Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
13.07.2024 08:13:37
Deli članek:

Uf... Tole danes čaka Pogačarja!

Profimedia

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu zahtevna 14. etapa od Pauja do Pla d'Adeta. Dolga bo sicer "le" 151,9 km, a bodo morali v njej kolesarji premagati kar 4000 višinskih metrov. Skupno vodstvo bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Danes sledi prvi del pirenejske dvodejanke. Komu se bo v Lurdu prikazala Marija? Kmalu po prečkanju tega romarskega mesta se namreč začne zares. Noge bo dodobra ogrel že dobri stari Tourmalet (19 km/7,4 %), za zaključek dneva pa jih čaka Pla d'Adet, ki je bil prvič del dirke pred natanko pol stoletja. Tistega dne je dedek Mathieuja van der Poela, Raymond Poulidor, ugnal vse tekmece na čelu z Eddyjem Merckxom. Pozneje so tu med drugim zmagovali Joop Zoetemelk, Lucien Van Impe, Mariano Martinez, Lance Armstrong in kot zadnji pred desetimi leti Rafal Majka. Skupna točka omenjenih? Vsi so bili odlični hribolazci.

Eden tistih dni, ko bi lahko spremljali več dirk znotraj ene same dirke. Za etapno zmago, za GC, za pikčasto majico. Za etapno zmago bi se lahko udarili sijajni hribolazci, ki pa so v skupnem seštevku že precej zaostali in niso nevarni. Romain Bardet, Ben Healy, Richard Carapaz … so kandidati, ki se bodo poskušali prebiti v veliko ubežno skupino. Motiviran bo tudi Francoz Lenny Martinez. Zgoraj omenjeni Mariano je namreč njegov dedek. Bila bi to sijajna zgodba. Kar zadeva boj za rumeno majico, bi lahko favoriti ob pogledu na naslednji dan tudi varčevali z vžigalicami.  

Etapa se začne ob 13.05, zmagovalca naj bi dobili okoli 17.15. (ma)


V seštevku ima 25-letnik s Klanca pri Komendi 1:06 minute naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 1:14 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike).

Vsi ostali zaostajajo že več kot štiri minute, na dirki pa ni več drugega slovenskega asa Primoža Rogliča (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki je v četrtek grdo padel in pred petkovo etapo odstopil.