Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.09.2024 07:07:55
Deli članek:

Nov dan na Vuelti, nova priložnost za Rogliča. Na vrsti je epski vzpon dolg 18,9 km, to bo brutalno

Profimedia

Bo slovenski zvezdnik nadaljeval trend zmanjšanja zaostanka za vodilnim Avstralcem?

Kolesarje na dirki po Španiji čaka zahtevna 15. etapa od Infiesta do vrha slovitega asturijskega velikana Cuitu Negra (142,9 km). Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) bo etapo začel z drugega mesta v skupnem seštevku in skušal nadaljevati trend zmanjševanja zaostanka v primerjavi z vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem.

Osemindvajsetletni Avstralec, član ekipe Decathlon AG2R, je imel po zmagi v šesti etapi v skupnem seštevku 4:51 minute naskoka pred Rogličem. Ta je zaostanek vztrajno topil, v petek pa vodilnemu vzel skoraj dve minuti. V seštevku zaostaja 1:21 minute, medtem ko je tretji Španec Enric Mas že 3:01 minute zadaj.

Roglič bo pozitivni trend skušal nadaljevati v 15. etapi, ki bo kolesarje popeljala na vrh Cuitu Negra. Gre za zelo zahteven klanec, ki je dolg 18,9 km s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, na Vuelti pa so ga uporabili le enkrat, in sicer leta 2012.
Same številke vzpona skrivajo nekaj pasti. Zahtevna sta predvsem dva več kilometrov dolga odseka z nakloni precej nad deset odstotkov. Še posebej v oči bodejo zadnji trije kilometri, ko bo treba v povprečju premagati več kot 13-odstotni del klanca. "Ogledal sem si ta vzpon z Vuelte 2012. Res je epski vzpon, zelo zahteven. V življenju sem odpeljal že številne zahtevne klance, to bo še eden za ta seznam," je po sobotni etapi, v kateri so najboljši varčevali moči, povedal O'Connor.
Etapa se bo začela ob 13.51, po predvidevanjih organizatorjev pa končala okoli 17.30.