žalna seja, anita ogulin Svet24.si

Foto: Na žalni seji so se poklonili spominu na ...

radar Svet24.si

Foto: Slovenske avtoceste zamenjali za dirkališče

mulj, prevalje, poplave Necenzurirano

Eni smo bili solidarni, drugi so bogateli. In temu...

matej tonin pl3 Reporter.si

Dilema NSi: bo imel Matej Tonin dovolj »jajc« za...

celje Ekipa24.si

Pa ga imajo! Celjani dobili nasprotnika v drugem ...

Baby Lasagna je potrdil svoj sloves edinstvenega glasbenega fenomena Revija Stop

Pivo in cvetje - Bombastični koncerti, svetovne ...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

ku
ku
0 10.07.2024 19:10:07

Ali Pogačar danes res ni bil pravi? Slovenski zvezdnik je odgovoril vsem dvomljivcem

Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil pol kolesa oddaljen od druge zmage na letošnji dirki po Franciji. Kljub napadu in večji prednosti okoli 25 km pred ciljem pa je moral na koncu v sprintu priznati premoč branilcu lanske zmage Jonasu Vingegaardu. Pogačar se je danes prepričal, da je Danec v odlični formi.

Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je na koncu po 211 km v sprintu najboljše dvojice dobil 11. etapo od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana za pol kolesa, potem ko je za Pogačarjem že zaostajal dobrih 30 sekund pred zadnjima dvema vzponoma.

Vseeno je Pogačar v prvem odzivu za organizatorje dejal, da je za njim dober dan. "To je bil zelo dober dan. Naša ekipa je opravila odlično delo. Na Puy Mary sem se počutil odlično in poskusil z napadom. Jonas je bil odličen na drugem klancu in nato sva skupaj prišla do cilja."

"Zdaj lahko res vsi govorimo o poštenem boju, saj je Jonas v odlični formi. Dobro sem sprintal po takšni etapi, a me je zelo dobro premagal. Zahteven dan, a sem užival. Moramo nadaljevati v tem slogu," je dejal Pogačar, ki bo moral še malce počakati na 79. zmago v karieri.

Po napadu okoli 600 m pred vrhom Puy Maryja si je nato s spustom vred nabral okoli 30 sekund naskoka pred Vingegaardom in ostalimi, a je Danec to razliko nadoknadil do vrha Pertusa, kjer so delili tudi bonifikacijske sekunde. Te je vzel Slovenec.

"Na spustu sem se počutil zelo dobro, dokler me ni v enem od ovinkov skoraj odneslo s kolesa. Mogoče sem porabljal preveč pred začetkom klanca na Pertus, ampak še vedno sem bil zelo dobro na poti. Jonas je bil na tem vzponu enostavno močnejši. Počakal sem ga, saj sem vedel, da se bo tako ali drugače vrnil. Malce sem si opomogel ter sprintal za bonifikacijske sekunde. Danes je bil res zelo močan, tako da je bil to zanj dober dan, ampak tudi zame," je poudaril Pogačar.

Ni pa se strinjal, da je današnjo psihološko bitko dobil Vingegaard, ki je v skupnem seštevku še naprej tretji. Danes je nadoknadil sekundo in zaostaja 1:14 minute.

"Bila sva zelo izenačena, premagal sem ga na Puy Mary, on mene na Pertus in ugnal me je tudi v sprintu, za kar mu lahko le snamem kapo. Lahko vidimo, da sva izenačena," je dodal.

Karavano konec tedna čakata zahtevni pirenejski etapi. Ob vseh drugih pasteh kolesarje čakata sobotni ciljni vzpon na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %) ter nedeljski do Plateau de Beilla (15,8 km/7,9 %).

"Danes smo skušali z napadom od daleč, a vzponi v Pirenejih so večji, daljši in gre za drugačno vrsto dirkanja. Bolj sem pripravljen na to kot na današnje dirkanje. Na daljših vzponih je bil tudi poudarek med pripravami. Imamo močno ekipo in tja se lahko odpravimo samozavestno," je še končal Pogačar.

V seštevku ima 1:06 minute naskoka pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), ki je v etapi zasedel tretje mesto s 25 sekundami zaostanka. Takšno razliko so po padcu v zadnjih treh kilometrih pripisali tudi drugemu Slovencu Primožu Rogliču, ki zdaj v skupnem seštevku na četrtem mestu zaostaja 2:15 minute.

Članki iz rubrike