dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

slovenija anglija pm Ekipa24.si

Nam zavidajo? Hrvati že na dopustu, tako pa ...

tanja-žagar, radio-aktual Njena.si

Iskrena Tanja Žagar razkrila, da je zbolela za ...

navijači slovenija pm Ekipa24.si

Slo-ve-ni-ja! Na tisoče navijačev se je ...

STA
STA
0 02.06.2024 17:44:33

Roglič varno do cilja v času glavnine, zmaga Pedersenu

Profimedia
Danski kolesarski as Mads Pedersen (Lidl-Trek) je zmagovalec prve etape kriterija po Dofineji. Osemindvajsetletnik je slavil po sprintu glavnine, v času katere je ciljno črto varno prečkal tudi slovenski zvezdnik Primož Roglič (Bora-hansgrohe).

Za Pedersena je bila to prva zmaga po 24. marcu, ko je dobil preizkušnjo Gent - Wevelgem. Skupno je slavil 42. v karieri in osmič letos.

V današnjem sprintu je bil po dobrih štirih urah za skoraj dolžino kolesa močnejši od Irca Sama Bennetta (Decathlon AG2R) in Francoza Huga Pagea (Intermarche-Wanty).

Štiriintridesetletni Roglič je prvo etapo varno preživel v glavnini. Ciljno črto je prečkal kot 72., njegov teren pa prihaja v nadaljevanju preizkušnje. Ob Rogliču sta glavna favorita za končno zmago še Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates).


V zadnjih 15 km današnje etape so sicer nekateri kolesarji poskušali z napadi na krajšem klancu, a so jih sprinterske ekipe nadzorovale. V etapi sta pred tem bežala le dva kolesarja, a sta bila prav tako na varni razdalji, kar se glavnine tiče.

Nadaljevanje preizkušnje pa ne bo ravno pisano na kožo sprinterjem. Ti bodo imeli težave že v ponedeljek, ko bo na sporedu druga etapa od Gannata do prelaza Loge (142 km). Gre za razgibano traso s ciljem nekoliko navkreber, a sam konec klanca do vrha Logea ni kategoriziran.

Karavana se bo okoli 117 km pred ciljem spopadla z vzponom do Saint-Georges-en-Couzana (7 km/5,8 %), po nekaj ravnih kilometrih pa še s prelazom Croix Ladret (3,1 km/6,1 %). Nato sledi še slabih osem kilometrov blagega vzpenjanja do cilja.

Ponedeljkova etapa se bo začela ob 13.30, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo okoli 17. ure.

Članki iz rubrike