Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
25.08.2024 17:42:28
Deli članek:

Roglič tokrat ni bil pravi: V boju za skupno zmago prišlo do velikih premikov

Profimedia

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) ni imel najboljšega dne v deveti etapi dirke po Španiji od Motrila do Granade (178,2 km), a je na spustu z zadnjega klanca z ostalimi omilil škodo. V etapi je bil osmi, potem ko na zadnjem klancu ni mogel držati ritma Španca Enrica Masa. Etapo je sicer dobil Britanec Adam Yates.

Yates (UAE Team Emirates) je bil del velike skupine, ki je glavnini zbežala v prvem delu etape pred glavnimi tremi klanci. Z dolgim napadom na predzadnjem prelazu je zanesljivo prišel do etapne zmage in se vrnil v boj za rdečo majico najboljšega na Vuelti.

V karieri je 32-letni Britanec zabeležil 29. zmago in šele drugo na tritedenskih dirkah, potem ko je lani slavil v prvi etapi francoske pentlje.

Ciljno črto je danes prečkal 1:39 minute pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (EF Education-EasyPost), ki je napadel iz glavnine na prvem od treh klancev. Tretji je bil vodilni na dirki Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R), ki je tako pridobil štiri bonifikacijske sekunde, za katere se Roglič, ki je končal v tej skupini, ni potegoval.

Med kandidati za skupno zmago se je sprva zdelo, da bo največ pridobil Španec Enric Mas (Movistar), ki je napadel na zadnjem klancu in se odpeljal Rogliču in O'Connorju. Mas je imel na vrhu zadnjega vzpona minuto naskoka, nato pa skoraj padel na spustu. Do cilja ga je zasledovalna skupina celo ujela.

V skupnem seštevku ima O'Connor zdaj 3:53 minute naskoka pred Rogličem, ki je ostal drugi, Carapaz pa se je prebil na tretje mesto in zdaj zaostaja 4:32 minute. Mas je zdrsnil na četrto mesto in ima 4:35 minute zaostanka, Yates pa je napredoval na sedmo in zaostaja 5:30 minute.

Etapa je bila zelo zahtevna za nadzorovanje. Pobegnila je skupina več kot 30 kolesarjev, na prvem od treh zahtevnih klancev Puerto de El Purche (8,9 km/7,7 %) pa jih je spredaj ostalo 12. Iz skupine glavnih favoritov je napadel Carapaz in začel loviti ubežno skupino.

Ta je imela ob Ekvadorčevem napadu štiri minute naskoka, na naslednjem klancu Hazallanas (7,1 km/9,6 %), ki so ga morali nato prepeljati še enkrat, pa je v trenutku, ko se je približeval Carapaz, med ubežniki napadel Yates. Hitro je prednost pred glavnino narasla na več kot šest minut.

Rogličeva ekipa je večino časa narekovala ritem, a 34-letni Kisovčan danes ni imel najboljšega dne. Na zadnjem klancu namreč ni mogel slediti napadu Masa, ki si je nabral minuto naskoka na vrhu zadnjega vzpona, na spustu pa je komajda ujel kolo v enem od hitrih ovinkov. Snela se mu je tudi veriga, spust pa je nadaljeval, a ga je skupina do cilja v Granadi ujela in ob tem še omilila zaostanek za zmagovalcem etape.

V ponedeljek bo na sporedu prvi od dveh prostih dni, karavana pa se bo danes zvečer z letali odpravila proti Vigu na severozahod Španije, od koder se bo v torek nadaljevala španska pentlja.