Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
13.07.2024 09:18:33
Deli članek:

Selektor Penko pojasnil ozadje "afere Žigart": Zdaj se me prikazuje kot največjega sovražnika države

alesfevzer.com

Selektor Gorazd Penko pojasnil, zakaj Urške Žigart ni v olimpijski ekipi.

Selektor ženske reprezentance Gorazd Penko se je znašel v navzkrižnem ognju zaradi izbora ženske kolesarske ekipe za olimpijske igre v Parizu.

Penko se je odločil, da na igre potujeta naturalizirana Poljakinja Eugenija Bujak in Urška Pintar. Z izborom pa se ni strinjala trenutno najboljša slovenska kolesarka na lestvici mednarodne zveze Urška Žigart (tudi življenjska sopotnica najboljšega kolesarja na svetu Tadeja Pogačarja), ki je zapisala nekaj krepkih na družbenem omrežju. Podprl jo je tudi Pogačar. Žigartova je na lestvici UCI trenutno na 114. mestu, Pintarjeva pa na 232. mestu.


Penko je že pojasnil, da se je v letu 2023 podeljevala nacionalna kvota za olimpijske igre. »Urška Pintar je dosegla najvišje število točk, na mednarodni lestvici je bila tudi najvišje postavljena,« je med drugim dejal za TV Slovenija.

Seveda so te izjave za tiste, ki točkovanja v kolesarstvu ne razumejo najbolje, precej protislovne, saj je bila denimo na zadnji lestvici UCI za leto 2023 Žigartova na 103. mestu, Pintarjeva pa na 138. mestu. Toda ...

»Urške Pintar nisem izbral samo zaradi prispevka točk za nacionalno lestvico. To je bil le eden od razlogov. In nisem zavajal javnosti glede točk na lestvici UCI, saj je bilo ob koncu lanskega leta jasno. Toda UCI je lestvico letos spremenila. Ne vemo kdaj, enkrat letos. Lani je ni. Pri tem je Sloveniji vseeno priznala točke, ki jih je osvojila Pintarjeva, njej osebno oziroma tekmovalkam, ki so bile na tej dirki, pa ne. To je bila dirka maja lani v Franciji, ko je bila Pintarjeva druga. In do konca lanskega leta so to imeli na strani zveze, letos pa so to spremenili. Podobno so naredili še z neko drugo dirko v Španiji, Valenciano. Točke, ki jih je osvojila Pintarjeva, so torej priznali Sloveniji, njej osebno pa ne. Zakaj ne? Ker mora biti po pravilih UCI na dirki prve kategorije 91 tekmovalk, na teh dveh dirkah pa jih je bilo 85 ali 86,« je pojasnil Penko.

Nato je nadaljeval: »Verjetno si ne bi upal narediti česa takega, če ne bi imel argumentov. Zdaj se me prikazuje kot največjega sovražnika države. Nekaj časa to lahko gledaš, potem pa ... Lahko pa se gremo tudi besedno igro – Pintarjeva je naciji prinesla največ točk. Res pa je, da to ni edini razlog za takšno mojo odločitev. To je le eden od razlogov.«

Penko verjetno ne bo pljuval v lastno skledo in je naredil vse, da bi na olimpijske igre peljal najboljše kolesarke. Saj vendar noče škoditi svojemu športu in državi? »Predsednik na zvezi je drugačnega mnenja. On meni, da sem za kolesarstvo in zvezo škodljiv.« Sicer je precej čudno, da predsednik panožne zveze ne podpre selektorja, ki ga je izbral strokovni svet, toda v slovenskem športnem funkcionarstvu smo vajeni že vsega. »Taisti predsednik je bil ob izvolitvi zraven, ko me je odbor za cestno kolesarstvo vprašal, ali bi bil moški selektor, potem ko je Hauptman odstopil. Tri leta kasneje pa mi nestrokovnost in škodljivost očita človek, ki je v kolesarstvu tri leta, sam pa bom drugo leto v tem športu že 50 let. Lahko si predstavljate, kakšen škandal bi šele bil, če bi bila v ekipi moja hčerka, ki bi bila za tako dirko, kot je na OI, za razred boljša od obeh. Seveda moja hči ne dirka več,« je končal Penko.