tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

tina gaber robert golob dallas insta Reporter.si

Filmi Roberta Goloba: iz romantične komedije s ...

benjamin sesko pm Ekipa24.si

Simpatična izbranka Benjamina Šeška je ...

Benjamin Šeško Njena.si

To je lepo dekle Benjamina Šeška

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

STA
STA
0 21.05.2024 08:49:34

Danes nova priložnost za 'vesoljca' Pogačarja, glejte, kaj premočno vodilnega Slovenca čaka v zadnjem tednu!

Profimedia
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo zadnji teden dirke po Italiji začel kot prepričljivo vodilni. Pred gorsko 16. etapo od Livigna do Monte Pana nad Santo Cristino (206 km) ima pred najbližjimi zasledovalci kar 6:41 minute naskoka.

V skupnem seštevku mu je najbližje Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), tretji je Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) z zaostankom 6:56 minute.

Oba sta bila del skupine kolesarjev, ki je v nedeljski kraljevski etapi za zmagovalcem Pogačarjem zaostala slabe tri minute. Slovenski as je s četrto etapno zmago na Giru že tako rekoč odločil vprašanje zmagovalca, a tudi v zadnjem tednu ostaja nekaj pasti.

Za začetek predvsem z novo gorsko etapo, ki bi jo lahko ob 4350 višinskih metrih zaznamovalo tudi slabo vreme. Na najvišjem prelazu Umbrail (2498 n. v.) naj bi celo snežilo.

Zato so organizatorji pripravili različne protokole ob morebitnih ekstremih razmerah, kot so nekajminutna nevtralizacija dirke na vrhu najvišjega prelaza, razdeljevanje toplih oblačil iz posebnih avtomobilov in podobno.



V kolikor bodo prireditelji izpeljali celotno traso, se bodo po prečkanju najvišjega prelaza dirke po 50 km etape kolesarji podali v dolino proti Bolzanu, nato pa v zadnjih 36 km sledi stopničasto vzpenjanje do Monte Pana nad Santo Cristino.

Prvi del klanca je dolg 23,3 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka, nato pa sledi še 7,6 km dolga pot navkreber do cilja s povprečnim naklonom 6,1 odstotka.

Na dirki nastopata še dva Slovenca, Domen Novak je v službi svojega kapetana Pogačarja pri emiratih, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) pa bo prežal na morebitne priložnosti med ubežniki. Luka Mezgec je odstopil pred sobotno etapo.

Kolesarji se bodo na pot iz Livigna podali ob 11.30, ciljno črto pa bodo prečkali predvidoma po 17.15.

Članki iz rubrike