Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.09.2024 06:42:45
Deli članek:

Roglič v lov na zaostanek petih sekund, vodilni Avstralec pa ni edina nevarnost. Daleč od tega ...

Profimedia

Slovenski kolesar Primož Roglič bo imel danes novo priložnost, da Avstralcu Benu O'Connorju sleče rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku Dirke po Španiji. Pred 18. etapo za njim zaostaja le pet sekund, dokaj razgibana trasa etape od Vitoria-Gasteiza do naravnega parka de Izki ponuja možnosti, a ne idealne.

Etapa, ki ni med najtežjimi na dirki, se bo namreč zaključila na vrhu zadnjega, kratkega in ne posebej zahtevnega vzpona, ampak s spustom, po katerem bo še nekaj ravnine.

Zato najbrž Kisovčan zagotovo ne bo napadal z vsemi topovi, kajti petkova in sobotna etapa sta drugačni, predvsem bo na njih odločal zadnji klanec, na katera bo moral priti z maksimalno možno močjo. Prav tako je videti, da za Rogliča trenutno večjo skrb povzročajo njegovi zasledovalci na čelu s tretjeuvrščenim Enricom Masom (ta za Slovencem zaostaja minuto in 20 sekund), katerim zmanjkuje časa za napad na prvo mesto. Zato bo za slovenskega asa bolj pomembna obramba pred morebitnimi njihovimi napadi, bi pa to lahko pomenilo, da bi skupaj v težave spravili tudi O'Connorja. Vsekakor pa bodo najbrž priložnost za etapno zmago spet dobili ubežniki.

Etapa bo dolga 179,5, vsebovala bo dva kategorizirana vzpona. Po 70 kilometrih bo vzpon druge, po 128 kilometrih pa vzpon prve kategorije, ta bo dolg 5,6 kilometra, njegova povprečna naklonila pa bo več kot osem odstotna. Po daljšem spustu bodo še štirje krajši nekategorizirani vzponi, trasa etape bo praktično ves čas potekala gor in dol.