Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
11.07.2024 17:10:53
Deli članek:

Ojoooj, kakšna smola Primoža Rogliča! Kazahstanec pristal na tleh, Slovenec pa ... (video)

Zmagovalec 12. etape Dirke po Franciji je Eritrejec Biniam Girmay, to mu je na letošnjem Touru uspelo že tretjič. Najhitrejši je bil v zaključnem sprintu, Tadej Pogačar je ciljno četrto dosegel v času zmagovalca. Primož Roglič se je 12 kilometrov pred ciljem zapletel v množični padec.

Padec je povzročil kazahstanski kolesar Aleksej Lucenko, ki je končal na tleh zaradi prometnega otoka, med prvimi, ki se ni uspel izogniti nesreči, pa je bil Primož Roglič. Pred etapo četrtouvrščeni član moštva Bora–Hansgrohe je z vidno udrgnino na desni rami ob zajetnem zaostanku nadaljeval z vrtenjem pedal, a se kljub pomoči ekipe načet ni mogel več vrniti v glavnino. Na koncu je pridelal minus 2 minuti in 27 sekund.

V skupnem seštevku je še naprej v vodstvu Pogačar (UAE Team Emirates), ki je ohranil dobro minuto prednosti pred Romcom Evenepoelom in še nekaj več pred najhujšim konkurentom Jonasom Vingegaardom. Roglič zdaj za rojakom zaostaja za 4 minute in 42 sekund.

Profimedia


Girmay je bil na trasi od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km) najboljši po sprintu glavnine. 

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je po hitrem, a zanj relativno mirnem dnevu z le eno nevšečnostjo zaradi padca pred njim ohranil 1:06 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Evenepoelom (Soudal Quick-Step).

Na tretjem mestu je po sredini zmagi v Centralnem masivu Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki zaostaja 1:14 minute.

V današnji etapi so ekipe najboljših preostalih sprinterjev, odstopil je na tem Touru neprepoznavni Nizozemec Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL), skušale držati visok ritem zaradi utrujenih nog.

Tudi četverica v ospredju si ni privozila dovolj velike prednosti, da bi obračunala za etapno zmago. Je pa Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) ujel Pogačarja v razvrstitvi najboljšega hribolazca.

Kljub temu ubežniki niso imeli možnosti proti hitri glavnini. Ta jih je ujela 40 km pred koncem, njihovi sprinterski kapetani pa so obračunali za zmago v etapi.

Profimedia


Najmočnejši je bil še tretjič na tem Touru Girmay (Intermarche-Wanty), ki je slavil 16. zmago v karieri. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Woutu Van Aertu (Visma-Lease a Bike), tretje pa sprva domačinu Arnaudu Demaru (Arkea-B&B Hotels). Kasneje ga je žirija zaradi spreminjanja smeri prestavila na začelje glavnine, tako kot Britanca Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan), ki je bil sicer v etapi peti.

"Že od samega začetka Toura imam občutek, da sem na pravem mestu in da lahko dosegam dobre rezultate. Vnovič sem pokazal, da sem sposoben zmagati. Nisem bil pod nikakršnim pritiskom, stresom, le čakal sem na pravo priložnost. Fantom sem povedal, da se dobro počutim," je v odzivu za organizatorje dirke dejal priljubljeni 24-letni Eritrejec.
Od preostalih Slovencev je Luka Mezgec delal za svojega sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna (Jayco AlUla), ki je na koncu zasedel šele deveto mesto.

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) sta bila prav tako v službi svojih ekip, a že tako ne dirkata na skupni seštevek.

V petek bo na vrsti še druga tranzicijska etapa do Pirenejev od Agena do Pauja. Znova je pričakovati sprinterski obračun, preden bodo favoriti za skupni seštevek v soboto in nedeljo tekmovali za rumeno majico.

Izidi, 12. etapa, Aurillac - Villeneuve-sur-Lot (203,6 km):
1. Biniam Girmay (Eri/Intermache-Wanty) 4:17:15
2. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike) isti čas
3. Pascal Ackermann (Nem/Israel-Premier Tech)
4. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)
5. Arnaud De Lie (Bel/Lotto Dstny)
6. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)
7. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain-Victorious)
8. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
9. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)
10. Ryan Gibbons (JA/Lidl-Trek)
...
23. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) isti čas
60. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)
92. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 1:39
120. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe) 2:27
130. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike) 2:57
...

- skupni vrstni red (12/21):
1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 49:17:49
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step) + 1:06
3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike) 1:14
4. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) 4:20
5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 4:40
6. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe) 4:42
7. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step) 5:38
8. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates) 6:59
9. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates) 7:09
10. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek) 7:36
...
74. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike) 1:32:40
116. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) 1:56:40
129. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 2:05:03
...