vesoljski odpadki Svet24.si

V orbiti se je raztreščil ruski satelit za ...

upokojenec Svet24.si

Upokojenci se danes veselijo dodatka, koliko bo ...

litijska-stavba Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

stane dolanc Reporter.si

Ukradeni otroci: je varnostnik Staneta Dolanca za ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

jure-pavlič Njena.si

MasterChef: Jureta šokirali oboževalci

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

ku
ku
0 25.05.2024 20:46:53

Pogačar že gleda proti Touru: "Imel bom še boljšo ekipo!"

Profimedia
Kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo v nedeljo v Rimu postal drugi Slovenec z zmago na dirki po Italiji.

Svojo prevlado na letošnji 107. izdaji rožnate pentlje je v Bassanu del Grappi potrdil z novo prepričljivo etapno zmago, že šesto v zadnjih treh tednih, in pred nastopom na Touru postal nesporni vladar Gira. Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi ima pred zadnjo etapo, pravzaprav parado šampionov in sprinterskim zaključkom, ogromnih 9:56 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe). Vse to kaže na izjemno prevlado slovenskega asa, ki je tudi zadnji zahteven dan na kolesu preživel, kot je pričakoval.
"Več ali manj je bilo tako, kot sem si zamislil. Neverjetno, kako je ekipa odvozila, fenomenalno. Pričakoval sem veliko navijačev, a od starta do vrha klanca jih je bilo toliko, da so pripravili res noro vzdušje," je v pogovoru za slovenske medije po koncu 20. etape dejal Pogačar.
Na trasi od Alpaga do Bassana del Grappe (184 km) je ciljno črto po novem silovitem napadu na Monte Grappi (18,1 km/8,1 %) prečkal 2:07 minute pred Francozom Valentinom Paret-Peintrejem (Decathlon AG2R) in tretjeuvrščenim Martinezom. Preostala Slovenca, Domen Novak (UAE Team Emirates) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) sta zasedla 34. oziroma 42. mesto z zaostankoma slabih 23 oziroma 25 minut. V skupnem seštevku je Tratnik 34., Novak pa 66. Predvsem Novak je na zadnjem klancu opravil veliko dela za ekipo emiratov in več kilometrov držal visok ritem ter pripravljal teren za rojakov napad.
Kljub temu v etapi za Pogačarja, ki je slavil 76. zmago v karieri, ni šlo vse gladko, saj je tudi od navijačev dobil nekaj premočnih udarcev ter dim v obraz ob prižganih baklah. "Nekaj težav je bilo, a nič pretiranega. Vse se zgodi, na 1000 ljudi se najde kdo, ki te malo preveč udari. A vse je šlo vseeno kot po maslu," ni preveč polemiziral 25-letnik, ki je navdušil tudi s podarjenim bidonom in gelom mlademu navijači, ki je na strmem klancu tekel ob njem.
Kot je dejal, ni kolesaril zato, da bi na koncu imel deset minut naskoka. "Ne, nisem si tega želel. Želel sem le čim večjo prednost na vrhu, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi navzdol. Želel sem si udobje v spustu, v katerem sem lahko kar užival. Tudi noge so bile dovolj dobre, da sem lahko pospeševal iz ovinkov ter prišel varno do cilja."


Za ta Giro se zdi, da zmaguje zlahka, a sam ne meni tako: "Nič ni enostavno v kolesarstvu. Giro traja 21 dni, veliko je stresa, osredotočen moraš biti vsak dan. Veliko je obveznosti, sploh z rožnato majico. Nič ni bilo lahko. Zdi se, da so razlike velike in da vse poteka zlahka, a zagotovo ni bilo vse tako."
Je pa bila podoba na kolesu natanko takšna, kot si je želel. Sponzorji so mu namreč ustregli in mu pripravili povsem rožnato kolo in mu ob tem izpolnili tudi nekatere želje. Še enkrat več je tako navduševal kot rožnati risani lik "Pink Panter".
"Želel sem si vse v rožnati barvi. Sponzorji so poskrbeli za to. Za jutri pa ne bo nič posebnega, le uživali bomo v Rimu," je z nasmehom na obrazu dejal Pogačar.
Zdaj že z nestrpnostjo pričakuje nekaj počitka pred višinskimi pripravami za dirko po Franciji. Ta ostaja glavni cilj sezone ob nastopu na svetovnem prvenstvu v Švici. "Na Touru bom imel okoli sebe še malenkost boljšo ekipo ... No, boljšo, tukaj je bila ekipa kompaktna, ampak na Touru bomo imeli Juana Ayusa, Joaa Almeido, Adama Yatesa, skoraj enako dobre klančarje, kot sem jaz," je za začetek odvrnil Pogačar, ki bo na startu Toura 29. junija, ravno v Italiji, v Firencah. "Tempo na Touru bi lahko bil na klance še večji kot tu. Toda tam bodo ob naši ekipi tudi Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard ter še kdo drug. Bo pestro, mislim, da se bo veliko bolj borilo za generalno razvrstitev," je za konec priznal Pogačar.
Ta bi lahko postal prvi kolesar po pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju leta 1998, ki bi v eni sezoni osvojil dvojček Giro - Tour. Prvi del naloge je opravil odlično, če že ne zlahka.

Značke: giro, tadej-pogačar

Članki iz rubrike