Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
20.08.2024 07:10:35
Deli članek:

Danes teren, ki je pisan na kožo Rogliču: Na Dirki po Španiji se začenja zares, glejte, kaj čaka kolesarje

Profimedia

Kolesarje na 79. Dirki po Španiji čaka prva zahtevnejša gorska etapa. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) in ostali hribolazci se bodo namreč spopadli s 170,5 km dolgo traso od Plasencie do vrha zahtevnega klanca Pico Villuercas.

Zahtevna etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi bo že dala odgovore glede pripravljenosti kandidatov za skupno zmago. Med njimi je tudi Roglič, ki bo etapo začel s sedmega mesta v skupnem seštevku.

V njem za 30 sekund zaostaja za Belgijcem Woutom Van Aertom (Visma-Lease a Bike), ki pa bo po vsej verjetnosti zadnji dan v rdeči majici vodilnega.

Na sceno bodo namreč prišli najboljši hribolazci, ki se bodo v prvem delu spopadli s klancema Cabezabellosa (9,2 km/5,4 %) in Alto de Piornal (13,9 km/5,6 %), pred ciljnim vzponom pa v drugem delu trase še s prelazom Miravete (8 km/4,5 %).

Za konec sledi še 14,6 km dolg vzpon do Pico Villuercasa, ki s povprečnim naklonom 6,2 odstotka sicer ne spada med najzahtevnejše, a v oči bode predvsem drugi del klanca. Ob koncu se bodo tri kilometre zapovrstjo kolesarji vzpenjali ob povprečnem naklonu nad 14 odstotkov, preden bo v zadnjih dveh kilometrih klanec znova položnejši.

Etapa se bo začela ob 13.27 in končala okoli 17.30, dirko pa prenaša športna televizija Eurosport.