magnifico Svet24.si

Magnifico še »nikoli ni uničil nobenega ...

živčni zlom Svet24.si

Preverite, s katerimi znaki telo sporoča, da vam ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

okostnaj Njena.si

Bodo tudi iz omar drugih znanih obrazov padli ...

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

ku/STA
ku/STA
1 09.06.2024 16:28:26

Primož Roglič po novi veliki zmagi priznal: "Trpel sem ..." Kaj to pomeni za Dirko po Franciji?

Profimedia
Primož Roglič v zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) sicer ni bil prepričljiv, a storil je dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji.

V dramatičnem razpletu današnje etape se mu je na vsega osem sekund približal Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Dereku Geeju (Israel-Premier Tech) z zaostankom 36 sekund.

Eden izmed štirih kandidatov za skupno zmago na prihajajočem Touru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je po nekaj dneh krize v gorah na koncu zasedel sedmo mesto z zaostankom 2:25 minute za Rogličem.

Današnjo zadnjo etapo s ciljnim vzponom na Plateau des Glieres (9,3 km/7,3 %) je sicer dobil Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) pred Jorgensonom. Tretji je bil Gee (+0:15), Roglič pa je ciljno črto prečkal kot šesti z zaostankom 48 sekund.

V zadnji etapi je sicer bežalo veliko kolesarjev, a odločitev o zmagovalcu je vseeno padla iz skupine najboljših na zadnjem klancu. Devet ubežnikov na čelu je imelo pred začetkom vzpona na Plateau des Glieres vsega 25 sekund naskoka.



Na najbolj strmem delu, v prvih sedmih kilometrih klanca, je napadel na dirki zelo razpoloženi Italijan Giulio Ciccone (Lidl-Trek). Družno so ga ulovili pri Bori in Ineos Grenadiers, nato pa je Roglič 5,5 km pred ciljem začel popuščati. V ospredju so bili nato le še Rodriguez, Jorgenson in Gee, predvsem Američan je na koncu ostal nekoliko prekratek za drugo zmago na večdnevnih dirkah po letošnji Pariz - Nici.

"Ko pomislim, je kar noro dobiti Dofinejo ob vsem, kar se je dogajalo vmes. Prelepo je," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Roglič in o dramatičnem razpletu dodal: "Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih tako videl pred sabo. Na koncu je bilo tesno, a izšlo se je v mojo korist."

"Trpel sem, kot pravzaprav vselej v zadnjih treh dneh. Definitivno je to nekaj, kar smo z ekipo potrebovali. Noro je znova dobiti Dofinejo. Ob vseh padcih in neželenih stvareh, ki so pač del športa, je bilo na koncu še veliko zahtevnih klancev," je osemdnevno dirko ocenil slovenski as.

Misli pa ni preveč usmerjal k Touru, ki se bo v Firencah začel 29. junija. "Eno je Dofineja, drugo pa Tour. Najprej bom užival v trenutku, saj takšnih dirk ne dobiš ravno vsak dan," je še zaključil Roglič.

Članki iz rubrike