plastenke, embalaža Svet24.si

Predlagani kavcijski sistem prinaša visoke ...

vrtec Svet24.si

Ljubljanske vrtce preiskujeta policija in ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

rtv slovenija protest bobo Reporter.si

Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 ...

albanija Ekipa24.si

Srbi na dan tekme grozijo z izstopom z Eura: ...

natalija-bratkovič, kmetija, šov, voditeljica Njena.si

Natalija med dominantnimi tekmovalci Kmetije ne ...

slovenija navijaci nogomet 224 pm Ekipa24.si

Kakšni prizori iz Münchna!! Slovenski navijači ...

STA
STA
0 31.05.2024 10:47:57

Vrača se! Roglič pred Tourom na zahtevno preizkušnjo, a brez največjih rivalov

Profimedia
Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe) se bo po skoraj dvomesečnem premoru od tekmovanj vrnil na kriteriju po Dofineji. Najbolj prestižna večdnevna pripravljalna preizkušnja pred dirko po Franciji se bo začela v nedeljo s pretežno ravninsko etapo v Saint-Pourcain-sur-Sioulu (172,5 km).

Kolesarje po Dofineji čaka osem etap, od tega šest zahtevnih razgibanih ali gorskih, ter po ena ravninska in vožnja na čas.

Že v drugi etapi se bo karavana povzpela na prelaz Loge, ki je stopničast, a vseeno ne preveč zahteven. Vseeno bodo tam kandidati za skupno zmago že pretegnili noge. Razgibana bo tudi tretja etapa do Les Establesa s slabimi štirimi kilometri navkreber ob koncu etape (5,2 %).

Prvi odločilni test za favorite bo sredina 34,4 km dolga vožnja na čas od Saint-Germain-Lavala do Neulisa. Gre za dokaj razgibano traso, a brez pravih klancev. Vseeno bi lahko tako Roglič kot Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) tu že postavila temelje za kasnejši boj za skupno zmago.

Konec tedna gorsko obarvan
Po malce razgibani peti etapi bo konec prihodnjega tedna povsem gorsko obarvan. Šesta etapa bo v petek kolesarje popeljala na vrh Le Collet d'Allevarda (11,2 km/8,1 %), v soboto pa sledi še 155 km dolga etapa od Albertvilla do Samoensa. Tam bo zadnji vzpon dolg dobrih deset kilometrov s povprečnim naklonom nad devet odstotkov. V nedeljo bo še ena gorska etapa od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) z 9,4 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 7,1 %.

Vse to predstavlja pravi preizkus pripravljenosti tistih, ki so si kot glavni cilj sezone zadali dober nastop na Touru. Ta se bo v Firencah začel 29. junija.

Ob Rogliču in Evenepoelu, ki sta nesporna favorita preizkušnje, bodo na njej visoko uvrstitev lovili še Španca Juan Ayuso (UAE Team Emirates), Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), Francoz David Gaudu, Rus Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), Američana Sepp Kuss in Matteo Jorgenson (oba Visma-Lease a Bike), Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious), Britanec Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) in še nekateri drugi.


Pogačar na višinske priprave
Konkurenca bo zelo močna, čeprav bosta manjkala preostala glavna favorita za zmago na Touru, Slovenec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike).

Slovenski as bo po prepričljivi zmagi na dirki po Italiji kmalu odhitel na višinske priprave pred dirko po Franciji. Prvič po slavju v Rimu se bo namreč na dirki pojavil ravno v Firencah na startu rumene pentlje.

Stanje pri Vingegaardu (zlom reber, ključnice in predrta pljuča) pa je po padcu na dirki po Baskiji, v katerem sta jo skupila tudi Roglič (brez zlomov) in Evenepoel (zlom ključnice in lopatice), še nekoliko zavito v tančico skrivnosti. Danec je sicer v Tignesu, kjer po posebnem programu sam s trenerji opravlja višinske priprave.

Nastop dvakratnega zaporednega zmagovalca je na Touru po informacijah nizozemske ekipe še naprej vprašljiv. Tam bo dirkal le, če bo 100-odstotno pripravljen, je dejal šef ekipe Richard Plugge.

Pred dirko vseh dirk je tako veliko vprašanj o pripravljenosti vseh štirih glavnih kandidatov za zmago. Vsaj dva odgovora bosta podala Roglič in Evenepoel.

Oba sta opravila glavni del višinskih priprav, le da je 34-letni Kisovčan za razliko od Belgijca tako rekoč mesec in pol normalno treniral po grdih padcih po Baskiji. Tam je bil v sijajni formi, dobil je kronometer, nato pa dvakrat padel in ostal brez končne uvrstitve.

Trasa po Dofineji bi mu morala biti pisana na kožo, glavni cilj pa je dobro zaključiti preizkušnjo brez padca in se tako na najboljši možni način pripraviti za nastop na Touru. Ta je glavni in edini cilj Zasavca v tej sezoni.

Članki iz rubrike