Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku, sta
ku, sta
01.09.2024 17:39:24
Deli članek:

Nora, nora, nora etapa na Vuelti: Roglič napadel, se otresel rdeče majice in vseh ostalih rivalov, potem pa …

Profimedia

Primož Roglič je še malo bližje rdeči majici, četudi se etapa verjetno ni končala točno tako, kot so si pri Red Bull-Bori-hansgrohe zamislili oziroma želeli.

Že zato, ker je ubežnik Pablo Castrillo v peklenskem zaključku današnje etape s ciljem na Ciutu Negruju zlomil Aleksandra Vlasova, ki je v cilj pripeljal 14 sekund kasneje. A še pomembnejše so bile tiste bitke v ozadju – za rdečo majico.

Primož Roglič se je svojim konkurentom po napadu s kolegom Florianom Lipowitzem odpeljal, vse je kazalo, da rdeči majici naproti. A Enric Mas ga je ujel, se mu nato odpeljal, da je bil Primož na koncu zadovoljen, ker je pripeljal s Špancem v cilj. 1:04 minute za zmagovalcem, slabe pol minute pred Benom O'Connorjem. Kar pomeni, da je slednji obdržal rdečo majico, a je Primož zaostanek spustil pod minuto, na 43 sekund. No, dokler ga niso kaznovali in mu pribili 20 sekund

Osemindvajsetletni O'Connor (Decathlon AG2R) je omilil škodo po Rogličevemu napadu na najtežjem delu zaključnega vzpona. Čeprav ni mogel slediti 34-letnemu Kisovčanu, je obranil vodstvo v skupnem seštevku pred trikratnim zmagovalcem Vuelte (2019, 2020, 2021).

Sprva se je zdelo, da bo nekaj časa v primerjavi z Rogličem nadoknadil Španec Enric Mas (Movistar), a ga je Slovenec, potem ko je že izgubil stik s Špancem, do vrha vzpona ujel. Ciljno črto sta prečkala skupaj na četrtem oziroma petem mestu. Mas zdaj na tretjem mestu skupnega seštevka zaostaja 2:23 minute.

Etapo je nekoliko presenetljivo dobil 23-letni Castrillo. Mladi domačin je bil del ubežne skupine, do vrha brutalno zahtevnega klanca Cuitu Negru (18,9 km/7,4 %) pa je slavil s prednostjo 12 sekund pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Red Bull-BORA-hansgrohe) ter 31 pred Francozom Pavlom Sivakovom (UAE Team Emirates).

Castrillo je na domači pentlji že slavil v 12. etapi, to pa sta tudi njegovi edini zmagi v poklicni karieri.

V etapi je zelo dolgo trajalo, da se je na čelu vzpostavil beg. Številni napadi so zalegli šele po polovici etape, v begu pa se je na koncu znašlo 21 kolesarjev.

Med njimi je bil najbolj nevaren Sivakov, zaradi česar so ekipe v glavnini, predvsem Soudal Quick-Step s Špancem Mikelom Lando, ves čas nadzorovale razliko. Vseeno pa so trije ubežniki zdržali do konca in pred najboljšimi v skupnem seštevku obračunali za zmago.

V ozadju je na zadnjem, najtežjem delu Nemec Florian Lipowitz za svojega kapetana Rogliča pripravil teren za napad, Kisovčan pa se je zgolj z mladim Nemcem otresel tekmecev, nato pa okoli 2,5 km pred ciljem sam nadaljeval proti vrhu brutalno zahtevnega vzpona.

Toda napad mu ni uspel tako kot v 13. etapi, priključil se mu je Mas, ki se je nato še sam odpeljal slovenskemu asu. Roglič je nato našel pravi ritem in do vrha ujel pet let mlajšega Španca, zaradi česar je med njima razlika ostala enaka, oba pa sta se še približala O'Connorju.

V ponedeljek bo na Vuelti še drugi prost dan, v torek pa bo na vrsti nova zahtevna gorska etapa od Luanca do vrha Lagosa de Covadonge (181,3 km).

* Izidi, 15. etapa, Infiesto - Cuitu Negru (142,9 km):
 1. Pablo Castrillo (Špa/Kern Pharma)                3:45:51
 2. Aleksandr Vlasov (Rus/Red Bull-BORA-hansgrohe)    + 0:12
 3. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               0:31
 4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:04
 5. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
 6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   1:09
 7. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:13
 8. Sepp Kuss (ZDA/Visma-Lease a Bike)                  1:22
 9. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 1:27
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      1:37
11. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                   1:42
...

- skupni vrstni red (15/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               60:19:22
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 1:03
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            2:23
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         2:44
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 3:05
 6. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:33
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      4:39
 8. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             4:40
 9. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:51
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:12
...