elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

matjaz kek mm Ekipa24.si

Razmišljanje slovenskega selektorja, ki se bo ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

nu
nu
13 23.05.2024 18:32:06

To bo šov! Poglejte Pogačarjevo napoved za sobotno etapo, ki bo potekala v slovenski soseščini

Profimedia
Belgijec Tim Merlier, član ekipe Soudal Quick-Step, je v sprintu dobil 18. etapo kolesarske dirke po Italiji. Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je skozi cilj v Padovi prišel z glavnino, tako da ima tri etape pred koncem dirke še naprej ogromno prednost pred zasledovalci.

V etapi pravih pretresov ni bilo. Ob majhnem številu sprinterskih zaključkov so želele ekipe najhitrejših kolesarjev ves čas nadzor nad dogajanjem, zato si sprva štirje, nato pa pet ubežnikov nikoli ni privozilo več kot dveh minut in pol naskoka.

V Padovi je pričakovano prišlo do obračuna sprinterjev, tokrat pa je imel za 43. zmago v karieri in drugo na letošnjem Giru največ moči Belgijec Merlier, ki je izkoristil slabše pozicioniranje prvega favorita in domačina Jonathana Milana (Lidl-Trek). Ta je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck).

Pogačar je varno prečkal ciljno črto v času glavnine na 30. mestu in je še dan bližje skupni zmagi. Preostala Slovenca Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Domen Novak (UAE team Emirates) sta bila danes v vlogi pomočnikov. Tratnik je ciljno črto prečkal kot 98. z zaostankom 28 sekund, Novak pa je bil s 4:36 minute zaostanka 138.

V petek se bo karavana kolesarjev približala Sloveniji - start je v bližini Vidma, cilj pa v Dolomitih. Trasa je speljana med Morteglianom in Sappado. Gre za 157 km dolgo in razgibano etapo s tremi kategoriziranimi vzponi. Vsi bodo na vrsti v zadnjih 60 km, zadnjega bodo kolesarji prečkali vsega šest kilometrov pred ciljem. Dolg je slabih 11 km s povprečnim naklonom 4,4 odstotka.

Pogačar ima v skupnem seštevku sedem minut in 42 sekund prednosti pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe). Tretjeuvrščeni Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostaja 8:04 minute.



"Tudi danes je bil kar v redu dan, imel sem dobre noge. Na srečo smo se izognili dežju na koncu. Super hiter dan, ampak še en dan, ki smo ga prečrtali," je vidno zadovoljen skupini slovenskih novinarjev v Padovi dejal 25-letni prvi kolesar svetovne lestvice.

Kot pravi, se veseli naslednjih dveh etap, ki bosta bližje Sloveniji. "Zelo veliko ljudi pride in upam, da se bodo vsi imeli dobro, še posebej na Monte Grappi (v soboto, op. STA). Upam, da bom imel dobre noge, da naredimo še en šov," je na morebitni skok na šesto etapno zmago na Giru namignil Pogačar.

Ocenil pa je še petkovo etapo, ki je po profilu sodeč pisana na kožo morebitnim ubežnikom. "Jutri je dobra etapa za pobeg. Pustimo se presenetiti, kdo bo jutri najbolj pritiskal na pedala od začetka in kako se bo etapa odvijala."

Doslej ravno veliko priložnosti za ubežnike ni bilo. Le trikrat je do cilja uspešno pripeljal kdo od tistih, ki so v etapi ubežali glavnini. To je dodobra izkoristil tudi Pogačar, katerega ekipa ni vedno ciljala na etapno zmago. Sam jih ima s tega Gira v žepu že pet ob dveh drugih in enem tretjem mestu.

Ekipa, vajena uspehov, tudi zaradi Pogačarja v karavani uživa veliko spoštovanje. "V celotni glavnini uživamo veliko spoštovanja, ampak tudi eden do drugega smo spoštljivi, zato ni nekih zapletov," je še za konec dodal Pogačar, ki so ga tokrat v Padovi pozdravili tudi šefi ekipe iz združeni arabskih emiratov.

Značke: tadej-pogačar, giro

Članki iz rubrike