ter integriteto in da tovrstno nevarno ravnanje ne gre mimo brez odziva zgolj zato, ker bi to škodovalo ugledu. Kot del kolesarskega sveta pričakujemo, da bo Uci javno pojasnila odločitev komisarjev, da se v prihodnje izognemo podobnim situacijam. Če se situaciji ne bodo posvetili, lahko to predstavlja plodna tla za večje tveganje med dirkanjem v prihodnje, kar pa si nihče ne želi,« so v odprtem pismu zapisali pri latvijski zvezi.

Sodbo, ali gre res za dvojna merila ali ne, prepuščamo vam. Na prvi pogled pa vse skupaj res močno diši na še eno zgodbo o velikih in malih.