Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.07.2024 09:13:39
Deli članek:

Če mislite, da po peklenskem dnevu Pogačarja čaka 'počitek' ... Uf, še en spektakel je pred nami!

Profimedia

Karavana kolesarske dirke po Franciji bo tudi danes pred zahtevno preizkušnjo v Pirenejih. Slovenskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in ostale tekmece v boju za skupni seštevek čaka 197,7 km dolga 15. etapa od Loudenviella do vrha ciljnega vzpona na Plateau de Beille. Etapi se bo začela ob 12.05 in končala okoli 17.40.

Kolesarji bodo morali premagati skoraj 5000 višinskih metrov, etapa pa bo že od prvega metra zelo zahtevna. Takoj po startu namreč sledi vzpon na Peyresourde (6,9 km/7,8 %).

Nato v prvi tretjini etape sledita še strma prelaza Mente (9,3 km/9,1 %) in Portet-d'Aspet (4,3 km/9,6 %), preden bo na vrsti nekaj mirnejših kilometrov do zadnje tretjine etape. V zadnjem delu se bodo kolesarji najprej povzpeli na prelaz Agnes (10 km/8,2 %), za konec pa sledi še Plateau de Beille (15,8 km/7,9 %).

"Petnajsta etapa je zelo zahtevna od samega začetka. Moramo začeti ostro in pazljivo. Ampak mislim, da imamo zelo močno ekipo in da se nam ni treba česarkoli bati," je v soboto za RTV Slovenija dejal Pogačar.

Slovenski as ima v skupnem seštevku po zmagi v 14. etapi zdaj 1:57 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike), tretji je z zaostankom 2:22 minute Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

"Sem hkrati vesel in ne, saj sem dobro odpeljal 14. etapo, zato ne morem biti nezadovoljen. Seveda pa sem razočaran, da sem izgubil 40 sekund. Iz tega moramo vzeti dobre stvari. Jutri je nov dan in mogoče mi celo bolje ustreza, ker je težji," je v soboto za tuje medije, med drugim tudi nemški ARD, dejal Vingegaard.

V boj za skupni seštevek ne bodo posegli preostali Slovenci. V skupnem seštevku Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) zasedajo 68., 109. oziroma 129. mesto in imajo na Touru drugačne vloge v svojih ekipah.