magnifico Svet24.si

Magnifico še »nikoli ni uničil nobenega ...

struge, hiše, posledice poplav Svet24.si

Prizadeti v poplavah razočarani zaradi "žaljivo"...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

okostnaj Njena.si

Bodo tudi iz omar drugih znanih obrazov padli ...

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

ku
ku
1 09.06.2024 14:45:40

Kakšna drama! Roglič je imel pred zadnjo etapo več kot minuto naskoka, takšnega zaključka pa ni pričakoval! (video)

Profimedia
Primož Roglič je zmagovalec kriterija po Dofineji.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec skupnega seštevka 76. kriterija po Dofineji. V zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) sicer ni bil prepričljiv, a storil dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred Dirko po Franciji.

Roglič (Bora-hansgrohe) je svoj števec zmag s skupnim slavjem pomaknil na 84. Na letošnjem kriteriju je dobil dve etapi, skupno pa je to sezono zbral štiri zmage. V karieri ima zdaj 21 zmag na večdnevnih dirkah. Kar deset jih je zbral na največjih sedmih enotedenskih preizkušnjah. S tem v hrbet gleda le Ircu Seanu Kellyju (14).

Za 34-letnega Kisovčana se sicer zadnji test pred Tourom ni odvil ravno popolno. Dvakrat je namreč padel in predvsem ob drugem padcu tožil nad bolečinami v rami, ki so mu jo lani operirali. Vseeno so bile noge večinoma prave, kot je dejal po zmagi v petkovi gorski etapi.



Nato je slovenski as dobil še sobotno zahtevno gorsko etapo, v kronometru sredi tedna je bil tretji, v drugi etapi pa v gosti megli drugi. Skupna zmaga izkušenega Zasavca je bila kljub manjši krizi v današnji etapi prva na večdnevnih dirkah v barvah nemškega delodajalca.

V dramatičnem razpletu današnje etape se mu je na vsega osem sekund približal Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Dereku Geeju (Israel-Premier Tech) z zaostankom 36 sekund.

Današnjo zadnjo etapo s ciljnim vzponom na Plateau des Glieres (9,3 km/7,3 %) je sicer dobil Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) pred Jorgensonom. Tretji je bil Gee (+0:15), Roglič pa je ciljno črto prečkal kot šesti z zaostankom 48 sekund.

Značke: roglič, dofineja

Članki iz rubrike