Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
20.07.2024 11:20:31
Deli članek:

Peklenska trasa, ki kolesarje čaka danes? Še več višinskih metrov, a Pogačar te ceste pozna kot lasten žep!

Profimedia

Le še dve etapi nas čakata do konca letošnje dirke po Franciji.

Po novi vesoljski predstavi in veličastni zmagi v 19. etapi je Tadej Pogačar še povečal prednost pred zasledovalci. Drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) v skupnem seštevku zaostaja že 5:03 minute, zaostanek tretjega Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) znaša 7:01 minute.

Bolj ali manj je jasno, da lahko končno zmago na Touru slovenskemu asu prepreči le še višja sila, a sobota prinaša novo izjemno zahtevno preizkušnjo.

Današnja etapa je še krajša kot včerajšnja, a prinaša še več višinskih metrov. Etapa, ki jo vsi dobro poznajo z dirke Pariz–Nica. Ti klanci so namreč pogosto na meniju spomladanske dirke proti soncu. Tadej Pogačar, ki živi v Monte Carlu, pa te konce in klance nasploh pozna kot lasten žep.

Če so šli včeraj celo prek 2800 metrov, bodo šli danes komaj dobro čez 1600 metrov, a vseeno vzpenjanja ne bo manjkalo. Ravne ceste bo za vzorec. Ali gor ali dol. Prvi velik zalogaj bo ikonični Col de Turini (20,7 km/5,7 %), za konec dneva pa jih čaka Col de la Couillole. Gre za 15,7 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom dobrih sedmih odstotkov. Gre za nenavadno enakomeren vzpon, naklon se namreč vseskozi giblje okoli sedmih odstotkov. Tu je bil cilj predzadnje etape lanske dirke Pariz–Nica, ko je bil Pogačar v zaključku močnejši od Davida Gauduja in Jonasa Vingegaarda.

"Če bo peklensko vroče, se zna marsikaj zgoditi. Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti," je po petkovi zmagi za RTV Slovenija povedal Pogačar.

Karavana se bo na pot podala ob 13.35, zmagovalca predzadnje etape naj bi dobili okoli 17.20.