Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.07.2024 01:20:16
Deli članek:

Danes osma etapa Toura, Tadej Pogačar brani rumeno majico: Vsekakor je bolje tako, kot pa da bi ...

Profimedia

Na 111. kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu osma etapa od Semur-en-Auxoisa do Colombey-les-deux-Eglisesa (183,4 km). Čeprav so jo organizatorji označili za ravninsko, gre za dokaj razgibano traso, ki bi lahko ponudila priložnost ubežnikom. Vodstvo v skupnem seštevku bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Slednji je po drugem mestu v petkovi vožnji na čas obdržal 33 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Slednji je za 12 sekund dobil kronometer pred Pogačarjem, drugi slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) pa je na tretjem mestu zaostal 34 sekund.

Štiriintridesetletni Kisovčan je posledično napredoval na četrto mesto v seštevku in za svojim rojakom zaostaja 1:36 minute. Vmes je na tretjem mestu še Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki zaostaja 1:15 minute.

"Še vedno je pred nami dolga pot. Na tem Touru težje etape prihajajo ob koncu, zato se bo takrat že poznala utrujenost in bodo razlike večje. Zdaj smo vsi dokaj blizu skupaj. Vsekakor je bolje, da sem v vodstvu, kot pa da bi bil nekje bolj zadaj," je v petek po kronometru dejal Pogačar.

V kolikor bi bila trasa današnje etape del katere od enodnevnih spomladanskih klasik, bi bil bržčas Pogačar med kandidati za zmago, tako pa je pričakovati mirnejši dan med ekipami favoritov za skupni seštevek.

Na račun utegnejo priti ubežniki, ki bi lahko izkoristili dokaj razgibano, a na papirju ravninsko, etapo z 2400 višinskimi metri. V kolikor jim ne bo uspelo, bodo v zaključku nekoliko navkreber o zmagi odločili sprinterji.

Po mirnejšem dnevu v vožnji na čas, ki se je niso lotili na polno, bosta predvsem Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) pozorna na morebitni beg, medtem ko bo Luka Mezgec (Jayco-AlUla) bdel nad sprinterskim kapetanom Dylanom Groenewegnom. Nizozemec je dobil četrtkovo šesto etapo.

Kolesarji se bodo na pot podali ob 13.20, po pričakovanjih organizatorjem pa bodo ciljno črto prečkali okoli 17.30.