elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

STA
STA
0 02.05.2024 12:30:55

Kakšna zmeda na Giru, kolesarji so se uprli, šef ekipe udaril z vso silo: To je ena najslabše organiziranih dirk!

Profimedia
Organizatorji kolesarske dirke po Italiji, kolesarji in njihove ekipe ter predstavniki sindikata poklicnih kolesarjev so se zaradi slabih vremenskih razmer odločili prestaviti začetek današnje 16. etape iz Livigna do vznožja prelaza Stelvio. S tem karavana ne bo prečkala najvišje točke letošnje dirke, prelaza Umbrail na 2500 m nadmorske višine.

V okolici Livigna je vreme izjemno slabo. Ob hladnih temperaturah dežuje, na vrhu prelazov pa močno sneži. Zato so se tekmovalci in organizatorji po dolgih in vročih razpravah odločili, da bodo etapo tekmovalno začeli po najvišjem prelazu v Prato allo Stelviu.

Že pred tem so se kolesarji s sindikatom CPA odločili, da ne bodo dirkali čez nevarne prelaze zaradi ekstremnega vremena. S 100 odstotki so glasovali za ukinitev prelaza Umbrail, a jih sprva organizatorji dirke RCS Sport niso uslišali.

Končna odločitev o spremenjenem začetku etape je prišla nekaj po 11.30.

Kolesarji naj bi po zadnjih informacijah etapo začeli v Livignu, odpeljali okoli 20 km na kolesih, nato pa se v Švici usedli na avtobuse, s katerimi jih bodo odpeljali do novega starta etape.

"Začeli bomo po spustu z Umbraila. Morali smo zadovoljiti vse vpletene strani. Livigno je plačal veliko denarja za etapi, zato smo morali najti kompromis," je v Livignu dejal šef organizacije Mauro Vegni.

Toda kolesarji se zaradi ekstremnih razmer, v Livignu je namreč že snežilo, niso pojavili na startu in bojkotirali organizatorje.


"To je ena najslabše organiziranih dirk. To se ne bi zgodilo v 99 odstotkih primerov. Smo leta 2024 in nekateri dinozavri še zdaj ne prepoznajo človeške plati dirkanja," je za Eurosport ob prihodu ekip na start v Livignu dejal Ben O'Connor (Decathlon AG2R).

Oglasili so se tudi številni drugi in dejali, da ne bodo sedli na kolesa v prvih 50 km prvotno zastavljene trase.

Današnjo etapo so že pred tedni spremenili, saj bi morala sprva prečkati legendarni Stelvio. Za spremembo so se odločili zaradi nevarnosti plazov, prelaz pa nadomestili z Umbrailpassom na italijansko-švicarski meji.

Tekmovalci se bodo, ne glede na razplet dogajanja v Livignu, do nadomestnega starta pripeljali z avtobusi in avtomobili ter se nato podali na pot proti cilju nad Santo Cristino v Val Gardeni.

Kolesarje tam čaka zahtevnih zadnjih 36 km z dvema kategoriziranima vzponoma. Pred tem bodo opravili vožnjo po dolini mimo Bolzana.

Vodilni v skupnem seštevku je slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima pred zadnjim tednom 6:41 minute naskoka pred najbližjimi zasledovalci.

Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo.

Članki iz rubrike